US генерал при Борисов за газа

https://www.24chasa.bg/Article/747903 www.24chasa.bg
Уесли Кларк (вляво) СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бившият върховен главнокомандващ войските на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк посети днес изненадващо премиера Бойко Борисов. От правителствената информационна служба отказаха информация за проведените разговори между двамата.

Кларк бе придружаван от представителя на България в международното дружество за изграждането на газопровода "Набуко" Димитър Абаджиев. Той разказа, че легендарният генерал е поискал среща с Борисов като представител на американски компании с интерес да инвестират у нас. Абаджиев отказа да съобщи за кои фирми работи Уесли Кларк в момента. Разкри само, че те имали интерес да добиват шистов газ на българска територия. Американският посланик Джеймс Уорлик от много време публично говори, че подобни инвестиции биха решили проблема на България с намирането на алтернативни енергийни източници.

Този въпрос е бил засегнат и в днешните разговори между Кларк и Борисов. На тях присъствал енергийният министър Трайчо Трайков, който отново разяснил на американците процедурите да получат разрешение за добив на шистов газ.

Абаджиев обясни, че участието му в срещата не се обвързва с ангажиментите му по проекта "Набуко" въпреки американската подкрепа за него. Той от години се познавал с генерала и затова му съдействал за среща с премиера.

Икономическият министър Трайко Трайков каза, че още една американска фирма освен "Шеврон" е проявила интерес да участва в конкурса за добив на шистов газ. Тя разработвала полета в други европейски страни. Той се надявал кандидатите да са повече.

Уесли Кларк е генерал от резерва, заемал най-висшите командни постове в американската армия. Бе и върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа по времето на съюзническата военна акция в Косово през 1999 г.

През 2004 г. участва в надпреварата за президентска номинация от Демократическата партия на САЩ. В момента е съпредседател на "Гроут енерджи" - лобистка организация за по-широко използване на етанола като гориво. Той е и сред шефовете на "БНК Петролеум", занимаваща се с добив на газ и петрол.

Според публикации той се е срещал с Бойко Борисов и през септември 2010 г. в САЩ по време на сесия на ООН.