Диоксин и в немски прасета, колят стотици

Високи нива диоксин са попаднали и в свинете в Германия. Това бе доказано за първи път вчера, след което бе дадено нареждане за унищожаването на стотици прасета.

Отровата бе засечена в свинско месо от ферма в Долна Саксония. Стотици прасета от една ферма в окръга Верден ще трябва да бъдат убити и месото им - изхвърлено.

Властите ще съобщят по-късно името на фермера, засегнат от скандала. Негов колега също вече е докладвал за проблем с диоксин в месото от предприятието му.

Досега се смяташе, че с отровата са замърсени основно яйца и кокошки носачки, незначителни дози бяха открити в някои свински салами.

Диоксиновият скандал в Германия избухна преди седмица, след като стана ясно, че фирма за фуражи е бъркала хранителните си смески с индустриално олио, в което се съдържа диоксин. Химикалът може да предизвика рак на кожата.

Засегнатите фермери ще поискат обезщетение от виновника за скандала. Хиляди са изправени пред фалит заради унищожаването на милиони яйца. Обезщетения ще искат и властите в региони с ферми, в които е открит диоксинът. Още птицеферми вчера бяха пуснати отново да работят, след като дни наред изчакваха пробите от продуктите им да покажат дали в тях е попаднал диоксин. Само 330 селски двора все още са със забрана за продажба на яйца.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще потърси нов начин да уреди чрез закони сигурността на хранителните продукти и да задължи производителите да спазват строги норми за безопасност.

Чехия настоя за нови правила на ЕС, които да задължават на етикетите на храните да се посочва страната, в която са произведени продуктите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Починал е Деде Косвара - Човекът дърво (видео)

Известният като човека дърво Деде Косвара е починал на 42-годишна възраст в началото на месеца, съобщава германският сайт focus.de. Индонезиецът страдаше от рядко заболяване,

Разследват ново убийство в бежански център в Швеция

Шведската полиция разследва ново убийство в център за кандидати за убежище след сбиване между обитателите му. Това е втори подобен случай за месец, след като 22-годишна служителка в бежански център

Джон Маккейн: Русия иска да превърне Сирия в пост за разпространение на влиянието си в Близкия изток

Сенатор Джон Маккейн, председател на сенатската комисия за въоръжените сили, каза на конференцията в Мюнхен, че Русия няма интерес от разрешаването на конфликта в Сирия,

150 000 пингвина загинали на Антарктика през последните пет години (видео)

Около 150 000 пингвина са загинали на Антарктика през последните пет години, след като айсберг с размера на Рим отдели тяхната колония от морето и ги принуди да търсят храна на 60 км разстояние,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Майка на две деца се самозапали в Александруполис

По трагичен начин 47-годишна жена, майка на две деца и правителствен служител в Александруполис, сложи край на живота си. Инцидентът се е случил в събота следобед, съобщава сайтът "Български новини".

Иран забрани празнуването на "Свети Валентин"

Властите в Иран забраниха празнуването на Свети Валентин, като призоваха своите граждани, да не подкрепят западната култура, съобщава Le Monde. Полицията в Иран е издала предупреждение към местните

Вятър над 90 км/ч в Япония, повече от 65 полета отменени

Над 65 вътрешни полета са били отменени в Япония заради силен вятър, предаде РИА Новости. В редица части на страната скоростта на вятъра е над 90 км/ч.

Алжирец изнасилил 25-годишна германска студентка, крещял „По волята на Аллах!"

Алжирски мигрант е изнасилил 25-годишна германска студентка. По време на престъплението, извършено в странична и тъмна уличка на Хановер, той е крещял „Иншаллах – по волята на Аллах“,

Куба е върнала на САЩ ракетата, попаднала по погрешка на острова

В прессъобщение на кубинското Министерство на външните работи пише, че учебната ракета на САЩ „Хелфайър“, „която погрешка или при опит за неуспешна манипулация, попадна на острова през юни 2014 г.