Лексикон намира на всяко петно цаката

https://www.24chasa.bg/Article/74049 Лексикон намира на всяко петно цаката Лексикон намира на всяко петно цаката www.24chasa.bg
Леке от червено вино трудно се маха.

Седнали сте на дъвка и не може да я отлепите от джинсите си? Не ви трябва химическо чистене. Сложете дрехата в найлонов плик и я пъхнете във фризера. След час на студено дъвката се отлепя без проблем.

Но да караме поред. Има елементарни рецепти за почистване на лекета в домашни условия. Събираме ги в лексикон на петната, за да не харчите време и пари за дреболии. Например, вместо да се тюхкате, ако ви полеят или сами се накапете, отваряте лексикона и разбирате, че петното трябва веднага да се напръска с лак за коса. Той го фиксира и пречи да проникне в тъканта. След това дрехата се изпира. Другият спешен вариант е да натопите лекето в разтворена сол и после да изплакнете със студена вода. Това упражнение може да се повтори няколко пъти, преди да пуснете дрехата в пералнята. Ако петното е върху коприна, след като изсъхне, го поръсете с бебешка пудра за няколко часа и после я издухайте с кухненската прахосмукачка.

Бирено петно. Почиства се с влажна кърпичка или с топла вода, след което се пъха в пералнята. Помага и натриване с мека четка, натопена в разтвор от глицерин, чист спирт, дестилирана вода и амоняк. След това изцапаното се изпира с топъл сапунен разтвор и се изплаква с вода.

Блажна боя. Отстранява се с терпентин, бензин, газ. Ако петната са втвърдени, коричката внимателно се отстранява с нож, без да се поврежда тъканта, а след това няколко пъти се натрива с разтворител за блажна боя. Накрая дрехата се изпира в пералнята.

Восък или парафин. Поставете от двете страни на плата попивателна хартия или хартия от кухненска ролка, след това го изгладете с ютия. Може да разтворите восъка и с топъл сешоар, а след това да го изтеглите с попивателна хартия.

Грим се маха, като изтъркате засъхналото петно с навлажнен глицеринов сапун и след това изперете. Или изчистете петното с мек бял хляб или сухар.

Горчица. Петно върху ризата се отстранява с лимонов сок.

Дъвкасе отлепя, като дрехата се пъхне в пластмасов плик, а той - във фризера за час.

Зеленчуци. Следите им се отстраняват с амонячна вода, разтърква се и се полива с вряща вода.

Йод се премахва, като петната се намокрят и се натъркат със суров картоф. От скорбялата те се оцветяват в тъмнолилаво и водата ги изпира. Тази процедура може да се повтори.

Кръвта съдържа белтък, затова петната в никакъв случай не бива да се третират с гореща вода. Върху коприна се измиват със студена вода и глицеринов сапун. Върху дамаска се търка със смес от картофено нишесте и вода. Прави се няколко пъти, после се изпира с разтвор от вода и сол. Петната могат да се полеят и с водороден пероксид. Прясна кръв се измива с хладка вода (30 градуса), а старите петна - с ензимен препарат.

Кафени петна.Намажете с глицерин, изтъркайте внимателно и изперете с гореща вода. Или най-напред изплакнете мястото със студена вода, а остатъците от петното почистете с разреден амонячен разтвор и солена вода. Петно от кафе или чай върху мокета или килима натъркайте с равни части бяло вино и спирт.

Котешка урина се почиства с препарат за прозорци.

Кока-кола се маха, като се разтърка петното с влажна кърпа. След това изперете.

Какао. Посипва се с готварска сол, после се пере при 50-60 градуса.

Катранът се отстранява с накисване в глицерин. След изпиране обработваме допълнително с амонячен разтвор. Или втъркваме малко краве масло върху петното и после перем. При светли платове вместо глицерин се използва белтък.

Къната за коса оставя петна, които трудно се чистят, обикновено с натриев хидросулфат и амоняк. Често се постига страничен ефект, когато петната са върху вълна, естествена коприна и изкуствени тъкани. Бели памучни и ленени тъкани се избелват с белина и вода в равни количества, а след това се накисват във вода и оцет и се изплакват със студена вода.

Лак за нокти се маха от дреха с терпентин, спирт или ацетон. Упорити петна се натъркват леко със спирт и ацетон. Деликатни тъкани се третират само със спирт.

Лепило също се чисти с лакочистител или ацетон, след което следва обичайното пране.

Ликьор. Почистете незабавно мястото с влажна кърпа или топла вода. Или изчеткайте с пяна за бръснене, а после изплакнете със студена вода.

Мляко, майчина кърма. Изпираме със студена вода. След това вече с глицеринов сапун и топла вода, ако е необходимо, и с амонячен разтвор или смес от терпентин и сок от лимон в съотношение 1:2. Пресни лекета от мляко се махат с разреден спирт. При упорити петна в прането се добавя перхлоретилен. Но тук вече се ползва химическо чистене.

Мазни петнаведнага поръсете обилно със сол. Или сложете върху петното хартия и изгладете отгоре, за да изтегли мазното. При вълнени дрехи изперете с газирана минерална вода. Върху вратовръзка - с върха на ножа разтъркайте малко талк върху петното и го оставете да попие. След това изчеткайте внимателно или изтъркайте с памук от аптечката. Върху кожа петното се отстранява с разбит белтък. Мазни петна върху светла коприна се чистят с тампонче памук в чист спирт. Спиртът трябва предварително да е затоплен на водна баня. След почистването петното се изплаква с хладка вода и се изглажда влажно през суха кърпа.

Мазните петна върху коприна се чистят и със студена вода и лимонтузу в съотношение 10:1. Разтворът престоява 10-15 мин и след това се изпира. Или като петното се потопи в разтвор от 1 с.л. амоняк, 1 с.л. глицерин и 1 с.л. вода. След това трябва да се изплакне няколко пъти с хладка вода.

Мазни петна върху памучни и копринени платове най-добре се почистват с отвара от фасул, а при тъмните дрехи - от спанак.

Ореховите петна се изтъркват с домат или силен оцет.

Плодове. Натъркваме петното с оцет или лимонтузу или топим за кратко в каймак от прясно мляко. Ако не изчезне, търкаме с резен лимон. След това перем. Или ръсим петното с амонячен разтвор и заливаме с вряла вода.

Силните петна от пресни плодове може да наложите с дебел слой кисело мляко, който се измива след 2 часа с хладка вода. Следи от малини, ягоди, френско грозде може да се премахнат с леко търкане със смес от равни части оцет и лимонов сок. После се изпира.

Пот по ризата във вид на жълти петна може да остане и след изпиране. Тогава натопете дрехата в разтвор от лимонтузу или оцет и после отново изперете. Или изтъркайте петното с течен препарат за пране и изплакнете със студена вода. После отново намажете и поставете в пералнята така.

Паста за зъби се отстранява чрез лосион за почистване от грим.

Плодов сок върху бяла покривка се маха, като го натриете с лимонов сок, поръсва се с готварска сол и се суши на слънце. След това се пере.

Ръжда се отстранява, като се натопи в затоплен лимонен сок и се изплакне. Стари петна се потапят в кипящ лимонов сок. Върху коприна петното се намокря със силен оцет, поръсва се с пепел от пура, после се изпира със сапунен спирт. Върху бяла материя ръждата се маха с резенче лимон, обвито в марля, а отгоре се притиска с топла ютия.

Сосове.Ако са мазни, петното се маха с алкохол.

Трева. За да се разтвори, върху петното се сипва сок от лимон или оцет. След това се пере с гореща вода. Или третирайте със спирт и изперете. Може изцапаното да се поръси с малко бакпулвер и да се намокри. След няколко часа се изпира.

Химикалка по дреха се маха, като се натопи за няколко часа петното в мляко. Или веднага сипете лимонов сок, после изперете. Помага и намокреното с вода място да се натърка от двете страни с паста за зъби за четвърт час.

Цигара, ако пожълти дреха, мястото се заличава, като се натърка със смес от равни части вода и спирт за горене.

Червено вино се премахва със сол. След това перете, а при тъкани, които позволяват, изварявате на 90 градуса. За деликатни тъкани вместо сол се използва нишесте.

Чай по ризата се отстранява с глицерин, след което се пере с гореща вода. Петно от силен чай се почиства и с амонячна вода и оцетна киселина или лимонтузу.

Шоколад от дреха може да отстраните с четка и течен прах за пране. След това изплакнете със студена вода и отново натъркайте със същия препарат. Или бързо посипете глицерин, внимателно изтъркайте, изперете с гореща вода и пуснете в пералнята. Или пък веднага изперете със силно подсолена вода или с бензин, а после с глицерин и изтъркайте до изчезване на петното. Следи от течен шоколад се чистят с гъбичка и разредено веро.

Ютия. Натъркайте увредените от ютията места с по-силен разтвор от оцет.

Яките на ризи и блузи най-бързо се захабяват. Разтворете една супена лъжица сол в алкохол и намажете с помощта на гъбичка замърсената яка. Когато мръсотията се разтвори, я пуснете в пералнята.(24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Витамин D помага за силен имунитет срещу грипа, но и срещу рак

Витамин D е основен помощник за по-силен имунитет през зимата и особено при грипна епидемия. Възрастните трябва да вземат по 3 капки на ден, а децата - по 1 капка, препоръчва проф.

Маха ли се брадавица с компрес от домат?

Човешките папиломни вируси могат да предизвикат различни образувания по кожата и лигавиците на хората. Кокошите тръни или брадавици са част от тези образувания.

Детската астма улеснява затлъстяването

Малките деца, засегнати от астма, са с по-голям риск от затлъстяване в сравнение с онези, които не страдат от хроничното респираторно заболяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Кучият студ ни удря на 5 неподозирани места и в 3 очаквани. Кои са

Зимата е сезонът с най-висока смъртност, въпреки че темата за горещите вълни ангажира повече обществено внимание. Има разлика само в тълкуването. Едни лекари отдават увеличената честота на резките

Приеха овчар в болница, две седмици се хранил само със сняг

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха от смърт измръзнал овчар, който живял половин месец в заледен фургон и се хранел само със сняг, съобщава БНР.

С лимоновия сок - прибран корем и бедра за седмица

Не се харесвате в банския? Някой и друг килограм ви идва в повече в жегата? Ето какво ви е нужно - лимони. Предлагаме няколко малки тайни как може да се отслабне с този вълшебен плод и какви

Русия намали производството на петрол със 100 000 барела дневно

Русия е намалила производството си на петрол със 100 000 барела на ден, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред журналисти в навечерието на ключова среща във Виена, пише БГНЕС.

Борисов: Изказванията, че еврофондовете ще бъдат спрени заради ГЕРБ са поредната лъжа

Европейската комисия за пореден път опроверга г-жа Лъжа. Изказванията, че еврофондовете ще бъдат спрени заради ГЕРБ са поредната порция манипулации и лъжи.

Свалиха първите регистрационни номера заради новия закон

Шофьорът с 2000 лева глоба не искал да духа на дрегер Столичен шофьор бе първият, който остана без номера на автомобила си след като новите промени по Закона за пътищата влязоха в сила днес.

Българският паспорт е 39-и по сила в света

Българският паспорт е 39-и по сила в света. Германският е най-добър, показва изследване на документите по планетата. То се прави на основата на това в колко държави можеш да влезеш без виза,

Борисов към Ивелина Василева: Може "24 часа" и за теб да напишат книга

Може 24 часа и за теб да напишат книга, обърна се шеговито премиерът в оставка Бойко Борисов към екоминистъра Ивелина Василева по време на церемонията за подписване на договор за воден цикъл на

Новите правила за движение по пътя влизат в сила от днес

От днес, 21 януари 2017 г., влизат в сила новите правила за движение според приетите промени в Закона за движение по пътищата. Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на