Луканов: Другари, назначавам ви за милионери

https://www.24chasa.bg/Article/735666 www.24chasa.bg
ИВО НЕДЯЛКОВ

“Другари, назначаваме ви за милионери!”, с тези думи Андрей Луканов събрал между 150-200 души избрани стопански кадри на среща в Българската индустриална и стопанска асоциация пред ноември 1989 г. На нея той огласил правителствено решение държавни банки да кредитират определени фирми. Това съобщи пред “Тази неделя” на bTV един от облагодетелстваните Иво Недялков, известен още като създател на фалиралата “Ийст Уест Интернешънъл Груп”.

По това време Огнян Дойнов бепредседател на асоциацията. Андрей Луканов току-що е напуснал поста на министър на външната търговия.

Срещата се тълкува като раздаване на куфарчета с пари, но ситуацията не била точно такава, обясни Недялков: “Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Бяхме кадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа”. Над 150 души са избраниците на бившата комунистическа власт, получили кредити за милиони левове в първите години на прехода.

Във времето, в което всички имат по една панелка и един москвич, Иво Недялков тегли кредит от 17 млн. лв., за който казва, че е изплатил до стотинка. Той отрича да са му поставяни условия срещу парите.

Какво се случва с останалите - някои от тях попадат в списъка с кредитните милионери, други се възползват от курса на долара и за 17 млн. върнаха 400-500 хил. долара.

Недялков отказва да спомене конкретни имена на присъствали на срещата: “Нека да им ги спестим. Те си ги знаят.” Признава обаче, че сред тях имало застрахователи и покойни вече босове, за политици не можел да се сети.

На въпрос дали чувства срам, Недялков отговаря: “За мен не е срамно. Какви скрупули да имам? Аз съм имал най-чисти намерения. Внесъл съм милиарди запалки “бикчета”, стотици контейнери с чадъри.”

Недялков визира Българската индустриална сопанска асоциация, на която правоприемник е днешната Българска стопанска камара. По времето, за което говори Недялков, неин председател е бил Иван Пехливанов, бивш министър на машиностроенето от 70-те години.

До редакционното приключване на броя Пехливанов не бе открит за коментар. (24часа)