Дянков, Цветанов и Танов посетиха ГКПП Илинден

https://www.24chasa.bg/Article/731958 www.24chasa.bg
ГКПП Илинден Снимка: Парсех Шубаралян, архив "24 часа"

Министърът на финансите Симеон Дянков, директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов и вътрешният министър Цветан Цветанов посетиха ГКПП Илинден, където снощи митничари и гранични полицаи предотвратиха опит за крупна контрабанда на цигари.

Тримата бяха посрещнати от директора на „Гранична полиция" комисар Захарин Панов и от директора на Областната дирекция на МВР Благоевград комисар Йордан Кочев.

Те направиха оглед на задържаните тирове, а началникът на Граничното полицейско управление им обясни къде точно са били заловени те. Общото количество на задържаните контрабандни цигари е 1800 мастербокса или 18 млн. къса.

По време на брифинга пред журналисти Цветан Цветанов коментира скандала с оповестените разговори между Дянков, Танов и Горанов: „Не бих желал да коментирам нещо, за което източникът на информация все още е неясен".

Вътрешният министър обясни, че през целия ден днес слуша мнения на различни хора, които не са наясно с това кога и по какъв начин се използват специални разузнавателни средства.

От своя страна Ваньо Танов заяви, че за него скандал няма. Запитан водил ли е такъв разговор и дали той е автентичен, шефът на Агенция „Митници" каза: „Вие бихте ли могли да си спомните с кого сте говорили преди една година" и подчерта, че провежда телефонни разговори с Дянков по два-три пъти на ден.

Танов обясни също, че не е обвинявал в нищо Цветанов. „Ние след малко пак можем да спорим по някои въпроси, но това не влияе по никакъв начин на личните ни отношения", каза шефът на митниците.

Той допълни, че за всички фирми, за които се говори в публичното пространство, срещу тях има образувани съответните производства.

Ваньо Танов уточни, че за една от тях има производство по отношение на спестено ДДС, което вече е внесено като сума. В момента тече съдебен спор по отношение на лихвите. Същата фирма е наказана и по отношение на горива, които са отишли в детски градини. Събрани са допълнително над 300 000 лв. акциз.

„Така, че за всяка една фирма има еднакво отношение и ясни правила", заяви още Ваньо Танов.

Има баланс, а за да има баланс трябва да има различни мнения, такъв пък бе коментарът на Симеон Дянков за скандала.

"Накрая е важен резултатът, а той е добър, особено в период на финансова криза", посочи той и уточни, че с вътрешния министър Цветанов работят добре.

На въпрос дали са се събрали тримата по нареждане на премиера, вътрешният министър отговори, че след като на всеки един от тях е докладвано за заловените контрабандни цигари и са разговаряли с премиера, са взели решение да дойдат заедно.

Междувременно, министърът на външните работи Николай Младенов заяви пред „Нова тв", че скандалът със СРС-тата може да се отрази "доста негативно на нашата кандидатура за Шенген".

Според Младенов хората, предизвикали скандала с оповестените записи на разговорите между Дянков, Танов и Цветанов, едва ли си дават сметка "реално какво предизвикват срещу собствената си държава".

"Защото за Шенген ние трябва да убедим нашите партньори, че без значение кое правителство е на власт, без значение коя партия управлява, в тази страна има стабилни институции, които могат да гарантират външната граница на Европа, справедливостта в нашето общество и да бъдат част от европейската система за справедливост", заяви още външният министър.

Според него случилото се е и "опит да се покаже, че има някакъв скандал между институциите или някакво противоречие в правителството, каквото реално няма".

Според външния министър „има различни институции, които работят всеки по своите приоритети". Той смята, че „и тази част от системата, която е в рамките на Министерството на финансите, и тази част от системата, която е в рамките на МВР, работят именно, за да се предотвратява нелегалния внос, нелегалния износ от България, който заплашва в крайна сметка стабилността на нашата държава.

"Иначе нито Шенген ще видим, нито ще свалим механизма за наблюдение на съдебната ни система, нито хората ще могат да живеят по-добре", обяви още Николай Младенов.

Днес стана ясно и че е образувано е досъдебно производство по члена от Наказателния кодекс за разгласяване на класифицирана информация, в рамките на което ще трябва да се установи дали това са частни записи или специални разузнавателни средства. Това съобщи Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев във връзка с огласените разговори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята