Тачи печели в Косово, Европа притеснена

https://www.24chasa.bg/Article/708064 www.24chasa.bg
Симпатизант целува Хашим Тачи.

Партията на косовския премиер Хашим Тачи е вероятният победител в първите парламентарни избори в създадената едва преди две години държава, предаде Ройтерс.

И тя, и опозицията обаче се обявиха за победители още преди късно снощи да бъдат обявени официалните резултати.

Европейските наблюдатели изразиха сериозни съмнения за нарушения в две общини. Те са крепости на Демократическата партия на Косово (ДПК), оглавявана от Хашим Тачи. Едно от съмненията е свързано с безпрецедентно високата избирателна активност в Дреница, където се твърди, че са гласували 95% от избирателите. Демократическата лига на Косово (ДЛК) твърди, че това е статистически невъзможно.

Според предварителните резултати Демократическата партия на Косово печели 31 на сто от гласовете. В такъв случай тя трябва да търси партньори за коалиционно правителство. Доскорошният съюзник - излязлата в опозиция Демократическа лига на Косово, е втора с 25 на сто.

На трето място със 17% е наскоро създаденото Движение за самоопределение. То проповядва обединение с Албания и е категорично против преговори със Сърбия. ЕС обаче поставя именно преговорите като ключово условие за доближаването на Белград и Прищина.

Демократическата лига на Косово отказа да признае поражението си и също се обяви за победител.

Приветстваме властите на Косово за организирането на първите парламентарни избори след обявяване на независимостта на страната, се казва в изявление на българското външно министерство. Вотът е доказателство, че косовското общество се развива успешно по пътя на своята демократизация и е способно да прилага на практика демократичните ценности в Европа. (24часа)