Депутатите не са чиновници, за да ги наказвам с глоби

https://www.24chasa.bg/Article/710505 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

С Цецка Цачева, председател на Народното събрание, разговаря Лиляна Клисураво 

- Изморихте ли се вече, г-жо Цачева, след толкова среднощни заседания?

- Естествено, че напрежението от цялата тежка сесия си казва думата, но имам още достатъчно сили, за да приключим с приемането на приоритетите.

- Много ви е амбициозна програмата, но депутатите май вече са уморени и дори поизнервени и трудно издържат на това темпо.

- Истината е, че съобразено с ангажиментите и наслагването на времето в пленарната зала и в постоянните комисии, народните представители са с време за почивка под всякакви нормативи. Но сме длъжни да издържим, защото тези законопроекти, които трябва да бъдат гласувани до края на сесията, са изключително важни.

- А не страда ли от това качеството на законите?

- Обсъжданията за всеки закон в комисиите са били изключително задълбочени. Специално за Изборния кодекс - знаете колко дълго се обсъжда, имаше кръгли маси, работата бе интензивна, с много експерти и справки. Освен това виждате, че и в пленарната зала дебатите са сериозни, всеки текст се прецизира още веднъж. Убедена съм, че темпото не е за сметка на качеството. Обратното - когато влезеш в такъв сериозен работен процес, резултатите са по-добри.При повече почивки се получава по-дебалансиран законодателен процес.

- И въпреки това точно за Изборния кодекс ГЕРБ отнася много критики и от неправителствени организации, и от опозицията, и от президента. Обвиненията са основно две - че не променяте радикално изборното законодателство, както и че ГЕРБ цели да си осигури служебна победа.

- Не търсим служебна победа. Практиката показва, че всяка политическа сила, която си е позволила да изготви и приеме закон, обслужващ нейни партийни интереси, си е платила за това. И мога да ви уверя, че сме прецизирали промените така, че да съответстват на обществените отношения, които трябва да регулират, а не през призмата на теснопартийни интереси. А обструкциите на опонентите ни в пленарната зала са нормални - това е политическото говорене и то беше очаквано за нас.

- Признахте, че част от критиките към парламента са справедливи. Какво не ви харесва в работата му?

- Направихме няколко стъпки, чрез които стремежът ни за повече откритост на законодателния процес вече е факт. Но когато има непремерени реплики и поведение на депутати, страда репутацията и имиджът на институцията като цяло. Това е нещо, за което много ме боли. Имам предвид и последните експерименти с част от депутатите. И виждате ли - заради поведението, действията и думите на единици от депутатите, това се лепи като етикет на цялата институция.

По отношение на законодателния процес - много ми се иска той да бъде по-спокоен. Да не сме притиснати от графици и срокове, които ни карат понякога да бързаме или да работим с работно време, което рискува, ако преди това не сме си свършили добре работата в комисиите, някъде нещо да недогледаме.

- Казахте, че борбата с корупцията е приоритет за НС - как пречупвате през нея скандала с вертутата?

- Не мисля, че този скандал трябва да се пречупва през призмата за борба с корупцията. Защото, първо, нямаме довършен състав, ако трябва да говорим като юристи. По-скоро този скандал стои изцяло в моралната сфера за депутатите. За мен най-скандалното е, че тези колеги се възприемат като част от някакъв елит, тъй като в поканата е пишело, че става дума за елит от 80 души, което е нелоялно към институцията. Не е морално това, което те извършиха, недопустимо е. Но е недопустимо също чрез поведението на няколко депутати да се правят внушения за облика на институцията като цяло. Защото по същото време Народното събрание работеше.

- Покрай скандала обявихте, че ще внесете етичен кодекс на депутатите.

- Не може да е етичен кодекс, защото ще трябва да се гласува от НС и да е със силата на закон. Тогава ще имаме правна норма, а не етична и морална норма, която е в сферата на неписаните правила.

- Депутатите са доказали, че неписаните правила не важат за тях.

- И обществото очаква да има писани правила и етични норми, затова след ваканцията ще внеса проекторешение, с което да бъдат утвърдени правила за етично поведение на народните представители.

- Членове на комисията за етика внесоха промени в правилника, с които искат прегрешили депутати да бъдат наказвани с отнемането на заплата и изключване от комисии.

- Последното е основното задължение на всеки депутат. Бихме могли като вид санкция да разпишем, че не може да заема ръководни длъжности в комисия. Но каква е тази санкция, която по същество е награда - да не посещава комисия, а в същото време да получава заплата.

Колкото до глобата - народният представител не е длъжностно лице, както чух с ужас да се говори в тази комисия. Народният представител не е чиновник и не може да получават дисциплинарни и административни санкции така, както това е прието за един трудов колектив. Ние сме самоорганизираща се институция, която работи по правилата на конституцията и правилника. Има вариант, какъвто съществува в момента, да бъдат налагани определени глоби като имуществени санкции на депутатите.

- Т.е. не сте съгласни да има глоби за неетично поведение?

- За да има санкция, трябва съставът на нарушението да бъде много ясно установен, да не кажа и доказан. Моралното поведение, етичните норми, дори и да ги напишем, са въпрос на вътрешна преценка, на вътрешна чувствителност на всеки. И трябва нарушението на конкретното правило да бъде много точно установено. А от това, което видях в тази комисия, установих, че тя няма никакви правила за работа и в този й вид е неоправдано да съществува.

- Ще предложите закриването й?

- Ще предложа реформирането й, но след Нова година.

- Какво ще разпишете в тези етични правила?

- Знаете, че коментирам факти, които вече са се случили. Най-общо бих казала, че в работата си всеки депутат е длъжен да постави обществения интерес над личния или интересите на по-малка група.

- А ще има ли все пак някакъв вид глоби?

- Глобата не е за мен изобщо съотносимо наказание за поведението на депутат. Много по-тежка е моралната укоримост на това, което е сторено. Шамарът, който се получи публично - и тук болката ми е, че шамарът е за Народното събрание като цяло.

И, повярвайте ми, в личен разговор тези хора казват, че се срамуват. И съм убедена, че никога, по никакъв повод тези хора повече няма да си позволят подобно поведение. Това е много по-тежко наказание и като вътрешно изживяване, отколкото като парична глоба. За мен в политиката цифрите не са най-важното нещо.

- Като говорим за цифри - ще имат ли депутатите 13-а заплата?

- Не.

- Нали уж сте направили големи икономии?

- Това не означава, че трябва да ги раздадем - ще ги върнем в бюджета.

- За тази година замразихте депутатските заплати, ще ги "отвържете" ли за догодина?

- Няма опасност при тези съкращения в публичния сектор и орязаните суми по бюджета да считаме, че ще има увеличение за средната работна заплата в публичния сектор. Чакаме да видим цифрите. Но ако това се случи, ние ще прегласуваме решението си и ще продължим да работим по нивата от декември 2009 г.

Но темата за възнаграждението на депутата може да бъде интересна само тук, в нашата държава. Иначе - ако публикувате графиката на страните в ЕС, ще видите на кое място сме. Но няма да го споменавам, за да не прозвучи като оплакване.

- Чак да ги ожалим депутатите.

- Не става ред за жалене. Но ми се иска с повече уважение да се гледа на Народното събрание, защото това е законодателният орган на всички българи. Чрез огледалото образът на парламента дава образа на държавата като цяло. Защото извън тези единици, които наистина дават основание за сериозни критики, нека се погледнат останалите над 200 души, които работят самоотвержено, добронамерено и достойно. Нека се отчита трудът на тези хора.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си