Чапкънов: Осветете “Св. София” отгоре

https://www.24chasa.bg/Article/723027 www.24chasa.bg
- Висока е 8 метраи 8 сантиметра - Сглобена е от 160 части - Тежи около 5 тона - На 12-метров пиедестал измести Ленин

"Преди 10 години, влизайки в новото хилядолетие, искахме да го посрещнем с нещо ново, нещо невиждано, което рядко се прави. 2000-а година беше добър повод да поставим тази статуя - символ на древната ни столица", спомня си известният скулптор Георги Чапкънов.

На днешния ден неговата бронзова творба "Св. София" се извиси над града точно на мястото, на което беше паметникът на Ленин - демонтиран след демократичните промени.

Работата по статуята на богинята на мъдростта продължи 9 месеца - "колкото едно раждане", разказва Чапкънов. Но битката за нея започнала 2 години преди това - превърнала се в истинска епопея. "Както всички намерения в България и това имаше много врагове и натрупа много негативи. Без да са я видели, мнозина започнаха да я охулват - била езическа, с нищо хубаво не представяла България... Кой ли не се обади, включително Светият синод. Аз не отговарях на никого, работех си в ателието и накрая статуята стана факт. И тъй като противниците си бяха изстреляли патроните предварително, вече нямаше какво да кажат", коментира авторът.

Статуята от мед и бронз с позлата е достатъчно нависоко, за да избегне набезите на крадците, радва се авторът й проф. Георги Чапкънов.
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ
Статуята от мед и бронз с позлата е достатъчно нависоко, за да избегне набезите на крадците, радва се авторът й проф. Георги Чапкънов. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ

Според наблюденията на Чапкънов софиянци и гостите на столицата вече я приемат като неотменна част от панорамата на града. "Всички вече я приемат благосклонно. Статуята на "Св. София" безапелационно се превърна в символ на града и това ме прави доволен и щастлив", казва маестрото.

Маестрото с прототипа, който 2 години е бил обект на всякакви нападки.
Маестрото с прототипа, който 2 години е бил обект на всякакви нападки.

Позлатата със специален спрей придава допълнителна достолепност на фигурата на св. София, висока 8 м и8 см, тежка около 5 тона. Извисява се над града на 12-метров мраморен пиедестал. (Архитект на паметника е Станислав Константинов).Само Георги Чапкънов си знае какъв труд му е струвало да се сглобят успешно 160-те части на фигурата на светицата.

"За десетгодишнината на паметника е добре да се помисли за хубаво осветление. То трябва да е отгоре - лъчове откъм "Шератон" и ЦУМ. Навремето италианци предлагаха цветни прожектори, които я багреха от жълто през оранжево, до синьо и зелено. Беше много красиво, но струваше тогава 12 хил. долара. Общината не ги намери", сподели известният скулптор.