Лексикон намира на всяко петно цаката

https://www.24chasa.bg/Article/74049 www.24chasa.bg
Леке от червено вино трудно се маха.

Седнали сте на дъвка и не може да я отлепите от джинсите си? Не ви трябва химическо чистене. Сложете дрехата в найлонов плик и я пъхнете във фризера. След час на студено дъвката се отлепя без проблем.

Но да караме поред. Има елементарни рецепти за почистване на лекета в домашни условия. Събираме ги в лексикон на петната, за да не харчите време и пари за дреболии. Например, вместо да се тюхкате, ако ви полеят или сами се накапете, отваряте лексикона и разбирате, че петното трябва веднага да се напръска с лак за коса. Той го фиксира и пречи да проникне в тъканта. След това дрехата се изпира. Другият спешен вариант е да натопите лекето в разтворена сол и после да изплакнете със студена вода. Това упражнение може да се повтори няколко пъти, преди да пуснете дрехата в пералнята. Ако петното е върху коприна, след като изсъхне, го поръсете с бебешка пудра за няколко часа и после я издухайте с кухненската прахосмукачка.

Бирено петно. Почиства се с влажна кърпичка или с топла вода, след което се пъха в пералнята. Помага и натриване с мека четка, натопена в разтвор от глицерин, чист спирт, дестилирана вода и амоняк. След това изцапаното се изпира с топъл сапунен разтвор и се изплаква с вода.

Блажна боя. Отстранява се с терпентин, бензин, газ. Ако петната са втвърдени, коричката внимателно се отстранява с нож, без да се поврежда тъканта, а след това няколко пъти се натрива с разтворител за блажна боя. Накрая дрехата се изпира в пералнята.

Восък или парафин. Поставете от двете страни на плата попивателна хартия или хартия от кухненска ролка, след това го изгладете с ютия. Може да разтворите восъка и с топъл сешоар, а след това да го изтеглите с попивателна хартия.

Грим се маха, като изтъркате засъхналото петно с навлажнен глицеринов сапун и след това изперете. Или изчистете петното с мек бял хляб или сухар.

Горчица. Петно върху ризата се отстранява с лимонов сок.

Дъвкасе отлепя, като дрехата се пъхне в пластмасов плик, а той - във фризера за час.

Зеленчуци. Следите им се отстраняват с амонячна вода, разтърква се и се полива с вряща вода.

Йод се премахва, като петната се намокрят и се натъркат със суров картоф. От скорбялата те се оцветяват в тъмнолилаво и водата ги изпира. Тази процедура може да се повтори.

Кръвта съдържа белтък, затова петната в никакъв случай не бива да се третират с гореща вода. Върху коприна се измиват със студена вода и глицеринов сапун. Върху дамаска се търка със смес от картофено нишесте и вода. Прави се няколко пъти, после се изпира с разтвор от вода и сол. Петната могат да се полеят и с водороден пероксид. Прясна кръв се измива с хладка вода (30 градуса), а старите петна - с ензимен препарат.

Кафени петна.Намажете с глицерин, изтъркайте внимателно и изперете с гореща вода. Или най-напред изплакнете мястото със студена вода, а остатъците от петното почистете с разреден амонячен разтвор и солена вода. Петно от кафе или чай върху мокета или килима натъркайте с равни части бяло вино и спирт.

Котешка урина се почиства с препарат за прозорци.

Кока-кола се маха, като се разтърка петното с влажна кърпа. След това изперете.

Какао. Посипва се с готварска сол, после се пере при 50-60 градуса.

Катранът се отстранява с накисване в глицерин. След изпиране обработваме допълнително с амонячен разтвор. Или втъркваме малко краве масло върху петното и после перем. При светли платове вместо глицерин се използва белтък.

Къната за коса оставя петна, които трудно се чистят, обикновено с натриев хидросулфат и амоняк. Често се постига страничен ефект, когато петната са върху вълна, естествена коприна и изкуствени тъкани. Бели памучни и ленени тъкани се избелват с белина и вода в равни количества, а след това се накисват във вода и оцет и се изплакват със студена вода.

Лак за нокти се маха от дреха с терпентин, спирт или ацетон. Упорити петна се натъркват леко със спирт и ацетон. Деликатни тъкани се третират само със спирт.

Лепило също се чисти с лакочистител или ацетон, след което следва обичайното пране.

Ликьор. Почистете незабавно мястото с влажна кърпа или топла вода. Или изчеткайте с пяна за бръснене, а после изплакнете със студена вода.

Мляко, майчина кърма. Изпираме със студена вода. След това вече с глицеринов сапун и топла вода, ако е необходимо, и с амонячен разтвор или смес от терпентин и сок от лимон в съотношение 1:2. Пресни лекета от мляко се махат с разреден спирт. При упорити петна в прането се добавя перхлоретилен. Но тук вече се ползва химическо чистене.

Мазни петнаведнага поръсете обилно със сол. Или сложете върху петното хартия и изгладете отгоре, за да изтегли мазното. При вълнени дрехи изперете с газирана минерална вода. Върху вратовръзка - с върха на ножа разтъркайте малко талк върху петното и го оставете да попие. След това изчеткайте внимателно или изтъркайте с памук от аптечката. Върху кожа петното се отстранява с разбит белтък. Мазни петна върху светла коприна се чистят с тампонче памук в чист спирт. Спиртът трябва предварително да е затоплен на водна баня. След почистването петното се изплаква с хладка вода и се изглажда влажно през суха кърпа.

Мазните петна върху коприна се чистят и със студена вода и лимонтузу в съотношение 10:1. Разтворът престоява 10-15 мин и след това се изпира. Или като петното се потопи в разтвор от 1 с.л. амоняк, 1 с.л. глицерин и 1 с.л. вода. След това трябва да се изплакне няколко пъти с хладка вода.

Мазни петна върху памучни и копринени платове най-добре се почистват с отвара от фасул, а при тъмните дрехи - от спанак.

Ореховите петна се изтъркват с домат или силен оцет.

Плодове. Натъркваме петното с оцет или лимонтузу или топим за кратко в каймак от прясно мляко. Ако не изчезне, търкаме с резен лимон. След това перем. Или ръсим петното с амонячен разтвор и заливаме с вряла вода.

Силните петна от пресни плодове може да наложите с дебел слой кисело мляко, който се измива след 2 часа с хладка вода. Следи от малини, ягоди, френско грозде може да се премахнат с леко търкане със смес от равни части оцет и лимонов сок. После се изпира.

Пот по ризата във вид на жълти петна може да остане и след изпиране. Тогава натопете дрехата в разтвор от лимонтузу или оцет и после отново изперете. Или изтъркайте петното с течен препарат за пране и изплакнете със студена вода. После отново намажете и поставете в пералнята така.

Паста за зъби се отстранява чрез лосион за почистване от грим.

Плодов сок върху бяла покривка се маха, като го натриете с лимонов сок, поръсва се с готварска сол и се суши на слънце. След това се пере.

Ръжда се отстранява, като се натопи в затоплен лимонен сок и се изплакне. Стари петна се потапят в кипящ лимонов сок. Върху коприна петното се намокря със силен оцет, поръсва се с пепел от пура, после се изпира със сапунен спирт. Върху бяла материя ръждата се маха с резенче лимон, обвито в марля, а отгоре се притиска с топла ютия.

Сосове.Ако са мазни, петното се маха с алкохол.

Трева. За да се разтвори, върху петното се сипва сок от лимон или оцет. След това се пере с гореща вода. Или третирайте със спирт и изперете. Може изцапаното да се поръси с малко бакпулвер и да се намокри. След няколко часа се изпира.

Химикалка по дреха се маха, като се натопи за няколко часа петното в мляко. Или веднага сипете лимонов сок, после изперете. Помага и намокреното с вода място да се натърка от двете страни с паста за зъби за четвърт час.

Цигара, ако пожълти дреха, мястото се заличава, като се натърка със смес от равни части вода и спирт за горене.

Червено вино се премахва със сол. След това перете, а при тъкани, които позволяват, изварявате на 90 градуса. За деликатни тъкани вместо сол се използва нишесте.

Чай по ризата се отстранява с глицерин, след което се пере с гореща вода. Петно от силен чай се почиства и с амонячна вода и оцетна киселина или лимонтузу.

Шоколад от дреха може да отстраните с четка и течен прах за пране. След това изплакнете със студена вода и отново натъркайте със същия препарат. Или бързо посипете глицерин, внимателно изтъркайте, изперете с гореща вода и пуснете в пералнята. Или пък веднага изперете със силно подсолена вода или с бензин, а после с глицерин и изтъркайте до изчезване на петното. Следи от течен шоколад се чистят с гъбичка и разредено веро.

Ютия. Натъркайте увредените от ютията места с по-силен разтвор от оцет.

Яките на ризи и блузи най-бързо се захабяват. Разтворете една супена лъжица сол в алкохол и намажете с помощта на гъбичка замърсената яка. Когато мръсотията се разтвори, я пуснете в пералнята.(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.