Перу разследва покупка на 6700 наши ракети

https://www.24chasa.bg/Article/722984 www.24chasa.bg

Прокуратурата в Перу разследва покупката на 6700 български ракети на стойност 8,2 милиона долара за военновъздушните сили на страната, съобщи в. “Ла Република”.

През октомври 2009 г. ръководството на перуанските ВВС одобрило купуването на оръжието от консорциум, съставен от швейцарската компания Delta Special Engineering и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. В крайна сметка обаче ракетите били закупени от друга българска компания - “Емко” ЕООД, която въобще не е участвала в търга. Прокурорът Хуан Мануел Пиларес се интересува защо е станало това.

Оригиналният договор и два анекса към него били подписани от името на консорциума и негов представител с фамилията Петров. После обаче това лице изчезнало и на негово място се появили “Емко” и подписът на човек на име Иван Стоенчев.

ВВС на Перу получили ракетите от “Емко” през март 2010 г. Това станало, след като българо-швейцарският консорциум не изпълнил поръчката в срок. Подозрение обаче събудил фактът, че перуанските ВВС неколкократно променили срока от оригиналния договор и не поискали от консорциума предвидените неустойки. Те дори увеличили броя на исканите ракети.

Частното “Емко” ЕООД отдавна е стъпило на оръжейния пазар. Негов собственик е бизнесменът Емил Гебрев, научи "24 часа". Освен с търговия компанията се занимава и с производство. През август 2008 г. фирмата спечели търг за основната площадка на обявената в несъстоятелност “Трема” - Трявна, която произвеждаше гилзи за снаряди.

“24 часа” се свърза с централата на фирмата в София, но любезна служителка отказа всякакъв коментар. Това можел да направи само Гебрев, който обаче в момента отсъствал. По неофициални данни за последните 2 г. “Емко” ЕООД имало сключени договори за около 30 милиона лева.

От икономическото министерство, към което е междуведомствената комисия за експортен контрол, обясниха, че през 2010 г. са издадени две разрешения за износ на неуправляеми авиационни боеприпаси за перуанските ВВС. Износители са ВМЗ и “Емко” ЕООД. Заявленията им са били с всички необходими документи. Министерството няма информация за разследването. (24часа)