Д-р Маджунов: Не чувствам вина за смъртта на Гери

https://www.24chasa.bg/Article/734744 www.24chasa.bg
Д-р Михаил Маджунов

Не чувствам вина за смъртта на Гери, заяви пред "24 часа" д-р Михаил Маджунов от ИСУЛ.

На 8 декември той оперирал 4-годишната Гергана Илиева от сливици. Две седмици по-късно детето почина, повръщайки кръв. Почернените близки обвиниха д-р Маджунов в немарливост.

Изследванията на момиченцето преди интервенцията бяха отлични. Така д-р Маджунов опроверга твърденията на личната лекарка на детето д-р Мария Трифонова, че имало настинка. Операцията минала перфектно. Усложненията са причинени от инфекция, възникнала по-късно при контакт с болен от обкръжението на Гери, категоричен е Маджунов. При един от прегледите, след като тя вдига температура, педиатър отбелязал в листа, че по-малкото й братче има катар на горните дихателни пътища.

ГЕРГАНА ИЛИЕВА
ГЕРГАНА ИЛИЕВА

Майката е подписала декларация, че е запозната с рисковете на лечението и възможните усложнения, които могат да завършат с фатален край, каза докторът. Маджунов обясни, че не оставил Гери в болница след първото повръщане на кръв, защото нямало клинична пътека за такива симптоми. Той заедно с другите дежурни лекари преценил, че с антибиотика състоянието на детето ще се стабилизира.

Дни след това операторът излязъл в планиран отпреди месец отпуск. Не съм изчезвал и не съм се крил, казва той.

Причината за смъртта според него трябва да се търси в последните 5-7 часа от живота на Гери, когато на 23 декември тя отново е приета по спешност. Родителите я водят в болницата към 15 ч. Издъхва в 22,45 ч на операционната маса от кръвозагуба.

“Никой от колегите не ме е потърсил за консултация, а бях в София. Вместо това са казали на родителите, че операцията на сливиците е била грешка", поясни специалистът по УНГ.

Интервю с д-р Михаил Маджунов четете в понеделник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи