Цецка Цачева: Депутатите ще работят ударно до Коледа

https://www.24chasa.bg/Article/708698 www.24chasa.bg
Цецка Цачева Снимка архив

„Депутатите ударно ще работят до Коледа. Не са съвсем основателни твърденията за дългата ваканция на народните представители - ще се работи и тази събота, а другата седмица - от понеделник до сряда, 22-ри декември." Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

До Коледа няма да се състоят дебатите за искането за референдум за членството на Турция в ЕС, каза още шефката на парламента. На въпрос дали умората няма да се отрази на качеството на работа на депутатите, Цачева каза, че огромната работа по тези законопроекти, прецизирането на всяко едно понятие и на текстовете като цяло е оформено вече в постоянните комисии. „Спорните текстове, промените, които срещат не еднаква оценка от парламентарните групи, в голяма част минаха", смята тя.

До празниците парламентът ще има много работа, каза още Цецка Цачева. До Коледа трябва да бъдат приети Изборният кодекс, промените в Закона за съдебната власт, поправките в НПК за създаване на специализирания съд, съобразени с препоръките на Венецианската комисия, Търговския закон и още няколко, ако остане време, изреди предстоящото тя.

Според Цачева през изминалата година, с приемането на промените в Закона за установяване и разкриване на конфликта на интереси и промените в НПК, е направена важна крачка. Главните цели, които си поставя 41-то Народно събрание са влизането в Шенген и справянето с организираната престъпността.

При парламентарния контрол Цачева открои като добра практика да се оповестяват в пленарна зала мотивите, с които се отхвърлят определени питания на депутатите към министри. По препоръка на неправителствени организации в парламента бяха изготвени и няколко публични регистъра между които и на сътрудниците на народните представители, подчерта тя.