Дръжте депозитите в левове и ДЦК

https://www.24chasa.bg/Article/727157 www.24chasa.bg

Надеждите, че през 2011 г. кризата ще отмине и ще започне стабилно икономическо възстановяване, не са малко. И въпреки оптимистичните индикации предпазливостта не е излишна. Поради това "24 часа" се обърна към икономисти, банкери, инвестиционни посредници, които да дадат прогнози кои инвестиции могат да донесат сигурност и защита на парите.

Повечето от тях са на мнение, че догодина ще поскъпват злато, акции, храни и петрол.

Прогнозата на бившия финансов министър Милен Велчев е следната:

Дръжте депозитите в левове и ДЦК

1. Българските банки предлагат по-добра доходност, отколкото предполага нивото на риск в икономиката. Българите, които смятат да живеят в рамките на ЕС, трябва да спестяват предимно в евро или левове. Не виждам осезаем риск за валутния борд, а лихвената разлика в полза на лева все още е значителна. Ако пестите за образованието на децата си в САЩ например, следва да заделяте съответната сума и в долари.

2. Златото печели, когато растат инфлационните очаквания. Ръстът на цената му ще зависи от по-нататъшно увеличение на тези очаквания.

3. Държавни ценни книжа носят нисък, но сигурен доход, освен ако инвеститорите са имали нещастието да са купили книжата на държави, стигнали до финансови затруднения като Гърция, Ирландия и др. За щастие България не е сред тези държави.

4. В дългосрочен план от акции може да се спечели повече, отколкото от всички други основни класове активи. Има обаче и изключения. Поради това инвестирайте само в компании с компетентен и почтен мениджмънт.

5. Инвестициите в образование са най-печеливши, но само за хора, които ще спечелят от него. Да се убеди пенсионер, че който учи, ще сполучи, е доста трудно.

6. Стартирането на собствен бизнес е потенциално доходна инвестиция, но са необходими въображение, идея, предприемчивост и поносимост към риска. Трябва и способност да убедиш околните, че идеята ти е печеливша. Ако имаш всичко това, пари винаги ще се намерят.

Какви са мненията на останалите експерти четете в печатното издание на "24 часа"

  • Благодарим и за емоциите на Ивет и Мария

    Благодарим и за емоциите на Ивет и Мария

    Две големи български спортистки участваха на последната си олимпиада. За едната - Мария Гроздева, е сигурно, за втората - Ивет Лалова, не съвсем. Все пак до Париж остават само 3 години. Независимо от това пак е време да благодарим за емоциите на тези две прекрасни българки. Които ни караха да ставаме рано или пък да си лягаме късно
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо