Милионерите може да са назначени по “петолъчката”

https://www.24chasa.bg/Article/737243 www.24chasa.bg
Иво Недялков излиза от Софийския затвор на 28 февруари 1999 г. СНИМКА: ПЛАМЕН ТОДОРОВ

“Другари, назначаваме ви за милионери!”С тези думи Андрей Луканов събрал 150-200 избрани стопански кадри на среща в Българската индустриална и стопанска асоциация през ноември 1989 г.

На нея той огласил правителствено решение държавни банки да кредитират определени фирми. Това съобщи преди 2 дни в “Тази неделя” на bTV един от облагодетелстваните - Иво Недялков, известен като създател на фалиралата “Ийст Уест Интернешънъл Груп”.

По това време според него Огнян Дойнов бил председател на асоциацията. Андрей Луканов току-що е напуснал поста на министър на външната търговия, твърди Недялков.

ПРОФ. ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ
ПРОФ. ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ

Срещата се тълкува като раздаване на куфарчета с пари, но ситуацията не била точно такава, обясни още Недялков: “Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Бяхмекадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа.”

ПРОФ.ДРАГОМИР ДРАГАНОВ
ПРОФ.ДРАГОМИР ДРАГАНОВ

Над 150 души са избраниците на бившата комунистическа власт, получили кредити за милиони левове в първите години на прехода.

ПРОФ. ЙОРДАН ЙОТОВ
ПРОФ. ЙОРДАН ЙОТОВ

Недялков отказва да спомене конкретни имена на присъствали на срещата: “Нека да им ги спестим. Те си ги знаят.” Признава обаче, че сред тях имало застрахователи и покойни вече босове, за политици не можел да се сети.

"Не ми се вярва да е имало среща в сградата на Българската индустриална и стопанска асоциация (БИСА) през ноември 1989 г., на която Андрей Луканов да е назначавал избрани "червени другари" за милионери. Той не беше глупак, за да прави това показно."

Така проф. Димитър Луджев коментира признанието на фараона Иво Недялков в тв предаване по Би Ти Ви. Луджев беше един от създателите на СДС и вицепремиер в правителството на Димитър Попов през 1991 г. Както и военен министър в кабинета на Филип Димитров.

Проф. Драгомир Драганов е още по-категоричен: "Не е имало такава сбирка. Андрей Карлович беше като компютър, знаеше имената на всички големи стопански и всякакви ръководители в държавата, на всички надеждни кадри на БКП. Ако е имало подобен списък, по-вероятно е Луканов да им е звънял по телефоните тип "петолъчка" и пряко да им е нареждал кой какъв милионер да става и какви кредити от коя банка да тегли..."

Проф. Драганов беше съветник на президента Петър Младенов, отговарящ за връзките с правителството, и червен депутат във ВНС.

После премина в Евролевицата на Александър Томов.

Според проф. Луджев е имало специални решения на Министерския съвет от края на 1989 и началото на 1990 г., на които е било решено какви частни банки да бъдат създадени и кои хора да ги оглавят.

Пак Министерският съвет е решавал и кои банки кои външнотърговски дружества да финансират. След това Министерството на външноикономическите връзки изтегля държавното участие и дружествата остават частни.

По същия начин с държавни пари са били създавани и големи фирми в различните браншове на икономиката.

На пленум на ГК на БКП в София по онова време отговорен ръководител заявил: "Другари, нека не ви прави впечатление, че виждате имената на наши хора в опозицията и в частния бизнес. Те изпълняват поръчения на партията..."

Проф. Драгомир Драганов разказа как "законно" е дарил 40 000 лв. на новосъздадена частна банка.

С решение на правителството през 1990 г. на всеки кандидат-депутат се отпускат по 20 000 лв. за предизборни разходи.

Проф. Драгомир Драганов печели място в парламента и като пропорционален кандидат в Смолян, и като пропорционален от БКП в София.

Чак след изборите идва някакъв чиновник, който го кара да подпише съответните документи, че е взел 40 000 лв., които дарявал на партията.

"После разбрах - разказа проф. Драганов, - че тези пари, както и на други червени депутати били насочени към Бизнесбанк в Петрич на Иван Китов Китов беше човек на Белчо Белчев, дългогодишен финансов министър на България..."

"Нямам никаква информация за такава среща, нито за производство на милионери", лаконично заяви проф. Йордан Йотов, бивш член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.

Преди 2 години в интервю за столичен вестник проф. Йотов заяви, че наистина е имало куфарчета с пари, раздавани на специално подбрани комунисти и комсомолци.

"Да, казах го тогава, но този факт не се потвърди впоследствие", каза проф. Йордан Йотов.

Заеми на доверени давала и асоциация

Лъчезар Тошков май е тайнственият председател на Българската индустриална и стопанска асоциация (БИСА), чието име бе замесено в интервюто на Иво Недялков, сочи проверка на "24 часа".

За него се знае, че е работил в сферата на външната търговия, че дори е бил външнотърговски съветник в наше западно посолство, а през 80-те години е бил съветник в Министерския съвет за връзките с развитите държави.

Според отлично запознати с историята на асоциацията събитията, за които говори Недялков, са се състояли около 10 март 1990 година.

Вчера хора от бившата асоциация си спомниха още, че Тошков е бил смятан за пратеник на бившия премиер Андрей Луканов в нея.

Създадената от държавата структура не е правила списъци на червени милионери, а самата тя се предполага, че е раздавала пари назаем от фондовете си. Тогава новата банкова система и частните банки са започвали да се изграждат и чрез фондовете на БИСА била видяна възможност да се даде тласък на едно или друго начинание.

Правилото било кредитът да служи като обезпечение или да гарантира пропорционално дялово участие на асоциацията - най-често 30% участие в собствеността без значение какъв е размерът на заема.

Чрез отпускането на кредити асоциацията е финансирала най-атрактивните и модерни нови предприятия или бизнес идеи.

Договорите обикновено са били сключвани за определен период, но не по-дълъг от 3-5 години. След изтичането на срока парите е трябвало да се върнат изцяло. Заемите са били безлихвени.

В асоциацията имало специална група от специалисти, които се занимавали с ефективност на вложенията.

Хора, работили по онова време в БИСА, дори си припомниха, че в документите било записвано, че договорите за кредит се сключват след писмено искане на фирма.

Например асоциацията се задължавала да предостави безлихвено на получателя 3 милиона лева със срок на ползване до 31.12.1991 година.

Твърди се, че впоследствие държавата е предоставила изцяло на асоциацията събирането на тези задължения. Не е ясно каква част и кои от задълженията са изчистени.

Точно тогава са стартирали и войните кой да оглави асоциацията.

Малко по-късно управителният й съвет взема решение да смени ръководството. (24часа)

Иво Недялков: Съжалявам, че си изпуснах думите при Лора Крумова

- Здравейте, г-н Недялков, аз съм Пенчо Ковачев от "24 часа". Мога ли да ви задам няколко въпроса?

- Каквото имах да казвам, съм го казал, не искам да коментирам повече.

- Разговарях с няколко човека и те отричат да е имало такава среща с Луканов.

- Ами да отричат, това си е техен проблем. Вие напишете каквото искате.

- Излиза, че вие не казвате истината.

- Аз казах какво аз съм възприел.

- Едно е какво вие сте възприели, съвсем друго е да е станало.

- Вие с кого говорихте?

- С Димитър Луджев, с Драгомир Драганов. Те казват, че не е имало нито списък, нито среща.

- Може да не знаят, да не са били там...

- С проф. Йордан Йотов също говорих...

- Възможно е, какво да ви кажа сега?

- Кажете 2-3 имена от този списък, за да ви повярваме. И да докажате истината за срещата.

- Защо пак сега ме вкарвате в някакви спорове?

- Защото това, което казвате, май не е истина.

- Аз не съм тръгнал никого да убеждавам и да доказвам нещо. Каквото съм преживял, вече го споделих. Не съм вкарвал никого в тази схема да каже този е бил, онзи не е бил.

- Тоест имало е такава среща през ноември 1989 г. и на нея Андрей Луканов е назначил милионери?

- Не желая повече да коментирам. Съжалявам, че си изпуснах думите при Лора Крумова. Не е необходимо да се вадят неща отпреди 100 години и да се разтакават пак...