Der Standard: Сериалите задраскаха турското робство

https://www.24chasa.bg/Article/731042 www.24chasa.bg
Сериалът “Перла” грабна много българи. СНИМКА: АРХИВ

Турските сериали са истински хит в България и Гърция, пише австрийският в. “Дер Щандарт”, цитиран от “Дойче веле”. Когато личните драми вървят на малкия екран, цялото семейство сяда да гледа.

В 8 вечерта по-добре не закачайте баба си, леля си, майка си или… сервитьорката в местното заведение. Това е часът на сърцераздирателните истории от патриархалния бит в южната българска съседка, които силно вълнуват малки и големи на Балканите. От Дуранкулак в Североизточна България до Патра в Западна Гърция, от Ван в Турция, та чак до Прищина в Косово, в Сараево, Белград и Загреб - навсякъде вървят турски сериали. “Листопад”, “Перла” или “1001 нощ” - турската филмова индустрия се грижи на никого да не му е скучно.

Въпреки дълголетно насажданата омраза към турците, зародила се още в годините на османското владичество, българите сякаш са забравили всичките си предразсъдъци и в захлас следят какво се случва с Перла и сие. Гръцката психоложка и авторка Фотини Каликоглу обяснява, че всички тези сериали, по един добре познат и изпитан образец, се въртят главно около семейството.

Схемата се повтаря във всяка отделна история и във всеки сериал, като предизвиква съответно очакваните реакции. Заплетените любовни интриги, като тези от сериала “1001 нощ” често тръгват от бедни, но талантливи млади момичета, които, разбира се, се влюбват в шефа си.

Сапунените сериали са не само доходоносен развлекателен продукт. Те постепенно се превръщат и в ефективен инструмент на турската дипломация - коментира “Дер Щандарт”. Политиката на външния министър Ахмед Давутоглу се опира върху принципа “Ние нямаме проблеми със сеседките си” и върху реминисценциите за уж хармоничните времена на османското владичество.

Религията, старото напрежение между мюсюлманския и християнския начин на живот не играят никаква роля. “Ние видяхме, че тяхната култура и нашата са много близки. Това обяснява успеха на сериалите”, обяснява Мая, студентка по тюркология от София.

Общото между всички турски сапунки - от “Листопад” до “1001 нощ” - са луксозните автомобили, скъпите къщи и добре облечените хора, които водят увлекателни разговори. Туроператорски компании отбелязват дори покачване на туристическия интерес към Турция заради сериалите. Все повече развълнувани фенове от България се стичат към южната съседка, за да разгледат къщите и кварталите на своите герои.

Най-хитовият сериал, идващ от Босфора, е “Листопад”. Той се базира на едноименния роман на Решат Нури от 1939 г. и разказва историята на едно семейство, което се раздира от сблъсъка между традиционните ценности и изискванията на модерното общество.

“Те разказват за истинския живот, така както беше едно време”, обяснява 91-годишната Матриона Буналова, страстна почитателка на турските сериали. Тя е забранила на внуците си да й звънят по телефона между 8 и 10 вечерта. Жената от Стара Загора хвали сапунките: “Те разкриват сплотеността на семейството и уважението към по-възрастните.”

Всеки може да се поучи от грандиозните истории на сапунените сериали - и дълбоко религиозните хора, и по-разкрепостените им съвременници, завършва “Дер Щандарт”. Изводът е един и за едните, и за другите: не захвърляйте семейните ценности на боклука! (24часа)