Лекуват у нас с рецепти от Германия

https://www.24chasa.bg/Article/71646 Лекуват у нас с рецепти от Германия Лекуват у нас с рецепти от Германия www.24chasa.bg
У нас има и клиники на съпоставимо с ЕС ниво, който се очаква да привличат все повече чужди пациенти. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Рецептите, издадени на пациент във всяка страна от ЕС, ще се признават в останалите. Това означава, че българите могат да се лекуват у нас с медикаменти, предписани от лекар в Германия, Франция, Испания и т.н. Аптеките ще са длъжни да ги отпускат, стига да са регистрирани у нас.

Такова улеснение предвижда проектът за директива за правата на пациентите при трансгранично лечение в ЕС. Той бе приет на първо четене в Европарламента вчера.

Идеята е свободно движение на услуги, но при гарантирана стабилност на здравните фондове, обясни Жермена Въткова, шеф на дирекцията за международно сътрудничество в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Евродепутатите са на път да забранят ограниченията в признаването на индивидуални рецепти, освен ако има дискриминация или има съмнение, че не са легитимно издадени.

За да стане това, трябва да има гаранция, че изписалият и отпускащият медикамента разбират напълно лечението. При лекарствата това е трудно, тъй като много от тях при еднакъв състав се регистрират с различни търговски имена в страните. Затова се предвижда и общ лекарствен списък, в който всички продукти ще фигурират с кодове.

Новата директива осигурява равнопоставеност на пациентите, но разрешава на всяка страна да въведе национален регламент за ползване на медицински услуги зад граница. Той тепърва ще се изготвя, обясниха депутати от здравната комисия.

За момента е ясно, че лечението в чужбина ще се плаща от здравното осигуряване по цените, въведени за същата услуга в страната на пациента. В проекта е записано, че никоя страна няма право да взема повече от болния, отколкото струва операцията или процедурата за местните граждани. Това означава, че ако българин избере Германия за резекция на панкреаса например, първо ще плати сумата, която получават болниците от здравния фонд там - около 40 000 евро. После обаче здравната каса тук ще му възстанови 3696 лв., колкото струва пътеката за българските болници. Разликата в цените на операциите е поне 10 пъти, за някои и много повече, коментираха лекари.

Заплащане до размера, предвиден за услугата от българската здравна каса, се предвижда за плановото медицинско обслужване в ЕС, обясниха от здравното министерство. Освен това проектът гласи, че такова лечение по избор ще се разрешава предварително от здравната каса по определени условия, добавиха от МЗ. Работна група от двете ведомства изработва националното становище по новата директива. Предстои още много работа преди финализиране на текста, защото системите на здравеопазването в ЕС се различават съществено, обясниха от здравното министерство. Ако правилата не са добре разписани, има риск за здравния бюджет, твърдят още експертите. Според тях достъпът на българите зависи от окончателния вариант на директивата.

Заради големите разлики в цените на услугите в ЕС пък се водят дискусии за утвърждаване на среден разход за всяка процедура, каза Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в НЗОК. Целта е да не бъдат ощетени страни като България с по-малки финансови възможности, без обаче компромисът да се отразява на обслужването.

Обсъжда се още страните да гарантират, че регистрите на работещите в здравната система ще бъдат ползвани от компетентните органи на друга страна членка. Предложението е страните да си предават веднага информация за наказателни производства върху медици, когато те се отразяват на правото им да практикуват. България все още няма национален регистър на лекарите, нито регистри на медицинските процедури. Не е приета и Национална здравна карта, която трябва да определи вида и броя на лечебните заведения по региони. Тя въвежда и минимален брой медицински процедури за структура, които гарантират качество на услугите. На тази база се очаква част от над 300-те болници у нас да променят предназначението си.

 

Всяка услуга ще бъде кодирана от 2010 г.

Всички медицински услуги, медицински изделия и устройства, които се имплантират, ще имат общи кодове в Европейския съюз. Тенденцията е това да стане от 2010 г., за да се премине към електронни плащания, съобщи Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в здравната каса.

Националните здравни фондове, сред които и българският, работят по пилотни проекти за въвеждане на улеснението. Целта е да се избегнат различните наименования, всичко да се чете по един и същи начин в 28-те страни членки и да се обработват по-бързо документите. В момента исковете за плащане на лечение се разменят между страните на хартия, което допълнително забавя проверките и превеждането на парите.

Новата директива предвижда и условия за ползването на електронните здравни досиета. У нас те трябваше да бъдат въведени с първия вариант на информационна система, но тепърва се въвеждат. В европроекта е записано, че достъпът до данните се осигурява със съгласието на пациента.

 

Не казват колко плащаме за лекарства от 1 юни

В момента никой не може да каже колко трябва да доплаща пациентът за медикаментите, които ще се финансират частично от здравната каса. От 1 юни тя е длъжна да въведе новия позитивен лекарствен списък, чиято последна редакция е от 14 април.

В списъка има отделен раздел за лекарствата на касата, в който е посочена само цената, на която тя трябва да плаща дадения медикамент. Нито в този документ, нито в инструкции на здравното министерство пише точно колко дължи пациентът. Досегашният списък на касата, който е валиден още месец, съдържаше цената с точните дялове за осигуряването и за болния.

Приключваме анализа на позитивния списък, съотнесен към бюджета на здравната каса, и в понеделник той ще бъде разгледан от управителния съвет, каза Жени Начева вчера. Почти готови били и договорите с дистрибуторите и аптеките, които трябва да отразяват снабдяването с новите лекарства. Те са с около 400 по-малко спрямо досегашните, като най-впечатляваща е липсата на инсулинови препарати от “Ново Нордиск”. Компанията не подаде заявление за работа с касата поради ниската цена на инсулина, формирана в позитивния списък.

Членове на управителния съвет на касата вече обявиха, че тя може да изгърми заради новите по-скъпи лекарства, които е длъжна да плаща. Правим всичко възможно да се поберем в бюджета за лекарства за 2009 г., уточни Начева. Според нея обаче трябват поне 3 месеца работа по новия списък, за да се разбере как се отразява на разходите. Общата предвидена сума за годината е 330 млн. лв.

 

Касата дължи 8,5 млн. за боледували в ЕС

Здравната каса има да плаща над 8,5 млн. лв. за лекувани българи в ЕС. Това е общата сума от 83 постъпили иска от юни 2007 г. до края на 2008 г., съобщиха от институцията вчера.

Най-много пари за лечение дължим на Германия - 2,6 млн. лв., или над 31% от общия разход. Следват Франция и Австрия.

За плащанията няма срокове. Процедурите по проверка и потвърждаване на исковете за всички страни могат да продължат с години, уточни Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в НЗОК.

През миналата година са изплатени 1 003 000 лв. за 20 пациенти, лекувани в 11 страни. Над 90% от парите са за болнична терапия. Става дума за спешна и неотложна помощ, на която всеки редовно осигурен има право, ако си носи Европейската здравноосигурителна карта.

Документът се издава след подаване на молба в утвърдени пунктове на фирмата изпълнител “КИМ-2000” в цялата страна. Попълва се бланка, слага се снимка като за лични документи и се подписва лично от заявителя. Картата се издава след проверка на осигурителния статус и важи по 1 г. за работещите и 10 г. за пенсионери.

p>Извън този ред има и регламент за планово лечение в чужбина. То се разрешава с формуляр Е112 по изключение за процедури, които не се правят, или устройства, които не се поставят у нас. От януари насам е разрешено за двама души, от които единият е дете с ортопедичен проблем. Най-често заминават хора, на които преди са били поставени става или устройство в сърцето в страна, където са живели. След години те трябва да се подменят и ако у нас това е невъзможно, касата плаща, за да им го направят в чужбина.

Увеличават се чужденците, които декларират постоянно местожителство у нас. В момента са 708, имат български личен лекар и ползват пълните права на осигурени у нас. Ако им се наложи лечение, касата ще изпрати документите за възстановяване на разходите от фондовете, които ги осигуряват в родината им.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Училище раздава сгрешени дипломи за средно образование

11 зрелостници от Рибново получиха дипломите си за средно образование с невярно съдържание, съобщи bTV. В тапията имената на децата са объркани - някои букви са заменени с други, което ...

Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев ...

Ученици събират средства за 19-годишната Ади

Десетки ученици от софийския квартал "Люлин" организираха акция по набирането на средства в помощ на 19-годишната Аделина Коджабашева, която страда от тежко заболяване и се нуждае от спешна

Нито една пълна шестица на изпита по литература в Софийския университет

Близо половината от кандидат-студентите, явили се на изпита по български език и литература в Софийския университет, са получили двойки. От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал пълна ...

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Оцелял от атентат в Израел, оживя и след взрива в Сарафово

Десет години, след като е бил тежко ранен при атентат в родния си град Бейт Шеан в Израел през 2002 г., Гади Шивони отново се размина на косъм от смъртта – този път при нападението срещу израелски ..

На 20 юли без вода в София остават

На 20 юли 2012 г. (петък)ще бъде спряно водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в кв. „Слатина", съобщиха от Софийске вода. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще...

Български математици трети сред европейците в Аржентина

Младите български математици са трети сред европейските участници на международната олимпиада в град Мар дел Плата, Аржентина. Тя се проведе от 4 до 7 юли. България зае 19, 20 и 21 място, заедно

Гълъбин Боевски става дядо в затвора

Олимпийският шампион Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор в Бразилия, става дядо. Синът му Пол и приятелката му Капка Алексиева очакват първото си дете след няколко месеца ..

Докторите с "бебето от фризера" невинни за смърт на друго новородено

Габровският окръжен съд оправда вчера трима лекари от болницата в Горна Оряховица, обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на преждевременно родено момченце.