Разводът на двама богати мъже

https://www.24chasa.bg/Article/740765 www.24chasa.bg
Факсимиле от първа страница на вчерашния брой на "24 часа"

Касим Дал може и клетвен лист да разпише, че няма да цепи ДПС. Сам обаче знае, че няма как да спази това обещание.

Решението на този доскоро ключов за движението човек да напусне ръководството му и да атакува открито лидера Ахмед Доган е един от най-тежките удари за ДПС досега. Ако не броим мистериозното самоубийство на Ахмед Емин в боянския сарай.

Дори Касим Дал пръста си да не мръдне по партийни занимания отсега-нататък и наистина да се оттегли в заслужен отдих, решението му само по себе си ще обърка сериозно ДПС. Заради неговите авторитет, влияние в железните структури и обилно количество информация, трупана през последните 20 години, в които бе организационен заместник-председател и се занимаваше пряко с целия партиен актив.

Разводът на двама богати мъже

Врагове и приятели признават, че той най-добре и едва ли не поименно познава актива, който години наред извиваше опашки пред кабинета му в партийната централа. Докато бе рамо до рамо с Ахмед Доган, това означаваше едно - силно ДПС и печелене на избори.

През последните 2 г. обаче нещата се промениха. От първи партиен строител, най-доверен човек на Сокола, негова дясна ръка, близък приятел, съратник в битките срещу т. нар. възродителен процес, съидейник и съкилийник Дал стана негов опонент.

На пръсти се броят хората в движението, които през годините изобщо са се осмелявали да обелят дума срещу Ахмед Доган. Лидерът на партията по всеобщо признание е това, което я държи единна. Днес лидерството му оспорва един от най-силните в ДПС. Това няма как да не доведе до сериозен трус. Въпреки обещанията на напусналия да не вреди.

Именно влиянието на Дал отключва преди време конфликта му с Доган. Днешните му опоненти разказват, че се изживявал едва ли не като съпредседател на движението и си водел паралелна политика. Обясняват си го с голямото му его и тайна амбиция за лидерския пост.

Известно е обаче също, че Касим Дал е сред малкото, които никога не са мълчали на лидера. Вероятно заради отколешната близост помежду им.

Откритият двубой настъпил при реденето на листите за парламентарните избори през 2009 г. Тогава двамата се скарали заради позициите на спорни фигури, които действително поразклатиха и без това крехкия публичен имидж на движението. Сред тях бяха подсъдимият Гюнай Сефер и други крупни фигури в днешната ПГ на ДПС. Въпреки това те останаха, както Доган бе решил.

Заради това идват днешните обвинения на Дал към Сокола, че е превърнал партията в клиентелистка структура за лично обогатяване.

“Касим е един от най-богатите хора в ДПС. По-богат е и от Доган, той беше кадровикът в тази партия”, връщат топката днешните партийни шефове. И на свой ред обвиняват Дал в неискреност и формална мотивация.

Напусналият добавя и друго - безспорно - провинение на новото ръководство: то така и не събра избрания преди година Централен съвет на поне едно от задължителните 4 заседания за годината, за да вземе каквото и да е легитимно решение.

А чашата преляла от публикуването на досието на Доган. Дал твърди, че едва сега шокиран разбира с каква охота лидерът му е работил за Държавна сигурност и е предавал свои хора. Дори в декларацията си до структурите им се извини, задето е вярвал на Сокола толкова години.

Това опонентите му намират за наивно. “Нелепа лъжа е, че сега го е прочел”, категорични са те.

Така или иначе напрежението се увенча със свалянето на Касим Дал от зам.-шефския пост през януари м.г. Оттогава до онзи ден той дума не е казал публично. Което обаче не пречи да го подозират в серия подмолни действия.

Твърдят, че обикалял структурите и уверявал хората, че Бойко Борисов е с него и може да вкара ДПС във властта отново.

- стига само да се махне Доган. Демонстрирал и важните за актива близки връзки с Турция. Опитвал се да дърпа хора на своя страна. Напирал да решава проблемите на мюфтийството, за да го припознаят мюсюлманите за свой водач. Винят го и че е лично отговорен за изолирането на Ахмед Доган от обществения живот – сам го уверявал, че е застрашен, трябва му охрана и е по-добре да се крие в сарая.

“Да ми покажат един, когото съм агитирал. Какво да направя, че при мен идват 500, а при тях - 5. Знам, че ще излеят по мен тонове помия сега. Но хората по места дори не знаеха, че ще подам оставка”, отрича Дал. Никой обаче не можел да му забрани да посещава избирателния си район и да се среща с хората.

Категоричен е, че нито ще цепи структурите, нито ще прави партия. И така да е, раздорът вече е факт. Във всички посоки на страната летят декларации. Едните искат оставката на Доган, другите - изключване на Касим.

Запознати казват, че самият лидер бил леко изненадан от решението на Дал. Не от наивност, че конфликтът е преодолим. А защото бил убеден, че Касим познава добре партията и няма да тръгне срещу нея. “Знае, че който го е направил, не е успял”, споделил Сокола.

Действително опитът дотук сочи това. Противниците на ДПС понякога го сравняват с мафиотска структура. По едно действително си приличат – знаят как да неутрализират врага. Така че Доган най-вероятно ще се окаже прав.

ВАЖНО Е!

Докато Касим Дал беше рамо до рамо с лидера Ахмед Доган, това означаваше едно - силно ДПС и печелене на избори.

През последните 2 г. обаче нещата се промениха - от първи партиен строител и най-доверен човек на Доган, негова дясна ръка, близък приятел и съратник Касим Дал стана негов опонент. За да стигнат отношенията помежду до сегашния развод.

  • Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас. Но сега светът е глобален и мобилен
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си