Двигателното масло – жизнената сила на моторното превозно средство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7342648 www.24chasa.bg
Източник:Pixabay

Моторното масло изпълнява 5 важни функции:

1. Действа като смазка за частите на двигателя - представете си всички движещи се части, бутала, клапани и други части на двигателя, движещи се с висока скорост под капака на автомобила. Тези компоненти се нуждаят от постоянно смазване.

2. Охлажда компонентите на двигателя - движещите се части, които нямат подходящо смазване, създават триене, което от своя страна създава топлина. Поддържането на чисто и достатъчно количество масло е идеалното решение за предотвратяване на прекалено голямо триене и прегряване на двигателя.

3. Отстранява частиците на износване на двигателя и утайките - частиците мръсотия са смъртоносни за двигателите. А с течение на времето замърсяването може да причини корозия и да намали живота на двигателя. Също така, с времето маслото се разпада и се превръща в "утайка". Рутинните смени на маслото и филтъра спомагат за отстраняването на частиците и утайките и поддържат двигателите в максимално състояние.

4. Оптимизира разхода на гориво - лошото смазване на двигателя може да доведе до повишен разход на гориво.

5. Подпомага добрата поддръжка на автомобила и неговата издръжливост за повече години – рутинната поддръжка прави така, че автомобилът Ви да има по-дълъг живот. Натрупването на замърсено масло увеличава разхода на гориво и намалява мощността на автомобила и затруднява процесите на вътрешните компоненти в автомобила. Двигател, който работи прекалено усилено, ще има повече проблеми по пътя, както и по-кратък живот.

Защо качеството на моторното масло е важно?

Периодичната смяна на масло на автомобила не е просто добра препоръка – това е жизненоважен детайл от правилното функциониране на двигателя на автомобила. Целта на моторното масло е да поддържа вътрешните части на двигателя на автомобила добре смазани и охладени, така че да не причиняват износване и повреда.

С течение на времето, маслото губи своите смазочни свойства вследствие на замърсяване с прах и отломки, както от двигателя, така и от околната среда. Когато това се случи, маслото не може правилно да си свърши работата. Без редовната му смяна в двигателя ще се натрупа мръсотия и утайка, а старото масло няма да смаже движещите се части по начин, по който ще го направи новото свежо масло. Нещо повече! Старото масло ще доведе до сериозни щети и има реална заплаха в бъдеще да се наложи смяна на двигателя на автомобила.

Проактивната смяна на маслото и филтъра на превозното средство ще помогне на двигателя да продължи да работи по най-добрия начин и да предотврати скъпоструващи ремонти на шофьорите.

Типове масло

Съществуват три различни типа масло според своя състав:

1. Минерално масло – създадено от рафиниран суров петрол. Това е най-икономичният вариант и служи добре при голяма част от масово използваните автомобили.

2. Полусинтетично масло – представлява смесица от синтетично и минерално масло и се произвежда в лаборатория. Често са предназначени за по-стари и „високопроизводителни“ двигатели. Те са по-скъпи и предлагат по-дълъг живот и смазване.

3. Синтетично масло – не съдържа минерални масла, често се използва в промишлени приложения и има дълъг живот. Това са най-скъпите масла на пазара.

Значимостта от използването на правилното моторно масло

Различните автомобили изискват различни видове моторни масла. Затова, ако изберете погрешно масло за Вашия автомобил, това задължително ще донесе последствия. Може да се стигне до повреда на двигателя на автомобила с течение на времето.

Всяко масло съдържа добавки и антиоксиданти, които предотвратяват окисляването и поддържат плътността на маслото. Добавките също улавят мръсотия и други замърсители и спомагат за предотвратяване на натрупването им в частите на двигателя.

Моторното масло притежава т.нар. вискозитет, т.е. то се влияе от температурните условия, при които работи, както и от атмосферните условия. Използването на правилния вискозитет на маслото е от съществено значение, за да получите най-голяма полза за Вашия тип двигател. В зависимост от сезонността и климата на областта, където живеете, е препоръчително използването на масло с различен вискозитет. През зимата предвид атмосферните условия в страната ни е препоръчително масло с по-нисък вискозитет, съобразено с изискванията на производителя. Обратно, през лятото е препоръчително използването на масло в по-висок вискозитет. Съвременните моторни масла са т.нар muligrade или всесезонни, т.е. едно и също масло може да бъде използвана през цялата година.

Моторното масло е и винаги е било живата кръв на двигателя на Вашия автомобил. Изборът на правилното масло е от решаващо значение, за да може двигателят на автомобила да работи добре години напред. Затова е важно да използвате доверени източници при покупката на масло.