Диджериду* ечи в Софийския университет

https://www.24chasa.bg/Article/740113 www.24chasa.bg
Акробатката Бенита Примо

Досущ на Ковънт гардън в Лондон ще заприлича Ректоратът на СУ “Св. Климент Охридски” тази вечер. Там ще се проведе първият по рода си фестивал, посветен на уличните артисти и тяхното изкуство - Buskers Play In.

“Искаме да преобърнем представата за уличните артисти и да покажем на аудиторията, че изкуството им е сравнимо с това на тези от сцената и екрана”, обясни Цветелина Грозданова, мениджър събития в “Терен мюзик”, организатори на концерта.

Инициативата е подкрепена от известни лица от българската музикална сцена като Миленита, Явор от “Гравити ко” и “Скилър”. Първоначално те се включиха в кратки клипчета, съвместно с млади улични музиканти, чрез които показват на публиката, че изкуството им по нищо не отстъпва на това под прожекторите. “Чрез тези клипчета ние развихме нашата идея за подкрепа на уличните аристи. Всички музиканти, които се включиха, по някакъв начин са свързани с изкуството на улицата. Например артистите от “ХаХаХа Импро театър” в началото са се изявявали само на открито. За второто издание очакваме подкрепа от Маги Малеева и Нуфри от “Бастардоломей”, допълниха още организаторите.

Джани и Йоана свирят на цигулка и контрабас.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БУЛФОТО
Джани и Йоана свирят на цигулка и контрабас. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БУЛФОТО

На четиричасовия фестивал ще има две сцени. На първата ще свирят музиканти с класически и екзотични инструменти: Йоана, Кремена и Джани (цигулки), Митака (саксофон), Ники (барабани), Дарио (кларинет), Бъни (кахон), Хорхе (диджериду), както и камерен духов състав. Ще им акомпанира бийтбоксърът Скилър.

Митака (вляво) свири на саксофон, а Хорхе му приглася с екзотичния звук на диджериду.
Митака (вляво) свири на саксофон, а Хорхе му приглася с екзотичния звук на диджериду.

Изпълнението на Миленита, както и джемсешънът с част от уличните музиканти ще са гвоздеят в програмата на Buskers Play In.

Певицата Миленита.
Певицата Миленита.

На другата сцена своя талант ще покажат “ХаХаХа Импро театър”, акробатката Бенита Примо, брейкърите от “Слийпуокинг”, фокусниците “Самюел” от Франция и “Комбо циркус” от Италия.

Освен тези изпълнители за събитието са предвидени и специални работилници на преподаватели от музикалното училище Rockschool.bg и художничката Победа.

Фестивалът се осъществява със съдействието на Софийския университет. Организаторите напомнят, че въпреки изготвената програма всеки, който би искал да се включи и да покаже на какво е способен на улицата, е добре дошъл. Началото е точно в 19 ч и входът за всички е свободен.

Следващото издание на фестивала ще е през пролетта, а през лятото е възможно той да се пренесе и на морето. Новата тенденция в него ще са повече артисти от чужбина.

*Диджеридуе дървен духов музикален инструмент с цилиндрична форма. Характерен е за аборигените в севрните части на Австралия. Традиционният материал за изработката му е кухо евкалиптово дърво с дължина от 1,5 метра, чиято вътрешна част е била изядена от термити или е изсъхнала. Декорираните церемониални видoве могат да са два или три пъти по-дълги. Диджеридуто е най-старият духов инструмент в света. То е и един от начините да промените съзнанието си, дори и само да слушате.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на