СРС: Времето е наше!

https://www.24chasa.bg/Article/734811 www.24chasa.bg
Рецепцията на легендарната американска детективска агенция “Пинкертон”, която едно време в Дивия запад е преследвала издирвани от закона престъпници. Създадена през 1850 г. от Алан Пинкертон, нейните агенти през ХIХ век са разчитали само на собствените си умения и не са имали днешните шпионски джаджи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мнозина си спомнят вица по времето на социализма - двама непознати са настанени заедно в хотел и единият непрекъснато разказва политически вицове. Другият го предупредил, че може би ги подслушват, но оня не престанал. Тогава човекът се доближил до контакта на стената и пошушнал: “Две кафета за 214-а стая, моля.” И не щеш ли - след малко на вратата се почукало и камериерката влязла с две кафета. Разказвачът на вицове пребледнял и тутакси си легнал. На сутринта другият се събудил, разказвача го нямало, а на масичката до леглото имало бележка: “Вас засега няма да ви арестуваме, защото на майор Петров много му хареса номерът с кафетата”.

Навремето специалните разузнавателни средства (СРС) бяха изключителна привилегия на тайните служби, а обикновените хора можехада ги видят само на кино - например във филмите за Джеймс Бонд. Днес обаче положението е коренно различно - пазарът е залят от всевъзможни шпионски джаджи - и не става въпрос за играчки, а за напълно професионални детективски устройства. Повечето са произведени в Китай и Тайланд, качеството им е много добро, а цените варират от 20 до 200 лева, т.е. спадат в категорията "масово достъпни". Ползването им е лесно и не се изискват специални технически умения, така че детективската дейност може да премине в раздела "направи си сам".

Сферата на приложение е огромна - от проследяване на изневеряващ съпруг или съпруга до шпионаж на конкуренти в бизнеса.

Естествено, законът не позволява лица да бъдат проследявани, подслушвани и заснимани без тяхно знание или без разрешение от съда, но същото важи и за карането с превишена скорост. А в България, както знаем, всички бързат за някъде.

Бърза онлайн разходка в наши и чужди сайтовете за шпионска техника даде богати резултати. Предлаганите устройства могат да бъдат разделени на няколко вида.

Първите са проследяващи устройства или т.нар. трекери. Те са на принципа на навигационните устройства за кола и работят със стандартна SIM карта за телефон. Състоят се от миниатюрен предавател с картата и приемник. Предавателят се поставя тайно в дреха на лицето, което трябва да бъде следено и след това на картата на приемника се следи неговото движение с точност до 2-3 метра. Трекерите са подходящи за проследяване на движението на деца или хора, за които има опасност да бъдат отвлечени. Също може да се монтира в автомобил и той да бъде проследен след кражба. Монтирането му в сейф, в лаптоп в самолетен багаж или други важни вещи може много да улесни разкриването на тяхната кражба. На снимката виждате такъв трекер с размери почти колкото кламер, който излъчва GPS сигнал и може да бъде следен с приемника или по интернет от всяка точка на света. Батерията му издържа 5 дни, а цената е около 150 долара.

Следващата голяма група са джаджите за шпиониране на данни. Това се устройства, които "изсмукват" нужната информация от компютри и мобилни телефони. Устройството на снимката се нарича Stealth iBot и прилича на обикновена флашка на не е. Това е идеалният инструмент за разкриване на шпиони или доносници в една фирма. Достатъчно е да го мушнете за 5 секунди в USB порта на "заподозрян" компютър, след което да го извадите. При следващото му включване то автоматично сваля абсолютно всичко, което е вършено до този момент от въпросния компютър - натискане на всеки един клавиш, пароли, писмени текстове, имейли, посещения на сайтове, скрийншотове и пр. Всичко това срещу около 130 долара.

Следващото устройство се нарича Cell Phone Recon, горе долу е на същата цена и прави аналогични неща на не с компютър а с всеки смартфон - необходимо е да го включите само веднъж към телефона, който ще следите и от този момент вие имате пълен контрол - включвате джаджата в лаптоп и следите в реално време всеки входящ и изходящ номер (самият разговор обаче не можете да подслушвате), но пък четете текстовете на всички входящи и изходящи SMS-и . Също така ако смартфона има GPS можете да следите движението на собственика му по карта. Устройството може и да възстановява всички умишлено изтрити от собственика SMS-и и номера.

Аудио и видео шпионаж

Това са класическите джеймс-бондовски джаджи за тайно снимане и, подслушване и записване на обекти. Например срещу малко по малко от 100 лева можете да се сдобиете с този часовник със скрита камера. Той заснима от 6 до 10 часа видео с резолюция 640x480.

Друг вариант на същата цена е елегантен колан със скрита в токата камера. Токата има USB порт, през който се сваля заснетото. Ако искате гледната точка да е малко по-високо, изборът е вратовръзка-камера срещу около 130 кинта. Изобщо скритите камери се предлагат под каква ли не още маскировка - химикалки, стенни часовници, детски играчки и будилници и пр.

МАРИН МАРИНОВ, ЧАСТЕН ДЕТЕКТИВ

Най-сетне стигаме и до класическите бръмбари - миниатюрни устройства, които се скриват в помещение с цел подслушване. Днес те работят най-вече със стандартни SIM карти, а цените има са около 70-80 лв. за комплекта предавател - приемник. Другият "бръмбар" е за стационарни телефони - захранва се от самата линия и предава сигнал до 200 метра в диаметър дори и през бетонни стени.

Не липсват и екзотични предложения за аудио и визуален шпионаж. Например този портативен радио-управляем хеликоптер може да заснима какво става в супер-охранявани обекти зад дебели стени и свирепи бодигардове. Колко струва? - около 450 лв. и можеше да спести много пари на данъчните за ползването на истински хеликоптери.

Контра шпионаж

Всяко действие има и противодействие, така че на пазара съвсем естествено е да се предлагат устройства за противодействие на СРС. Такъв е например този лек и портативен GSM заглушител, който убива сигнала на всички честоти в радиус от 10 метра. Освен за блокиране на подслушване, той е ефикасен и за предотвратяване на взрив при качване в рисков автомобил, понеже повечето бомби-самоделки се задействат чрез мобилен телефон. За около стотина лева се предлага и универсален детектор на скрити камери и подслушвателни устройства. Той открива скрити камери, аудио подслушватели, GSM подслушватели, WIFI и други предавателни устройства в обхвата 1MHz - 6GHz.

В заключение можем да припомним един друг виц - мъж казва на съпругата си: "Жено, ако си нямаме доверие един-друг, ще вземем да се шпионираме. Като вземем да се шпионираме, рано или късно ще се хванем. Като се хванем, ще се разсърдим, ще се скараме, може и да се разведем. Затова, дай по-добре да си имаме довериеЕ"

КОСТАДИН ХРИСТОВ

ЕКСПЕРТЪТ: 250 лв. струва да слушаш телефона на когото поискаш

В момента 250 лв. струва да подслушвате всеки един GSM, който искате. Дори човекът да си смени картата, пак ще можете да го слушате, без той изобщо да разбере, обяснява частният детектив Марин Маринов пред bTV. Може да го записвате или да го подслушвате в реално време. Може примерно да сте в Дубай, набирате един код и чувате всяка дума от телефонните му разговори.

Според Маринов в България има много частни поръчки за подслушване.

Има конвенционален начин на събиране на информация за частни цели и такъв, който е забранен от закона - сересетата. Конвенционалният начин е чрез следене, заснемане и т.н. Когато става въпрос за бизнес дела, за политически сделки, масово се използват СРС-та през частни структури, защото не може някой бизнесмен или политик да отиде при службите и да каже: “Моят заместник нещо не ми харесва, дайте да го подслушаме.”

През 1996-1997 година София беше като централата на ЦРУ в Москва. Така наречените СРС, най-различни "бръмбари", устройства за телефонно подслушване - още в началото на 90-те години тези устройства се използваха масово.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята