Искат решетки доживот за австралиеца, убил студента Монов

https://www.24chasa.bg/Article/747122 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман Снимка архив

Софийска апелативна прокуратура поиска доживотен затвор за Джок Полфрийман за убийството на 20-годишния студент Андрей Монов, съобщи агенция „Фокус".

Според прокурора по делото има достатъчно доказателства, че подсъдимият е извършил деянието, за което е обвинен. Гражданските ищци и частни обвинители - родителите на жертвата поискаха доживотен затвор без право на замяна. Родителите на Андрей Монов заявиха пред съда, че Полфрийман е доказан социопат и не уважава нормите на обществото.

Защитникът на подсъдимия пък поиска Апелативният съд да отмени постановената 20-годишна присъда на 23-годишният Полфрийман, тъй като тя противоречала на Наказателно процесуалния кодекс.

Полфриймън бе осъден през декември 2009 г. на 20 години затвор за убийството Андрей Монов и раняването на друг човек при улично сбиване през декември 2007 г. Още тогава прокуратурата настояваше за доживотна присъда. Австралиецът бе осъден и да плати обезщетение в размер на 400 хил. лева на семейството на жертвата.

Полфриймън твърди, че е невинен и че е помогнал на мъж от ромски произход, който бил заплашван от пияни футболни фенове. Саймън Полфрийман, баща и адвокат на подсъдимия, обясни пред съда, че синът му е извадил нож, за да изплаши групата - да не го нападат. Според Саймън Полфрийман - синът му Джок е действал при самоотбрана или след провокация от страна на групата. Няма основания да се твърди, че Джок е действал от хулигански подбуди, смята защитникът. Той отбеляза, че ако съдът намери, че Джок Полфрийман е превишил допустимите граници на самозащита, тогава да има предвид, че подсъдимият е действал в състояние на страх и обърканост.

Пред съда Джок Полфрийман заяви, че обвиненията срещу него се градят на интриги, емоции, митове и легенди, както и че липсват реални фактически аргументи. „Аз не съм социопат", изтъкна подсъдимият в отговор на обвинения на родителите на жертвата. Джок Полфрийман отбеляза, че заключенията на СГС противоречат на хронологичния ред на събитията. Той коментира, че прокуратурата помага на свидетелите да лъжесвидетелстват. Подсъдимия подчерта, че не е възможно един човек да спре група от 15 души с цел да ги убие всичките. Джок Полфрийман поясни пред съда, че има свидетел, според който полицията е иззела запис от камерата на Министерство на здравеопазването, но този запис е скрит от разследването.

Подсъдимият на няколко пъти спомена, че е бил „обсипван с циментови блокове" от страна на групата. Според Джок Полфрийман свидетелите от групата, участвала в инцидента прикриват своето престъпление - насилие на расова основа срещу лица от ромски произход. Подсъдимият обясни, че е защитил други лица, както и че не е мислил, че някой ще умре. „Ние бяхме в опасност, ние бяхме нападнати", заключи австралиецът.