Болни и стари да продават имоти с „последно пълномощно”

https://www.24chasa.bg/Article/714189 www.24chasa.bg
Димитър Танев, шеф на нотариусите СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Нотариалната камара предлага да се въведе т.нар. последно пълномощно срещу най-честите имотни измами.

“Така възрастните и болните, включително зависимите към алкохол и наркотици, ще могат да дават права по разпореждане с имуществото си само на най-близки, роднини или медицинско лице”, заяви шефът на нотариусите Димитър Танев.

90% от жертвите на имотната мафия са стари и психично лабилни хора по данни на прокуратурата.

Липсата на електронен регистър на болните и поставените под запрещение пък връзва ръцете на нотариусите да спрат сключваните от тях сделки.

Поредната жертва на имотната мафия - Елка Драгиева, която се опита да се хвърли от 8-етажен блок във Враца, се лекува от тежка депресия в окръжния психодиспансер - София. Жената, която твърди, че не е получила и стотинка при продажбата на дома си, живее втори живот благодарение на адекватната намеса на служителите от тел. 112 и врачанската полиция.

След публикациите във в. "24 часа" прокуратурата и ГДБОП проверяват как единственото й жилище в центъра на София е "купено" на два пъти за 13 дни от хора, които дори не са го зърнали.

Първият купувач - безработната врачанка Лалка Луканова, броила 118 хил. лв. според нотариалния акт. Уговорката била обаче да даде 40 хил. лв. срещу документа, а когато Елка й възстанови парите с 6% лихва, да върне имота. Освен че не дала парите, тя го препродала за рекордно кратък срок. На офертата се отзовал търговецът със земеделска продукция Георги Мантарлиев. Той също заяви пред "24 часа", че му били достатъчни само външните снимки от кооперацията, за да плати 130 хил. лв. за апартамента на Елка. Възпитанието не му позволило да тревожи възрастната жена - майката на Елка, която има отстъпено право на ползване до края на живота си в част от имота. Щял да се нанесе там след смъртта й. Прокуратурата издирва и лихваря Киро, който направил връзката при първата сделка. Тя пък е изповядана от столичен нотариус, проверяван за връзки с имотната мафия преди 2 г. Проверките на прокуратурата, ДАНС и комисията Кушлев установили обаче, че сигналите срещу нотариуса са неоснователни.

Димитър Танев, шеф на нотариусите: Последно пълномощно и плащане по банков път ще спрат имотните измами

- Г-н Танев, какво прави Нотариалната камара по вълната от имотни измами срещу хора в затруднено положение? Лъжекупувачи ги омайват с различни обещания, за да заявят пред нотариус, че са получили пари, а после ги оставят с празни ръце.

- Най-уязвими към подобни измами са възрастните, болните хора, включително зависимите от алкохол и наркотици и психически лабилните.

Последната категория е трудно разпознаваема. Често те не са освидетелствани от лекар и привидно изглеждат нормални.

Готвим промяна в Наредба 32, с която ще въведем така нареченото последно пълномощно - преди състояние на недееспособност.

Тази рискова група граждани ще може да дава права по разпореждане с имуществото си само на най-близки, роднини или медицинско лице, които да ги представляват.

Пълномощното ще се въвежда в информационната система на нотариусите, без да има допълнителна такса. Така ако самото лице или друг представят различно пълномощно и заявят намерение за сключване на сделка, нотариусът няма да извърши никакви действия до уведомяване на последно упълномощените.

Фигурата е въведена в Германия, Австрия и Франция и защитава хора, които поради болест или немощ са на прага на недееспособността. Проблемът с хората, страдащи от психически заболявания обаче остава. Семейният кодекс задължава общините да водят регистър с настойниците и попечителите на обявените за недееспособни. Добре е тази информация да е качена на електронен носител, за да се правят справки. Има болни, които са самотни, или поради друга причина не са преминали през процедура за настойничество. Често здравословният им проблем може да се прикрие - човекът е чист, спретнат и привидно разбира свойството и значението на действията си. За психичноболните е редно също да има електронна система, от която да се черпи информация. Сега нотариусът може да поиска справка от окръжния психодиспансер, ако се усъмни в дееспособността на страна по сделката и обикновенно чака документа цяла седмица.

- Каква е гаранцията, че продавачът получава посочената в нотариалния акт сума? Историята на Елка Драгиева показа, че никой не е застрахован да остане без дом и пари, стига да се довери на купувача.

- Факт е, че има такава възможност да се вършат измами. Случаят с Елка Драгиева показва, че за да се гарантира плащането, не е достатъчно само изявлението на продавача пред нотариуса, че е получил парите. Един имот може да се продаде и за 1 лв., стига да има доказателства, че това е действителното постигнато съгласие между страните.

Сега нотариусите удостоверяват само изявеното от продавача и купувача, но не и същинско предаване на парите. Отделен е фактът дали записаната в акта сума отговаря на действителната.

Ние сме единствената страна в Европа, в която се правят кешови плащанияпри сделки с недвижими имоти.

Това бе причината Министерството на правосъдието да предложи в последния законопроект за изменение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност плащането по тези сделки да става само по банков път.

Текстът предвиждаше нотариусът да архивира платежните документи и декларациите за съответствие на обявената с действително платената цена.

Това ще предотврати и симулации от страна на купувача или продавача, че е предал или респективно не е получил сумата.

Депутатите гласуваха разпоредбата на два пъти в правната комисия и на първо четене в пленарната зала, но на финала бе решено, че ще отиде в отделен закон, този за ограничаване плащанията в брой.

- Ще отречете ли, че има ваши колеги, които си затварят очите пред съмнителни сделки?

- Факт е, че за последните 12 г. има шестима нотариуси, осъдени за престъпления във връзка с упражняване на професията им.

Тук искам да кажа, че има и много случаи на разкрити опити за имотни измами благодарение на сигнали от нотариуси към полицията или прокуратурата.

Колеги от Бургас и София тази година бяха засекли, че една от страните по сделка им представя фалшива лична карта. Без извършителите да подозират, нотариусите уведомили полицията и така измамниците били задържани в канторите им.

Ако си спомняте, миналата година след сигнал на нотариус от Монтана бе разбита организирана престъпна група, занимаваща се с имотни измами в цялата страна.

Повече от жалбите на граждани, които получаваме, се отнасят до оспорване на граници или неизпълнение на договор, продажба на имоти с тежест.

Голяма част от дисциплинарните производства се прекратяват поради изтекла давност.

Дисциплинарна отговорност на нотариусите се погасява 6 м. след откриването на нарушението и две години от извършването му.

Оплакванията във връзка с работата на колеги са намалели двойно в последните 5 години. Например през 2005 г. са регистрирани 152 жалби, а тази година са 84. Наложили сме 5 дисциплинарни наказания - глоби и порицания.

- Решен ли е проблемът с фалшивите пълномощни и лични карти?

- Съвместно с прокуратурата и Съюза на юристите инициирахме комплексни законодателни промени, повечето от които са факт.

Въведена бе единната информационна система между нотариусите, чрез която, смея да твърдя, ограничихме една от най-масовите имотни измами - тази с фалшивите пълномощни.

От близо година всяко пълномощно след изготвянето му незабавно се качва в сайта, така че във всеки един момент може да се провери дали представеното пълномощно е неистинско или оттеглено.

При съставяне на актове, засягащи права върху имот, вече задължително се прави справка в ЕСГРАОН - за актуален адрес, акт за раждане, брак, семейно положение или смърт.

Надяваме се да се реши и проблемът с най-голямата група измами - тези с представяне на фалшиви лични карти.

До месец всеки нотариус ще има лична парола, с която ще бъде длъжен да влиза в електронната система на МВР и да сверява представената му лична карта с първообраза й в масива на полицията.

Хиляди са случаите с така наречената кражба на самоличност, чрез които се правят опити да се продават имоти, теглят се суми от банкови сметки, вземат се кредити и се крадат цели фирми след представяне на отнет личен документ с монтирана снимка на приносителя.

Нямаше да има протестиращи англичани пред посолството ни в Лондон, заради това, че не могат да влязат в имотите си в Банско, ако протоколите на търговските дружества за разпореждане с имоти се заверяваха.