10-те храни на столетниците

https://www.24chasa.bg/Article/70833 www.24chasa.bg
Оливия Томас празнува 112-ия си рожден ден в старчески дом в САЩ. През 2007 г. тя бе обявена за най-старата жена в света.

Как да доживеем до 100 години, като запазим подвижността и енергията си?

Макар да е мечта на всеки, малко са хората, които успяват да го постигнат. Най-възрастната жена във Великобритания Флоранс Болдуин, която наскоро стана на 113 г., смята, че дължи възрастта си на ежедневната закуска от сандвич с пържено яйце.

Не е нужно да сте експерт по диетите, за да знаете, че здравословното хранене винаги помага на амбицията ни да стигнем до дълбока старост. Ако обаче попитате някои от тези, които действително са чукнали 100-те години, ще се окаже, че хранителните им навици невинаги съвпадат с официалните съвети.

101-годишният Франк Муди (вдясно) позира в Австралия, след като скочи с парашут в тандем с инструктор и подобри световния рекорд за тази възраст.
101-годишният Франк Муди (вдясно) позира в Австралия, след като скочи с парашут в тандем с инструктор и подобри световния рекорд за тази възраст.

Британската диетоложка Елизабет Вайхселбаум коментира за Би Би Си съветите на столетници от различни краища на света:

Движенията всеки ден ви помагат да се радвате на старостта.
Движенията всеки ден ви помагат да се радвате на старостта.

1. Херинга и портокалов сок

Ако имате възможност, избирайте домашни продукти. Наблягайте на зехтина и ядките, съветват диетолози. 
СНИМКИ: БТА И АРХИВ
Ако имате възможност, избирайте домашни продукти. Наблягайте на зехтина и ядките, съветват диетолози. СНИМКИ: БТА И АРХИВ

Холандката Хендрике ван Андел-Шипер, която доживя до 115 години, се кълнеше, че дължи дълголетието си на порция херинга и на пълна чаша портокалов сок всеки ден.

Херингата е много добър източник на омега 3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето и за цялата сърдечносъдова система, смята д-р Вайхселбаум. Тази храна може да ви предпази от сърдечен удар за много дълго време. Портокаловият сок пък зарежда тялото с витамин С и с много антиоксиданти.

2. Зеленчуци

Израелката от арабски произход Мариам Амаш достигнала до 120 години. Нейната рецепта била много зеленчуци на трапезата всеки ден.

Диетолозите нямат никакви възражения срещу тази храна, коментира д-р Вайхселбаум. Зелените зеленчуци ни зареждат с много важни витамини и минерали като желязо, каротин и полезна целулоза. Те също така намаляват риска от сърдечни болести и рак. Положете усилия да хапвате всякакви цветове зеленчуци, за да е балансирано менюто ви.

3. Кексчета с яйчна глазура

Японката Митойо Кауате описва, че през 114-годишния си житейски път често си хапвала кексчета с яйчна глазура. Според рецептата в сладкишите се слагали още захар, вода, масло и ванилия.

Тази рецепта едва ли влиза в световния списък на здравословните храни и д-р Вайхселбаум разбираемо повдига вежди. “Зависи по колко сладки си е хапвала. Вероятно не дължи дълголетието си на кексчетата. Ако обаче те са част от един балансиран хранителен режим, няма нужда да се отказваме от сладкишите.”

Столетницата Кауате, изглежда, така си и отишла от тоя свят, хвалейки сладкишите за цялата тежка работа, извършена от зеления чай и рибата, която е хапвала през годините, шегуват се диетолозите.

4. Алкохол

Не липсват и ентусиасти, които обясняват тайната на дълголетието си с питието, което не пропускали всеки ден.

Например шотландката Луси д'Абрю, която почина на 113 години, вярвала твърдо, че обичайното й питие - коктейл от бренди и джинджър ейл, й “помогнало да избегне ранната смърт”.

Според д-р Вайхселбаум е установено, че консумацията на алкохол в умерени дози намалява риска от сърдечно заболяване. Не бива да се забравя обаче, че същият този алкохол може да увеличи риска от развитие на някои видове рак.

Може би все пак не е било брендито, а джинджифиловата напитка, коментира Би Би Си.

5. Питка с наденичка

Най-екстравагантното ястие за украинския селянин Григорий Нестор било парче наденица, пъхнато в питка. Обичайното му меню било съвсем обикновено - домашно приготвено зеле с наденичка или топли картофи с херинга.

Той никога не се оженил и работел активно във фермата си в Западна Украйна до последния си ден.

Д-р Вайхселбаум обаче се противопоставя на идеята за наденичката като животоспасяваща храна. “Това,което бих ви посъветвала, е - хапвайте умерено обработено месо, като го гарнирате с много зеленчуци.”

6. Хляб, мазнини, сол

Ада Мейсън от Йоркшир доживяла до 111-годишна възраст. Напук на всички диетолози дневното й меню всеки ден включвало хляб, потопен в мазнината от пържено или печено месо, и много сол отгоре, разказва нейната внучка.

“В този случай бих казала, че е доживяла до 111 години въпреки мазнините и солта”, възкликва изумено д-р Вайхселбаум. “Това не е само чиста мазнина, но освен това е и богата на наситени мазнини, които увеличават риска от сърдечно заболяване. Многото сол пък води до високо кръвно налягане, което също е рисково за сърцето.”

7. Овесена каша

Традиционната шотландска закуска се вписва много добре в клуба на привържениците на здравословното хранене. Шотландката Ани Найт е живо доказателство за това - тя твърдяла, че доживяла до 111 години, тъй като всеки ден закусвала с овесена каша.

“Храната от този тип трябва да съставлява една трета от цялото ни меню", твърдид-р Вайхселбаум. “Овесените ядки са богат източник на целулоза. Ако ги хапвате с мляко, приемате и калций.”

8. Варен ориз с пиле

Гледачът на копринени буби Юкичи Чугани доживял до 114-годишна възраст въпреки отвращението си от зеленчуците. В менюто му често присъствали месото и млякото. Любимото му ястие обаче било варен ориз с парчета пиле.

“Оризът е страхотен източник на скорбяла. Също така той е богат на витамини и минерали. Важно е обаче да се комбинира с разнообразни зеленчуци в ежедневното ви меню", коментира диетоложката.

9. Домашно сирене

Казахските власти твърдят, че Сахан Досова е най-старата жена в света. Според тях тя вече е навършила 130 години - цели 16 години по-стара от най-възрастния следващ претендент в списъка. Тя страни от сладките и е особено пристрастена към домашното сирене.

“Този тип сирене е добър източник на калций, който е много полезен за костите и за зъбите ви. То има сравнително ниско съдържание на мазнини. Не мога обаче да коментирам с каква закваска работят в този регион”, смята д-р Вайхселбаум.

10. Магарешко мляко

Може би ще се затрудните доста да намерите такова мляко на щанда в кварталния супер. Еквадорката Мария Естер де Каповила обаче доживяла до 116-годишна възраст, пиейки именно такова мляко от фамилното магаре.

“Това вече наистина не мога да го коментирам”, казва озадачено д-р Вайхселбаум.

И така, колко важен е хранителният режим за един дълъг живот? Експертите са съгласни, че храната, която консумирате, наистина може да повлияе на продължителността на живота ви, но това не е единственият отговор на загадката.

Не трябва да се прилага буквално рецептата за хранене на нито един столетник, предупреждава д-р Обри де Грей.

“Моят любим отговор е този на столетницата Джийн Луиз Калмент. На 120-ата й годишнина тя беше попитана каква е тайната й за дълголетие. Тогава тя отговори:
Спрях да пуша, когато бях на 117 г.

Проблемът е, че в действителност ние не знаем кое е определящото. Има неща, които наистина скъсяват живота ви - като пушенето и наднорменото тегло. Останалото е комплекс от много фактори, смята лекарят.

Броят на хората, които умират на около 85-годишна възраст, днес е по-малък, отколкото е бил преди 20 - 30 години. Интересно е, че щастливците, които надхвърлят 100-те, го правят благодарени на неща, които са им се случвали в младостта - например майките им са ги хранили добре, докато са ги износвали в утробата, липсата на стрес в детството и т.н., обяснява д-р Де Грей.

Истината е, че добрата храна и движенията само надграждат над основата, която сме получили в детството си. Има обаче и още нещо много важно, което обединява всички членове на клуба на столетниците, макар че може да не е от първостепенно значение за здравето им. “Ако има едно нещо, което наистина можем да твърдим за хората, прехвърлили 100-те, то е, че абсолютно нищо не ги тревожи”, смята специалистът.