На Бъдни вечер се отваря небето

https://www.24chasa.bg/Article/713905 www.24chasa.bg

Първата хапка от коледния хляб се запазва и се слага под възглавницата. Трябва да преспиш на нея, за да сънуваш този, за когото ще се омъжиш – ако си мома.

За радост на домашните зверове (котки, кучета, мишки и още по-дребни гадинки) коледната трапеза не се раздига. Ястията са нечетен брой, поне 7, най-старият мъж в семейството прекадява празничната трапеза. И понеже повечето градски хора нямат камина, няма и бъдник, който цяла нощ да тлее в огъня.

Това горе-долу се е запазило в съвременния живот като ритуали по Рождество, но според народната традиция те са много по-разнообразни.

Близо милиард и половина китайци излизат в двуседмичен отпуск по време на Китайската нова година и се отдават на пиршества и забави. Чехите пък си гадаят на семки от ябълка навръх нова година и излизат по площади и улици.
СНИМКИ: АРХИВ
Близо милиард и половина китайци излизат в двуседмичен отпуск по време на Китайската нова година и се отдават на пиршества и забави. Чехите пък си гадаят на семки от ябълка навръх нова година и излизат по площади и улици. СНИМКИ: АРХИВ

Освен ястия и напитки на трапезата се слагат семена от всичко, което трудолюбивото домочадие сее, сади и отглежда през цялата година и …пясък (в софийските села). Понякога той се замества с тор, който "означава гниенето на людето в земята". А на места – със сол. Изследвачите смятат, че пясъкът представя първоматерията от мита за сътворението. В Брестовица и Перущица се разказва поверието, че пясъкът в реката се пази от чудовище, затова той се взема тайно от него на Бъдни вечер, "когато вече се стъмни".

На трапезата на Бъдни вечер задължително се оставят и орехи. Орехът е видно, свято дърво у българите, което само се сади, затова според народната вяра, ако човек посегне да го сади, умира, щом стволът му надебелее колкото човешки врат. Всеки на трапезата получава по един орех, разчупва го и по пълноценността на ядката му се гадае за живота и здравето на притежателя през идната година. В Софийско най-старата жена хвърля отделно четири ореха в четирите ъгъла на стаята, където е трапезата. Чрез тях се отбелязват четирите ъгъла на "осветеното" в тази нощ пространство.

С Бъдни вечер са свързани и редица гадания. Парата в питата е едно от тях. Но тя не означава, че през годината ще сме паралии, а носи щастие и късмет. Най-често се гадае с 12 лучени люспи. Във всяка се поръсва по малко сол. Наричат се на месеците в годината. Която люспа остане суха, тя предвещава ясно и сухо време, ако се навлажни – значи ще е дъждовно.

И тъй като поверието гласи, че на Бъдни вечер небето се разтваря - гледайте внимателно. Който види как става това, ще му се изпълни най-съкровеното желание. (24 часа)

Чехите гадаят на семки от ябълка навръх Нова година

Коледната магия завладява още в началото на декември. Многото светлинки в градовете, изящните витрини на магазините, пищните празници в големите молове и коледните мелодии, които звучат вечер в домовете, подсилват усещането за празничност. Коледата идва със своята суетня, подсилени от разказите за суеверия, които домакините си предават от уста на уста. По света е пълно с поверия, които различните народи спазват, за да провокират по-здрава, по-успешна, по-плодородна от миналата Нова година.

В Китай в нощта на 31 декември срещу 1 януари няма заря и шумни тълпи по улиците на градове и сила. Там Новата година се отбелязва с тиха семейна трапеза по домашному. Затова пък китайската Нова година, която се пада близо 2-3 месеца след астрономическата, се отбелязва с бурни тържества, шествия и карнавали по улиците. Близо 2 седмици 1 милиард и половина китайци излизат в отпуск и се отдават на веселие. Тогава вече в небето гърмят зари и фойерверки в азиатската държава.

По стара елинска традиция в навечерието на Нова година гърците играят комар.

Легални или нелегални залагания на карти, на зарове или пък рулетки в казината привличат милиони. Според поверието печелившите в празничната нощ ще имат късмет през идната година. Загубилите пък ще ходят с празни портфейли, но пък ще случат на щастие и любов според традицията.

Чехите от векове в нощта срещу Нова година си гледат на семки от ябълка. Когато се разреже плодът и семките му са подредени под формата на кръст, значи годината няма да бъде успешна.

Ако семенцата в сърцевината са под формата на звезда, то годината ще бъде успешна. По традиция чехите излизат на площадите, а улиците им часове преди и след полунощ са пълни с хора, които пускат фойерверки и посрещат годината на открито.

Испанците пък се снабдяват с грозде за празничната нощ. Те хапват по едно зрънце с всеки удар на часовника в полунощ. Затова и денонощните магазини, супермаркети и бензиностанции предлагат гроздови зрънца в навечерието на новата година. Ако някой пропусне да хапне гроздче, то го чака беда според иберийското поверие.

Италианците робуват на суеверието, че под празничните дрехи се носи червено бельо. Огнената дреха носела късмет през цялата идна година. Столичните магазини вече предлагат в изобилие мъжко, дамско и детско бельо в червено. Защото червената традиция от няколко години нахлу като епидемия и у нас. При това обаче няма значение дали сте надянали прелъстително дантелено бельо на световноизвестна фирма, или пък сте предпочели обикновени гащи.

Важно е да е в яркочервено, подшушват познавачи на италианското суеверие.

ВЕНЕЛИНА ИВАНОВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и