Лекуват у нас с рецепти от Германия

https://www.24chasa.bg/Article/71646 Лекуват у нас с рецепти от Германия Лекуват у нас с рецепти от Германия www.24chasa.bg
У нас има и клиники на съпоставимо с ЕС ниво, който се очаква да привличат все повече чужди пациенти. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Рецептите, издадени на пациент във всяка страна от ЕС, ще се признават в останалите. Това означава, че българите могат да се лекуват у нас с медикаменти, предписани от лекар в Германия, Франция, Испания и т.н. Аптеките ще са длъжни да ги отпускат, стига да са регистрирани у нас.

Такова улеснение предвижда проектът за директива за правата на пациентите при трансгранично лечение в ЕС. Той бе приет на първо четене в Европарламента вчера.

Идеята е свободно движение на услуги, но при гарантирана стабилност на здравните фондове, обясни Жермена Въткова, шеф на дирекцията за международно сътрудничество в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Евродепутатите са на път да забранят ограниченията в признаването на индивидуални рецепти, освен ако има дискриминация или има съмнение, че не са легитимно издадени.

За високоспециализирани изследвания у нас все още се чака по-малко, отколкото в големите европейски страни.

За да стане това, трябва да има гаранция, че изписалият и отпускащият медикамента разбират напълно лечението. При лекарствата това е трудно, тъй като много от тях при еднакъв състав се регистрират с различни търговски имена в страните. Затова се предвижда и общ лекарствен списък, в който всички продукти ще фигурират с кодове.

Новата директива осигурява равнопоставеност на пациентите, но разрешава на всяка страна да въведе национален регламент за ползване на медицински услуги зад граница. Той тепърва ще се изготвя, обясниха депутати от здравната комисия.

За момента е ясно, че лечението в чужбина ще се плаща от здравното осигуряване по цените, въведени за същата услуга в страната на пациента. В проекта е записано, че никоя страна няма право да взема повече от болния, отколкото струва операцията или процедурата за местните граждани. Това означава, че ако българин избере Германия за резекция на панкреаса например, първо ще плати сумата, която получават болниците от здравния фонд там - около 40 000 евро. После обаче здравната каса тук ще му възстанови 3696 лв., колкото струва пътеката за българските болници. Разликата в цените на операциите е поне 10 пъти, за някои и много повече, коментираха лекари.

Заплащане до размера, предвиден за услугата от българската здравна каса, се предвижда за плановото медицинско обслужване в ЕС, обясниха от здравното министерство. Освен това проектът гласи, че такова лечение по избор ще се разрешава предварително от здравната каса по определени условия, добавиха от МЗ. Работна група от двете ведомства изработва националното становище по новата директива. Предстои още много работа преди финализиране на текста, защото системите на здравеопазването в ЕС се различават съществено, обясниха от здравното министерство. Ако правилата не са добре разписани, има риск за здравния бюджет, твърдят още експертите. Според тях достъпът на българите зависи от окончателния вариант на директивата.

Заради големите разлики в цените на услугите в ЕС пък се водят дискусии за утвърждаване на среден разход за всяка процедура, каза Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в НЗОК. Целта е да не бъдат ощетени страни като България с по-малки финансови възможности, без обаче компромисът да се отразява на обслужването.

Обсъжда се още страните да гарантират, че регистрите на работещите в здравната система ще бъдат ползвани от компетентните органи на друга страна членка. Предложението е страните да си предават веднага информация за наказателни производства върху медици, когато те се отразяват на правото им да практикуват. България все още няма национален регистър на лекарите, нито регистри на медицинските процедури. Не е приета и Национална здравна карта, която трябва да определи вида и броя на лечебните заведения по региони. Тя въвежда и минимален брой медицински процедури за структура, които гарантират качество на услугите. На тази база се очаква част от над 300-те болници у нас да променят предназначението си.

 

Всяка услуга ще бъде кодирана от 2010 г.

Всички медицински услуги, медицински изделия и устройства, които се имплантират, ще имат общи кодове в Европейския съюз. Тенденцията е това да стане от 2010 г., за да се премине към електронни плащания, съобщи Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в здравната каса.

Националните здравни фондове, сред които и българският, работят по пилотни проекти за въвеждане на улеснението. Целта е да се избегнат различните наименования, всичко да се чете по един и същи начин в 28-те страни членки и да се обработват по-бързо документите. В момента исковете за плащане на лечение се разменят между страните на хартия, което допълнително забавя проверките и превеждането на парите.

Новата директива предвижда и условия за ползването на електронните здравни досиета. У нас те трябваше да бъдат въведени с първия вариант на информационна система, но тепърва се въвеждат. В европроекта е записано, че достъпът до данните се осигурява със съгласието на пациента.

 

Не казват колко плащаме за лекарства от 1 юни

В момента никой не може да каже колко трябва да доплаща пациентът за медикаментите, които ще се финансират частично от здравната каса. От 1 юни тя е длъжна да въведе новия позитивен лекарствен списък, чиято последна редакция е от 14 април.

В списъка има отделен раздел за лекарствата на касата, в който е посочена само цената, на която тя трябва да плаща дадения медикамент. Нито в този документ, нито в инструкции на здравното министерство пише точно колко дължи пациентът. Досегашният списък на касата, който е валиден още месец, съдържаше цената с точните дялове за осигуряването и за болния.

Приключваме анализа на позитивния списък, съотнесен към бюджета на здравната каса, и в понеделник той ще бъде разгледан от управителния съвет, каза Жени Начева вчера. Почти готови били и договорите с дистрибуторите и аптеките, които трябва да отразяват снабдяването с новите лекарства. Те са с около 400 по-малко спрямо досегашните, като най-впечатляваща е липсата на инсулинови препарати от “Ново Нордиск”. Компанията не подаде заявление за работа с касата поради ниската цена на инсулина, формирана в позитивния списък.

Членове на управителния съвет на касата вече обявиха, че тя може да изгърми заради новите по-скъпи лекарства, които е длъжна да плаща. Правим всичко възможно да се поберем в бюджета за лекарства за 2009 г., уточни Начева. Според нея обаче трябват поне 3 месеца работа по новия списък, за да се разбере как се отразява на разходите. Общата предвидена сума за годината е 330 млн. лв.

 

Касата дължи 8,5 млн. за боледували в ЕС

Здравната каса има да плаща над 8,5 млн. лв. за лекувани българи в ЕС. Това е общата сума от 83 постъпили иска от юни 2007 г. до края на 2008 г., съобщиха от институцията вчера.

Най-много пари за лечение дължим на Германия - 2,6 млн. лв., или над 31% от общия разход. Следват Франция и Австрия.

За плащанията няма срокове. Процедурите по проверка и потвърждаване на исковете за всички страни могат да продължат с години, уточни Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в НЗОК.

През миналата година са изплатени 1 003 000 лв. за 20 пациенти, лекувани в 11 страни. Над 90% от парите са за болнична терапия. Става дума за спешна и неотложна помощ, на която всеки редовно осигурен има право, ако си носи Европейската здравноосигурителна карта.

Документът се издава след подаване на молба в утвърдени пунктове на фирмата изпълнител “КИМ-2000” в цялата страна. Попълва се бланка, слага се снимка като за лични документи и се подписва лично от заявителя. Картата се издава след проверка на осигурителния статус и важи по 1 г. за работещите и 10 г. за пенсионери.

Извън този ред има и регламент за планово лечение в чужбина. То се разрешава с формуляр Е112 по изключение за процедури, които не се правят, или устройства, които не се поставят у нас. От януари насам е разрешено за двама души, от които единият е дете с ортопедичен проблем. Най-често заминават хора, на които преди са били поставени става или устройство в сърцето в страна, където са живели. След години те трябва да се подменят и ако у нас това е невъзможно, касата плаща, за да им го направят в чужбина.

Увеличават се чужденците, които декларират постоянно местожителство у нас. В момента са 708, имат български личен лекар и ползват пълните права на осигурени у нас. Ако им се наложи лечение, касата ще изпрати документите за възстановяване на разходите от фондовете, които ги осигуряват в родината им.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и

Конфискуваха 255 кг риба и съставиха 4 акта при извънредните проверки за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден. Най-голямото количество риба,

Двуцифрен ръст на туристите в България през 2016 година

Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година.

Шефът на Amazon: Първата ни продажба бе в България

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри, че е продал първия си продукт в България. Видеото не е ново, но едва сега придоби популярност в България.

На 12 декември в София диригентът Найден Тодоров и Нешка Робева представят комбинация между класика и фолклор в “Търси се Фигаро”

За изкуството и въображението няма граници, а доказателството е изключително успешното турне “Търси се Фигаро – Последната грешка на Нешка”, което на 12 декември ще премине през София (Зала 1, НДК).

Ивелина Василева: Изпълнихме програма „Околна среда 2007-2013 г.“ на 99,85%

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от