80 миньори зарязани под земята за неплатен ток

https://www.24chasa.bg/Article/728406 www.24chasa.bg
Миньори, преди да влязат на работа под земята. СНИМКИ: “24 ЧАСА"

Заради изравнителна сума от 1020 лв. ЕВН остави 80 миньори на 2 км под земята.

На 28 декември в 14 ч енергоразпределителното дружество без предупреждение спряло тока на мината по време на работа.

Това съобщи зам.-изпълнителният директор на мина "Балкан 2000 - Твърдица" ЕАД Христо Сосеров.

Моторните шейни на ЧЕЗ бяха в готовност в новогодишната нощ.
Моторните шейни на ЧЕЗ бяха в готовност в новогодишната нощ.

Хората останали в студените забои мокри, кални, без вентилация, заплашени от избухване на газ гризу.

Петър Костадинов
Петър Костадинов

"Обаждахме се в EВН, молихме ги да не застрашават хората. Те обаче отсякоха, че ток ще има, когато внесем 1000 лв. Всеки месец им плащаме 35 000- 40 000 лв. консумация, не знам откъде се появи тази изравнителна сума от лихви. Докато спасим хората и се разправяме за тока, банките затвориха и едва вчера в първия работен ден внесохме парите. Целият свят се тревожеше за миньорите в Чили, а при нас 80 човека можеше да останат завинаги под земята", обясни Сосеров.

Спасителен отряд успял за 4 часа да изведе работниците със стълби през вертикалните шахти. Мината не работила 2 дни, а от нейните въглища зависи работата на "Топлофикация" - Габрово.

Забоят е на 1,5 км от повърхността. Има наклонена шахта, после хоризонтална и вертикална. Там има електрически асансьор на 2 етажа, с който се изкарват навън работниците след смяната. При инцидента използвахме аварийните стълби, разказа Иванка Пейчева - началник на участъка.

Добре поне, че близките на миньорите не бяха научили за проблема, иначе тук щеше да стане митинг. Но смяната е от 10 до 17,30 ч, затова семействата късно разбраха, уточни тя.

Спре ли електрозахранването, спира вентилацията на рудника. Мината става опасна заради възможно внезапно избухване на въглища и газ.

Работниците знаят, че в такава ситуация по най-бързия начин трябва да излязат навън.

"Подготвени са за критични моменти, не се поддадоха на паника, но имаше сериозно напрежение, което можеше да не се случва", добави Иванка Пейчева.

Миньорите са от Твърдица, Шивачево и близките села Новачево, Бяла Паланка, Жълт бряг, Градско.

РОСИЦА САНДУЛОВА

Фурните “глътнаха” един реактор в АЕЦ

Пет часа преди Нова година е бил пикът на теглене на ток. Загретите фурни, отдихът в сауните по курортите са "изгълтали" в повече 1100 мегавата, колкото един блок на АЕЦ "Козлодуй". Натоварването в 19 ч е било 6813 мегавата при 5704 по същото време, но през 2009 г., съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Системата обаче беше подготвена за голямото греене, износът бе свит, за да могат българите да празнуват спокойно.

По мрежата, по която получаваме ток в дома, не е имало проблеми. Росен Йорданов от "ЧЕЗ разпределение" каза, че за пет дни се пада по 0,9 аварии в Западна България. Само че екипите на енергото са хвърчали като линейки до 95 сгради, които са останали на тъмно просто за да подменят изгорял бушон, и още 13 в които изпушила инсталаиятна. "24 часа" предупреди на 31 декември, че голямото харчене на ток може да изгърми инсталацията в блока.

Други екипи пък си прекарали 31 декември във Факултета и Христо Ботев, в тези ромски квартали потреблението навръх Нова година скочило 4-5 пъти и мрежата изключвала. Иначе в София пиковото натоварване е било 1080 мегавата при 1360 в газовата криза.

В зимните курорти потреблението е скочило двойно. В Банско натоварването е било 45 мегавата при нормално 27. В Самоков, там влиза и Боровец, товарът на мрежата е бил 39 при 18 в делнични дни.

В Югоизточна България пикът на потреблението е бил също през новогодишната нощ - 1,78 млн. квтч еленергия средно за 1 час, при 1,56 млн. на 31 декември 2009 г., съобщиха от ЕВН.

Към 12 ч днес въпреки студа потреблението на електроенергия в страната беше 6000 мегавата , а износът - 1000 мегавата. Има достатъчно резерви, за да се поеме по-голямо натоварване на системата, съобщават от ЕСО.

МАРИЯНА БОЙКОВА

Говорителят на ЕВН Петър Костадинов: Уведомени бяха. Не знаехме, че долу има хора

"Мина "Балкан 2000" ни дължи около 17 000 лв., имаме споразумение за разсрочено плащане с тях и бяха уведомени, че ще им спрем тока. Не сме знаели, че в мината има хора", заяви вчера говорителят на ЕВН Петър Костадинов.

Компанията и мината са се споразумели, че токът ще се спира при всяко закъснение от 2 дни с погасяването на вноските. "В случая те трябваше да платят на 22 декември, а ние ги изчакахме до 28-и. Чак тогава издадохме заповед за спиране на елзахранването, и то при режим 4 часа с ток, 4 часа без. Преди това ги уведомихме, говорихме и с главния енергетик", обясни Костадинов.

На 29 декември главницата по дълга била преведена, а на 30 бил изчистен целият. "Мината е специален обект и е длъжна да има независими източници на захранване", каза още Костадинов.

ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА