Youth Empowered представя Евелина Павлова: Младежите не искат да избират кариера или кауза. Те търсят кариера с кауза.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7150024 www.24chasa.bg

Евелина е част от екипа на Radio FM+ от създаването на радиото, до днес. Била е и програмен директор на Radio FM+ и Radio Star FM. Водеща на редица телевизионни формати, сред които и предаването "Аз обичам България" по Nova TV. Учредител на Фондация Гласът на децата, чиято основна цел е изграждането на мрежа училищни медии, обединени в един общ медиен портал-Teen Station. Евелина споделя, че Teen Station е и най-вдъхновяващият и важен проект по който е работила.

Мисията за развитие потенциала на младите хора в България я кара да се включи в менторския екип и на образователната инициатива Youth Empowered. Програмата е насочена към развиване потенциала на младежите и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас.

- Евелина, работите активно с тийнейджъри – какво ви прави най-силно впечатление в мирогледа на сегашните младежи? Наистина ли са толкова по-различни от предните поколения?

- В известен смисъл са различни, да. И няма как да е иначе. Наричаме ги digital native. Това, че са родени буквално с електронни устройства в ръка ги прави по-ловки в боравенето с информация. Тя е на ръка разстояние, но и ги поставя в трудната ситуация да отсяват достоверно от невярно. Сякаш са по-уверени, но и са и по-уязвими. Интернет промени идеята ни за общуване и те не делят света на реален и виртуален. За тях той е един свят, в който виртуалното е продължение на реалното и обратното. Според мен те много повече ценят времето си. Искат нещата да се случват тук и сега. Имат безпогрешен усет за верните за тях каузи и имат енергията да обърнат света за да ги постигнат. Стига да повярват, стига да поискат, те могат всичко! В същото време всеки ден ми напомнят за човека, който съм била на техните години. В платформата, която правим заедно, пишат за поезия, свирят на китари и то същите песни, които сме свирили и ние. Търсят разбиране, както и ние на тяхната възраст, пък и сега. Светът се върти стремглаво и променя средата, но едва ли променя хората в тяхната същност. Когато го проумеем, и времето, и възрастта стават нещо много относително.

- Програмата Youth Empowered е насочена към понижаване на броя икономически неактивни млади хора у нас, които по последни данни на Евростат за страната ни са 25% от българите между 20 и 34-годишна възраст. На какво се дължи това?

- Може би на това, че не обичат да си губят времето. Ние, нашето поколение , бяхме склонни да даваме шанс на какво ли не и на кого ли не. Наивни? Може би! Съвременните млади хора са по-склонни да опитват различни неща и по-лесно си тръгват от нещо, което не им харесва. Другата страна на монетата е по-тъжна. Има много млади хора, чийто родители не са в страната и изпращам всеки месец пари, за това те и не виждат смисъл да инвестират време в учене или работа. Мислят си, че има и лесен път.

- Какво може да мотивира един тийнейджър за кариерно развитие?

- Кауза. Те не искат да избират кариера или кауза. Те търсят кариера с кауза. И разбира се, възможност за развитие и добро заплащане на труда им.

- Важно ли е менторството и примерите за подражание за младежите?

- Така мисля! Дори и да не го показват, то пак е важно. Ние всички имаме нужда от ментор, от вдъхновител. Пожелавам им учители, които да са и техни ментори. От друга страна, тийнейджърите учат и извън училище. Така че, всички ние, които сме част от живота им, имаме шанс да повлияем на изборите, които правят. Наскоро на сайта на младежката ни платформа Teen Station публикувахме текст на една много талантлива млада дама, Мина Бонева, която след участие в програмата „Мениджър за един ден“, написа следното.

„Всички хора, които срещнах в този ден, и още много като тях, разпалиха вярата ми, че полезният, прогресивният, добронамереният българин съществува - и жъне успехи.“

Аз се опитвам да ги срещам с истински вдъхновяващи хора и виждам, че това наистина ги зарежда с оптимизъм и увереност. За тях е много важно да знаят, че те са важни за нас, че ние също искаме да ги чуем. И. повярвайте ми, менторите също има много какво да научат от тийнейджърите.

- Страхът от провал ли е основната спирачка за тях?

- Все си мислех, че те по-малко се страхуват от провал, че смелостта е привилегия на младите, нооо се оказа, че страхът от провал няма възраст. Имайте предвид, че животът в социалните мрежи ни научи да търсим одобрение от всички и за всичко. От това как изглеждаме на плажа, до това какво е cv-то ни.

- Забелязвате ли тенденция в кариерното ориентиране на младежите? Какви искат да станат?

- Все по-често чувам, че искат да се занимават с предприемачество. Дали защото им звучи романтично, или пък защото искат сами да задават посоката си, както и да диктуват темповете с които вървят?!

- А Вие каква искахте да станете? Винаги ли сте знаели, че журналистиката е вашето призвание?

- Безусловно вярвам в интуицията. Тя ме заведе навремето в радиото. Там пораснах и срещнах ментори, приятели и съмишленици. Мисля, че общуването е моето призвание. Сега, когато работя и с тийнейджъри, съвсем смело мога да кажа, че това е моето призвание.

- Каква е за Вас разликата между „работа“ и „призвание“?

- Мисля, че никога не съм ходила „на работа“. Обичам радиото, работата с деца и с тийнейджъри. Често ставам нощем за да си запиша нещо, което ми е хрумнало. Понякога сънувам решение на някои проблем. Творчеството и създаването на нещо ново, раждането на една идея, никога не може да просто работа. Аз съм късметлия.

- На 16 ноември ще бъдете ментор в събитието #ЖадниЗаЗнание на Youth Empowered – какво е най-ценното нещо, което искате да запомнят младежите?

- Те са истинските двигатели на промяната. Имат силата да постигнат чудеса. Ние сме тук за да ги подкрепим. За това и няма да съм сама. На сцената ще се качат хора от мрежата училищни медии Teen Station , защото за мен е привилегия да сме един екип.

Youth Empowered е образователна програма, насочена към младежите на възраст между 16 и 26 години. Тя се провежда за втора година и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. През 2018 г., модулите се преподават от 20 учители в 11 български училища в цялата страна. Организатори на кампанията Youth Empowered са Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола. През тази година инициативата прерасна и в онлайн платформа - Youth Empowered, в която кариерните обучения са достъпни за всички, независимо от населеното място. През нея младите хора имат възможност и за интерактивен достъп до ментори от различни сфери и сектори, както и опцията да създават групи за дискусии. А на 16 ноември в Литературен клуб "Перото" ще се проведе и първото голямо събитие #ЖадниЗаЗнание в рамките на програмата. На него вдъхновяващи личности ще споделят своя път, неуспехи и ще разкажат от първо лице за нещата, които са ги направили успешни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача