2 млн. сменят лични карти през 2011 г.

https://www.24chasa.bg/Article/722369 www.24chasa.bg
От МВР съветват хората да избързат със смяната на документите в първите месеци на 2011 г., когато се очаква опашките да са по-малки. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Около 2 млн. българи трябва да си извадят нови лични карти догодина.

Става дума не само за нашенци, валидността на чиито документи за самоличност изтича през 2011 г.

В числото влизат още близо 600 000 души, чиито карти са станали невалидни през т.г., както и първите лични карти на младежите, навършили 14 г.

Това съобщи за “24 часа” вчера шефът на дирекция “Български документи за самоличност” към МВР комисар Мария Костадинова.

В петък изтича удължената валидност на 140 000 карти. Гражданите могат да бъдат глобени от 20 до 150 лв., ако не ги сменят.

Но ако докажат, че са без нов документ за самоличност заради опашките в МВР или невъзможност на паспортната служба да им вземе заявлението, няма да бъдат санкционирани, обясни Костадинова. Дали да се наложи глоба ще преценяват на място служителите в паспортната служба.

Според статистиката на МВР до края на 2010 г. изтича валидността не само на 600 000 лични карти, но и на над половин милион шофьорски книжки.

Притежателите им също са заплашени от глоба, ако не сменят документите си в първите 6 месеца на 2011 г.

От МВР съветват хората да отидат в последните дни на изтичащата година или през януари до гишетата за смяна. В момента нямало опашки и щели да минат бързо и без глоба.

Паспортните гишета работят от 7 до 19 ч всеки работен ден.

От януари 2011 г. пък всеки месец невалидни ще стават още 70 - 80 хил. лични карти. Тяхната годност не се удължава с 6 месеца, така че трябва да бъдат сменени в срок, предупреждават експертите.

Най-голям пик се очаква в последните месеци, когато пред МВР трябва да се наредят по над 200 хиляди души месечно.

Глоба грози и всеки, чиято шофьорска книжка е изтекла, а не е върнал документа, разясни още Костадинова. Ако пък седнете зад волана с невалиден документ, ще ви накажат допълнително по Закона за движение по пътищата.

Един от проблемите, с които се сблъскват хората напоследък, е, че излизат от България с валидни документи, но срокът им изтича, докато са в чужбина, информираха още от МВР.

Така в страни от ЕС те се оказват с невалидна лична карта и трябва да си издадат временен паспорт, с който да се завърнат у нас.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

15 000 подават заявления на ден

“Ако подмяната продължи със същите темпове, не би трябвало да има никакви по-сериозни опашки."

Това каза пред “24 часа” вчера шефът на дирекция “Български документи за самоличност" комисар Мария Костадинова.

“В момента средно на ден се подават между 15 000 и 16 хил. заявления за трите вида документи - паспорти, лични карти и шофьорски книжки. Изчислили сме, че имаме капацитет да издадем до 2,4 млн. документа за година, което би трябвало да покрие нуждите", допълни тя.

Костадинова посъветва гражданите да не чакат последния момент, а да отидат в първите месеци на новата година за смяна на документите си, защото тогава се очаква да е по-малко натоварено. (24часа)