Вили Кавалджиев умря в мъки

https://www.24chasa.bg/Article/723240 www.24chasa.bg

След дълго боледуване във вторник сутринта на 65 години почина музикантът Вили Кавалджиев. Той беше един от стожерите на българския рокендрол. Наричаха го българския Джо Кокър и барда на синята идея.

Музикантът страдаше от диабет с много усложнения - гангрена на крака, почти пълна загуба на зрението, депресия, последвани от няколко инфаркта. Като малък е изкарал детски паралич.

Преди няколко месеца негови колеги организираха благотворителен концерт, средствата от който бяха предназначени за лечението му. Синът на Вили, тв водещият Роро, беше публикувал и зов за съпричастност на фейсбук страницата си.

Музикантът страдаше от диабет с много усложнения - гангрена на крака, почти пълна загуба на зрението, депресия, последвани от няколко инфаркта
Музикантът страдаше от диабет с много усложнения - гангрена на крака, почти пълна загуба на зрението, депресия, последвани от няколко инфаркта

Последно видяхме Вили на сцена през май 2008 г., когато той се включи в концерта "Цвете за Гошо" в Южния парк.

БУГИ БАРАБАТА
БУГИ БАРАБАТА

Известният български рок певец е роден на 1 август 1945 г. в село Сомовит. Завършва английска гимназия, след което "Икономика и организация на туризма". През 1971 г. започва работа като преводач към "Балкантурист". Там завързва запознанства с много западни туристи. Това не се приема с добри чувства от тогавашната Държавна сигурност и често е привикван да дава обяснения.

РОСИЦА ГАНЕВА
РОСИЦА ГАНЕВА

Професионалната си кариера на музикант Кавалджиев стартира през 60-те с група "Викингите", след което пее в "Лира 70", "Импулс", "Златни струни", "Тангра" и други. Първият му самостоятелен албум "Вярност" излиза през 1981 година, след което следват "Вечно на път" и "Мадона".

БОГДАН ТОМОВ
БОГДАН ТОМОВ

През 1976 г. Държавна сигурност го арестува за шпионаж и връзки с чужди дипломати. Държи го 10 дни в единична килия на "Развигор". Следствието не довежда до нищо, но го принуждава да напусне Комитета по туризъм. Близък негов приятел му урежда работа в Светия синод. Остава там, докато владиката Панкратий не научава за ареста му. Освобождава го за неблагонадеждност през 1977-а и оттогава блусарят се отдава изцяло на музиката.

ЕМО АНЧЕВ
ЕМО АНЧЕВ

Последните 20 години името на Вили Кавалджиев неизменно се свързва със СДС. Той участва във всяка кампания, митинг и концерт на синята партия. Беше член и на Националния съвет на СДС.

ВАСКО КРЪПКАТА
ВАСКО КРЪПКАТА

Женен е и има три деца.

Опелото в памет на музиканта ще се състои на 30 декември от 14,30 ч на Централните софийски гробища.

Буги Барабата: Заслужаваше по-голяма известност

Познавахме се, но не бяхме много близки.

Запомнил съм го с характерния тембър, типичен за музиката, която пееше. Не случайно го наричаха българския Джо Кокър. Само той можеше да извади такъв глас. В него имаше много силен заряд. Личеше си, че музиката е голямата му любов. Умееше да грабва публиката от раз, всички го обичаха.

Беше популярен, но аз мисля, че заслужаваше много по-голяма известност от тази, която имаше.

Росица Ганева: Колоритен глас и силно присъствие

Познавам Вили Кавалджиев от много години, от вас научавам за кончината му. Нямам спомен кога и как точно се запознахме, това беше преди страшно много години. С него ме свързват много общи пътувания и участия. Той беше човек, обичащ изкуството, музиката и приятелите си. Беше много одухотворен и честно да ви кажа, съм шокирана. Защото в последно време си отиват много ценни музиканти и в мен бушуват емоции като безсилие. Ето сега, питате ме с коя песен ще запомня Вили Кавалджиев и аз не мога да ви кажа. В главата ми обаче се е запечатал гласът му - колоритен и неповторим и силното му присъствие на сцената. Ето с това ще го запомня Вили Кавалджиев.

Богдан Томов: Ценеше красивите жени

Спомням си, че като момче гледах концертите му в зала "Универсиада". Бях страхотен фен на дрезгавия му глас. Той имаше чувство за хумор, закачаше се с нас - по-младите изпълнители. Помня негови участия в Японския хотел, едни концерти на Албена, където се сприятелихме с компания от Манчестър и синът на единия англичанин дори емигрира у нас през 1993 г., защото беше влюбен в България.

Знаете ли какво още може да напишете за Вили - много харесвах страстта му към красивите момичета, напишете го. Да, той наистина ценеше женската красота.

Емо Анчев: Скромен човек и добър музикант

Познавахме се добре. Много ми е помогнал и в началото ни подаде ръка, когато прохождахме с "Конкурент".

Спомням си, че дойде веднъж в студиото, а ние записвахме вече хевиметъл. Каза ми: "Ех, Емо, ако знаеш какъв хевиметъл можем да направим ние, старите вълци!"

"Който пее, зло не мисли", това важеше в пълна сила и за него. Беше добър човек и прекрасен музикант.

За разлика от други блус изпълнители Вили не можеш да го сбъркаш с никой друг. Има характерен глас и дрезгав тембър като Джо Кокър.

Бог да го прости!

Васко Кръпката: Наричахме го Куция дявол

За мен той е гласът на българския блус и рок. Посвети последните 20 години от живота си на демокрацията, антикомунизма и отхвърлянето на стария режим.

Когато бях малък, той беше моят най-голям идол. В нашите среди го наричахме Куция дявол, защото пееше дяволски добре.

Опитахме се да го спасим. Направихме и благотворителен концерт за него. Бях написал песен, посветена на неговия талант. Казва се "Купонът продължава". Така и не можах да я завърша, исках да го направим двамата заедно.

Човека вече го няма, но песните му остават. Това е най-голямата награда за един музикант.

Призовавам читателите на тези редове да издирват и слушат негови песни. Така той ще живее вечно!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на