Проф. д-р Дечко Свиленов: Раздаваме 3 млн. библии

https://www.24chasa.bg/Article/720194 www.24chasa.bg
Проф. д-р Дечко Свиленов

Проф. д-р Дечко Свиленов е представител на германската фондация "Приятели на България". Той е роден на 29 октомври 1941 г. След като завършва Софийската духовна семинария и Медицинската академия, в началото на 70-те години емигрира в Германия. Там прави медицинска кариера като патолог. Развива и дарителска дейност. Преди няколко дни проф. Свиленов подари 100 луксозни библии на "24 часа".

- Г-н професор, защо се захванахте с благотворителност?

- Мотивите ми са чисто човешки, християнски.

- Как се организират такива дарения - струват доста пари?

- Огромната работа върши германската фондация "Приятели на България", която има клон у нас. Тя е създадена след 1989 г. и в тези тежки години достави над 450 големи пратки с дрехи, храни и лекарства за България за милиони левове.

- А как се свързахте с тази фондация?

- Когато емигрирах в Германия, бях сам, тогавашният режим не пусна съпругата и двете ми деца. Те останаха тук като заложници. Беше ми страшно трудно. И в този момент срещнах възрастна немкиня, която ми протегна ръка за помощ. Беше загубила сина си, с когото се оказа, че сме родени в един и същи ден в една и съща година. Дамата, която не желае да се споменава името й, е дълбоко религиозен човек и член на световно сдружение на християни бизнесмени. Самата тя бе доста състоятелна, имаше мощна фирма за нефтопродукти. Тя буквално ме спаси - даде ми приют, приятелство, помогна ми да продължа кариерата си. Нейна е заслугата за създаването на фондацията "Приятели на България" в гр. Улм на Дунав.

- Как е тя сега?

- Сега е на 93 г., вече е на легло, нуждае се от много грижи. Затова изпратих съпругата ми, която бе лекар, да бъде до нея.

- Как възникна идеята за библиите?

- Бях консултант на министерството на образованието. Тогава започнахме проект за детски библии. Досега сме направили 50 издания с общ тираж 3,1 млн. бройки само за България. Получавам сериозна помощ и от БПЦ. Дарихме 1000 библии на ГЕРБ. За моя изненада получих благодарствено писмо с молба за още. Наскоро дарихме библии и на МС, на 2 факултета от СУ дарихме над 300. Има запитване и от Министерството на отбраната дали не може да се доставят библии за войската.