СРС: Времето е наше!

https://www.24chasa.bg/Article/734811 СРС: Времето е наше! СРС: Времето е наше! www.24chasa.bg
Рецепцията на легендарната американска детективска агенция “Пинкертон”, която едно време в Дивия запад е преследвала издирвани от закона престъпници. Създадена през 1850 г. от Алан Пинкертон, нейните агенти през ХIХ век са разчитали само на собствените си умения и не са имали днешните шпионски джаджи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мнозина си спомнят вица по времето на социализма - двама непознати са настанени заедно в хотел и единият непрекъснато разказва политически вицове. Другият го предупредил, че може би ги подслушват, но оня не престанал. Тогава човекът се доближил до контакта на стената и пошушнал: “Две кафета за 214-а стая, моля.” И не щеш ли - след малко на вратата се почукало и камериерката влязла с две кафета. Разказвачът на вицове пребледнял и тутакси си легнал. На сутринта другият се събудил, разказвача го нямало, а на масичката до леглото имало бележка: “Вас засега няма да ви арестуваме, защото на майор Петров много му хареса номерът с кафетата”.

Навремето специалните разузнавателни средства (СРС) бяха изключителна привилегия на тайните служби, а обикновените хора можехада ги видят само на кино - например във филмите за Джеймс Бонд. Днес обаче положението е коренно различно - пазарът е залят от всевъзможни шпионски джаджи - и не става въпрос за играчки, а за напълно професионални детективски устройства. Повечето са произведени в Китай и Тайланд, качеството им е много добро, а цените варират от 20 до 200 лева, т.е. спадат в категорията "масово достъпни". Ползването им е лесно и не се изискват специални технически умения, така че детективската дейност може да премине в раздела "направи си сам".

Сферата на приложение е огромна - от проследяване на изневеряващ съпруг или съпруга до шпионаж на конкуренти в бизнеса.

Естествено, законът не позволява лица да бъдат проследявани, подслушвани и заснимани без тяхно знание или без разрешение от съда, но същото важи и за карането с превишена скорост. А в България, както знаем, всички бързат за някъде.

Бърза онлайн разходка в наши и чужди сайтовете за шпионска техника даде богати резултати. Предлаганите устройства могат да бъдат разделени на няколко вида.

Първите са проследяващи устройства или т.нар. трекери. Те са на принципа на навигационните устройства за кола и работят със стандартна SIM карта за телефон. Състоят се от миниатюрен предавател с картата и приемник. Предавателят се поставя тайно в дреха на лицето, което трябва да бъде следено и след това на картата на приемника се следи неговото движение с точност до 2-3 метра. Трекерите са подходящи за проследяване на движението на деца или хора, за които има опасност да бъдат отвлечени. Също може да се монтира в автомобил и той да бъде проследен след кражба. Монтирането му в сейф, в лаптоп в самолетен багаж или други важни вещи може много да улесни разкриването на тяхната кражба. На снимката виждате такъв трекер с размери почти колкото кламер, който излъчва GPS сигнал и може да бъде следен с приемника или по интернет от всяка точка на света. Батерията му издържа 5 дни, а цената е около 150 долара.

Следващата голяма група са джаджите за шпиониране на данни. Това се устройства, които "изсмукват" нужната информация от компютри и мобилни телефони. Устройството на снимката се нарича Stealth iBot и прилича на обикновена флашка на не е. Това е идеалният инструмент за разкриване на шпиони или доносници в една фирма. Достатъчно е да го мушнете за 5 секунди в USB порта на "заподозрян" компютър, след което да го извадите. При следващото му включване то автоматично сваля абсолютно всичко, което е вършено до този момент от въпросния компютър - натискане на всеки един клавиш, пароли, писмени текстове, имейли, посещения на сайтове, скрийншотове и пр. Всичко това срещу около 130 долара.

Следващото устройство се нарича Cell Phone Recon, горе долу е на същата цена и прави аналогични неща на не с компютър а с всеки смартфон - необходимо е да го включите само веднъж към телефона, който ще следите и от този момент вие имате пълен контрол - включвате джаджата в лаптоп и следите в реално време всеки входящ и изходящ номер (самият разговор обаче не можете да подслушвате), но пък четете текстовете на всички входящи и изходящи SMS-и . Също така ако смартфона има GPS можете да следите движението на собственика му по карта. Устройството може и да възстановява всички умишлено изтрити от собственика SMS-и и номера.

Аудио и видео шпионаж

Това са класическите джеймс-бондовски джаджи за тайно снимане и, подслушване и записване на обекти. Например срещу малко по малко от 100 лева можете да се сдобиете с този часовник със скрита камера. Той заснима от 6 до 10 часа видео с резолюция 640x480.

Друг вариант на същата цена е елегантен колан със скрита в токата камера. Токата има USB порт, през който се сваля заснетото. Ако искате гледната точка да е малко по-високо, изборът е вратовръзка-камера срещу около 130 кинта. Изобщо скритите камери се предлагат под каква ли не още маскировка - химикалки, стенни часовници, детски играчки и будилници и пр.

МАРИН МАРИНОВ, ЧАСТЕН ДЕТЕКТИВ

Най-сетне стигаме и до класическите бръмбари - миниатюрни устройства, които се скриват в помещение с цел подслушване. Днес те работят най-вече със стандартни SIM карти, а цените има са около 70-80 лв. за комплекта предавател - приемник. Другият "бръмбар" е за стационарни телефони - захранва се от самата линия и предава сигнал до 200 метра в диаметър дори и през бетонни стени.

Не липсват и екзотични предложения за аудио и визуален шпионаж. Например този портативен радио-управляем хеликоптер може да заснима какво става в супер-охранявани обекти зад дебели стени и свирепи бодигардове. Колко струва? - около 450 лв. и можеше да спести много пари на данъчните за ползването на истински хеликоптери.

Контра шпионаж

Всяко действие има и противодействие, така че на пазара съвсем естествено е да се предлагат устройства за противодействие на СРС. Такъв е например този лек и портативен GSM заглушител, който убива сигнала на всички честоти в радиус от 10 метра. Освен за блокиране на подслушване, той е ефикасен и за предотвратяване на взрив при качване в рисков автомобил, понеже повечето бомби-самоделки се задействат чрез мобилен телефон. За около стотина лева се предлага и универсален детектор на скрити камери и подслушвателни устройства. Той открива скрити камери, аудио подслушватели, GSM подслушватели, WIFI и други предавателни устройства в обхвата 1MHz - 6GHz.

В заключение можем да припомним един друг виц - мъж казва на съпругата си: "Жено, ако си нямаме доверие един-друг, ще вземем да се шпионираме. Като вземем да се шпионираме, рано или късно ще се хванем. Като се хванем, ще се разсърдим, ще се скараме, може и да се разведем. Затова, дай по-добре да си имаме довериеЕ"

КОСТАДИН ХРИСТОВ

ЕКСПЕРТЪТ: 250 лв. струва да слушаш телефона на когото поискаш

В момента 250 лв. струва да подслушвате всеки един GSM, който искате. Дори човекът да си смени картата, пак ще можете да го слушате, без той изобщо да разбере, обяснява частният детектив Марин Маринов пред bTV. Може да го записвате или да го подслушвате в реално време. Може примерно да сте в Дубай, набирате един код и чувате всяка дума от телефонните му разговори.

Според Маринов в България има много частни поръчки за подслушване.

Има конвенционален начин на събиране на информация за частни цели и такъв, който е забранен от закона - сересетата. Конвенционалният начин е чрез следене, заснемане и т.н. Когато става въпрос за бизнес дела, за политически сделки, масово се използват СРС-та през частни структури, защото не може някой бизнесмен или политик да отиде при службите и да каже: “Моят заместник нещо не ми харесва, дайте да го подслушаме.”

През 1996-1997 година София беше като централата на ЦРУ в Москва. Така наречените СРС, най-различни "бръмбари", устройства за телефонно подслушване - още в началото на 90-те години тези устройства се използваха масово.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ВСС с дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд, за дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал 3, т.

Москов: Ще направим експертен кабинет, ако ни бъде връчен мандат

Решението на изпълнителния съвет на Реформаторския блок е да започне поредица от разговори, които да изследват възможността в този парламент да има стабилно многизнство с дълъг хоризонт,

Унгария изпраща полицаи на сръбско-българската граница за спиране на мигрантския наплив

Около 20 унгарски полицаи заминаха за сръбско-българската граница в понеделник, да помагат срещу преминаването на мигранти, предаде Famagusta Gazette, цитира "Фокус".

Пожар гори в жилищна сграда в кв. "Изток" в Пазарджик

Пожар гори в жилищна сграда в кв. „Изток” в Пазарджик. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР - Пазарджик. Днес около 16.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Татуировките на Дейвид Бекъм оживяха в кампания за УНИЦЕФ (Видео)

„Насилието оставя белези у децата за цял живот! Заедно трябва да сложим край на насилието срещу деца!”. Това е посланието в клип на УНИЦЕФ с участието на футболната звезда Дейвид Бекъм,

Две земетресения са регистрирани на територията на Гърция

Две земетресения са регистрирани в Гърция, съответно с магнитуд 2,8 и 3,8, показват данните на Европейско-средиземноморският сеизмологически център (EMSC ), цитиран от "Фокус".

Признаха за виновен британец, финансирал терористите от Брюксел и Париж

Съдебен състав в Лондон призна за виновен 26-годишния британец Мохамед Али Ахмед за финансиране на атентатите в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., съобщава BBC.

Цветозар Томов гневен на Слави Трифонов

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов публикува във фейсбук своята позиция по повод вчерашната среща на Слави Трифонов с главния прокурор Сотир Цацаров. На нея бе обявено,

Директорът на Завода за отпадъци е сменен заради инцидент с работник

Директорът на Завода за третиране на отпадъци Николай Савов е освободен от длъжност заради инцидент с общ работник. Той е паднал от стълба, закаран е в болница "Пирогов" и в следствие на усложнения

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за