Бойко и Мишо Бирата в Танов-лийкс

https://www.24chasa.bg/Article/742176 www.24chasa.bg
МИХАИЛ МИХОВ

Таен запис на телефонен разговор, за който се твърди, че е между Бойко Борисов и Ваньо Танов, разпространи Явор Дачков.

Те му били предоставени от тайнствен човек на улицата. В записа се чува как мъжки глас, който определено прилича на премиерския, казва: “Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.”

По-нанатък става ясно, че гласът, който се разпознава като Бойко Борисов, е поел ангажимент "да не закача" Михаил Михов, собственика на фабриката за бира “Леденика”.

Очаква се и запис разговор, за който се твърди, че е между финансовия министър Симеон Дянков и Ваньо Танов.
Очаква се и запис разговор, за който се твърди, че е между финансовия министър Симеон Дянков и Ваньо Танов.

Другият глас, в който се разпознава Ваньо Танов, казва, че има проверка по сигнал на граждани, че фабриката, която е била с отнет лиценз за 2 месеца, работи през нощта.

АНТОНИЙ СТРАНДЖЕВ
АНТОНИЙ СТРАНДЖЕВ

От разговорите се разбира, че по сигнал на гражданин проверката е заради бутилиране в момент, в който пивоварната е с отнет лиценз.

"Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", съветва Борисов шефа на митниците.

Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че публикуваният запис е монтаж. (Изявлението на Борисов четете тук)

Това той направи, след като лидерът на БСП Сергей Станишев му поиска оставката заради този скандал.

Тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, с говорители, със събрана информация, с много пари и с много техника, обясни премиерът на Станишев.

Първо той обяви, че ще коментира, като излязат резултатите от проверката на прокуратурата дали записът е истински. После обаче каза, че е убеден, че са манипулирани разговори. Те си служат с много истини и между тях, като сложиш някакви думи, коренно се променя съдържанието, обясни Борисов.

Борисов разказа, че след 22 ч в четвъртък му се обадил Явор Дачков и “10 минути ме въртя - колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков, как на мен щели да ми еди-какво си майката, какво щели да ме правят”. Чувам, аз все пак малко разбирам от това нещо, може би не им стигаха някои реплики, предположи той.

“Винаги съм казвал, че Алексей Петров е човек с много качества. Не случайно Станишев го е ползвал 4 г. В тези неща той е много, много силен. Много по-силен от нас, отколкото си мислите”, обърна се Борисов към соцлидера. И допълни, че не е зависим от никого към днешна дата, а в момента, в който усети, че е зависим от някого, сам ще си отиде.

Борисов разказа още, че “преди време ми се обади президентът, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на Федерацията по баскетбол”, който бил въпросният Мишо Бирата.

Мобилният телефон на шефа на митниците Ваньо Танов бе изключен, половин час след огласяването на ”разговорите”. До редакционното приключване на броя той остана изключен.

Вместо това Агенция "Митници" разпространи официално съобщение. В него, тя информира, ”че с Решение No 55 от 08.02.2010 г. на изпълнителния директор на Агенция „Митници" е отнет и прекратен лиценз No 249 на лицензирания складодържател “БУЛБРЮ БГ” ЕООД за управление на данъчен склад в гр. Мездра. Прекратено е и действието на удостоверението за регистрация на независима малка пивоварна на лицензирания складодържател БУЛБРЮ БГ ЕООД. С Решение No 1802 от 07.06.2010 г. Административен съд - София-град, отменя Решение No 55 от 08.02.2010 г. на Агенция „Митници". Решението на съда е по жалба на “БУЛБРЮ БГ” ЕООД.

Същата информация изчете и премиерът в пленарната зала.

Иван Костов призова Главната прокуратура незабавно дасе занимае със случая и да изясни публично автентичен ли е записът. “Искреното ми желание е да е монтаж”, вметна Костов. Асен Агов от ДСБ пък направо посъветва премиера и министрите да си изхвърлят мобилните телефони, или да ги използват само за честитки по празници.

Дачков разпространи още два записа - на разговор между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев и още един разговор с Борисов, в който Танов му докладва. На записите Танов се консултира с тогавашния си заместник Антоний Странджев как да излязат от ситуацията. Двамата се чудят и как да намерят телефон на Михов, за да го успокоят. "Ама какъв е този нещастник, та ще му звъним сега по телефона?", възмущава се в разговора Странджев.

”Да, това е моята позиция. Разговорът е верен”, коментира за "24 часа" бившият заместик на Ваньо Танов - Антоний Странджев.

Бойко: Поех ангажимент, аз не съм като Първанов

Първият разговор се приписва на премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Б. Б.: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т.: Да?

Б. Б.: В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т.: Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене."

Б. Б.: Да.

В. Т.: И аз го изпратих и повечее.. Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата." ... го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б.: Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т.: Аз звъних на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там, и това е". И аз сега не знам какво да им кажа....

Б. Б.: Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В. Т.: Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът...

Б. Б.: Не, бе. Аз го виках и му казах, и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т.: Ами то е станало по обаждане.

Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме.

В. Т.:... защото, ако ги заведа, той няма лиценз.

Б. Б.: Да. И това да се направи в момента.

В. Т.: Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Митничар 1: Ще трябва да наруша закона

Вторият запис пък се твърди, че е между Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев.

...

В. Т.: Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: "Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като президента да се отмятам."

А. С.: Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

В. Т.: Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: "Ами те нарочно го правят". Предния път, като идва, на асансьора каза: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене."

А. С.: Е той нека да си е плащал на предишните.

...

В. Т.: ... той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: "Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай."

...

А. С.: Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В. Т.: То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

Бизнесменът Михаил Михов: С премиера не съм говорил, протекции не съм искал

С премиера Бойко Борисов не съм говорил, не съм имал среща с него и не съм търсил протекции за бизнеса си, заяви бизнесменът Михаил Михов. И уточни, че е възможно да е споделил за проблемите си с Георги Първанов, но не е напълно сигурен. С президента се виждаме често на баскетболни мачове. По времето, когато бе отнет лицензът на "Леденика", се оплаквах на всички. Възможно е да съм споделил и с Първанов, но той не е поемал ангажимент към мен, допълни Михов.

В изнесените разговори всичко е казано, те говорят сами по себе си, коментира Първанов чрез прессекретариата замесването на името му в скандала.

Според Михов лицензът на пивоварната бил отнет неправомерно и затова търсел справедливост и споделял за проблемите си с когото можел.

Михов, който е и президент на федерацията по баскетбол, каза още, че с Борисов се е виждал само на откриването на част от новата спортна зала в София през септември 2010 г. Не можел да коментира думи и действия на президента и премиера, тъй като не бил на това ниво.

С представители на правителството имал две официални срещи - с вицепремиера Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов. Г-н Дянков обеща всичко да мине по законовата процедура, допълни бизнесменът. И отрече да е заявявал пред Танов, че си плаща на всяка власт.

"Имаше проверка в "Леденика", след което наложиха най-тежката мярка - отнемане на лиценза, без да има предишни нарушения. Не знам защо бе направено това. Обжалвах в съда, спечелих делата и лицензът бе върнат. Не разбирам за какви протекции става дума, след като производството бе спряно за месеци и претърпях огромни загуби", каза Михов.

Той не отговори на въпроса дали докато пивоварната е била без лиценз, там се е произвеждала бира, с мотив, че от от 5 г. не се занимава с оперативното управление, а бил консултант. Но е убеден, че в "Леденика" не се е случвало нищо незаконно.

Михов стана собственик при кабинета "Виденов" на винзавода "Димят" и "Варненско пиво". По-късно купи фабриките за пиво в Мездра и Русе. Президент е на баскетболната федерация и почетен консул на Бразилия у нас. Съпругата на Михов - Ева, откри първия бар "Синатра" във Варна и по-късно и в в София. Точно в столичната "Синатра" Първанов покани руския премиер Владимир Путин при визитата му у нас през 2008 г. (24часа)

“Леденика” запази лиценза, но редовно не плаща заплати

През ноември 2009 г. в митниците постъпва сигнал за нарушения в пивоварната "Леденика" в Мездра. Данъчни и митничари от врачанската мобилна група правят проверка и задържат два камиона със 122 000 л бира без акциз.

Установени са нарушения на закона за акцизите и данъчните складове. В тях липсвали измервателни уреди и не се правел отчет на вложените суровини. Не са открити технологичните дневници и книгите за складова наличност. Не са издавани акцизни и други документи за продажбата на готовата продукция.

По време на акцията, наречена "Совите", са открити рецептурник за производство на спирт от стара бира и бирена мая. При допълнителен оглед около данъчния склад е открита колона за изваряване на спирт, която не била вписана в лиценза.

Със задържането на двата камиона са предотвратени щети за държавния бюджет за повече от 50 000 лв., съобщиха от митниците. На 19 февруари агенцията отне лиценза на фабриката, но след обжалване в съда през август той бе възстановен.

А още в края на март пивоварната получи временно разрешително, за да може да бутилира количествата бира, които са били в процес на производство при запечатването на предприятието. Върху това количество е платен 120 000 лв. акциз.

В началото на юни стана ясно, че фирмата няма пари, за да плаща редовно заплатите на работниците си и те се вдигнаха на стачка.

"Леденика" дължи близо 500 хил. лв. за заплати, обяви преди дни социалният министър Тотю Младенов.

Пивоварните на "Булбрю" - "Леденика" и "ММ", са единствените у нас, които не членуват в браншовия съюз. Причината е отказът им да дават информация за продажбите си. Затова и в годишните данни за потреблението на пиво у нас не се включват техните продажби.

СПРАВКА: От ноември 1996 г. завод "Варненско пиво" става собственост на българския инвеститор "ММ Холдинг". Пивоварната "Леденика" в Мездра е раздържавена чрез работническо-мениджърска приватизация през 1998 г.

През 2001 г. "Леденика" е изкупена от “Варненско пиво”. Така се учредява “Булбрю”, включваща пивоварните във Варна и Мездра. През 2004 г. заводът във Варна е закрит. Оттогава марките пиво на варненската пивоварна се произвеждат от "Леденика ММ" в Мездра.

ВАЛЕРИ ВЕДОВ