Единното зарядно вече е с български патент

https://www.24chasa.bg/Article/725146 www.24chasa.bg

Със Соломон Паси разговаря Мила Гешакова

- Вашата идея стана реалност, г-н Паси - от 2011 г. Европа въвежда единен стандарт за зарядни устройства на мобилни телефони. Гордеете ли се?

- Много сме горди и Гергана, и аз, че тази идея, която започна като на шега, се превърна в солиден български принос към европейската технологична мисъл. Битката ни тръгна от България, мина през Европейската комисия, през Световната джиесем асоциация, а оттам - през Световния телекомуникационен съюз към ООН и завърши с решението на Европа през 2011 г. да въведе единно зарядно за мобилни телефони. Радвам се, че един български изобретател и инженер - Иван Бацаров, се обърна към Гергана и мен да патентоваме елементи от това общо зарядно устройство, което и направихме. И патентът също е български.

- Какво ще ни спести единното зарядно?

- Около 13 млн. тона въглеродни емисии и около 16-17 млн. тона електронни отпадъци годишно. Това е колосален принос към опазване на околната среда, зад който стои България.

България показа, че една малка, току-що приета в ЕС страна може да промени отдавнашни европейски практики в положителна посока. Българската победа с общото зарядно устройство ни показва, че има още десетки области, в които страната ни би могла да сподели това ноу-хау.

- Кои са те?

- Например общи стандартизирани батерии за мобилни телефони, за компютри, за лаптопи и т.н. до стандартизирани устройства за дистанционни управления на аудио- и видеотехника.

Финансовият, икономическият и екологичният потенциал в стандартизацията са огромни и българското правителство съвсем спокойно може да стане говорител на ЕС по темата. Смятам, че на срещите по климатичните промени като тази в Копенхаген и в Канкун България, съгласувано с ЕС, може да се изяви в тази роля по теми, свързани със стандартизацията.

- Кой ви подкрепя за тази идея?

- Лично съм я споделял с министър-председателя и членове на неговия кабинет и искрено се надявам, че през 2011 г. нещата ще се случат.

  • Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Вода газим, жадни ходим с ваксините

    Може ли да е утеха и повод за надежда, че броят на починалите от COVID в седмицата 9-16 октомври е 615 при 621 миналата седмица? Едва ли, макар че всеки един спасен човешки живот е победа в неваксинирана България. Умрелите в сравнение с миналия октомври са 2,7 пъти повече. Статистиката е безпощадна - 1300 българи с коронавирус са починали от 1 до
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо