Кой е Мишо Бирата?

https://www.24chasa.bg/Article/749877 www.24chasa.bg

Михаил Михов - Мишо Бирата, е един от малкото приватизатори по времето на Жан Виденов.

През 1996 г. той току-що е купил бирения завод във Варна. Спазарява и стара реституирана детска градина в Гръцката махала. Дълго й прави ремонт, но накрая оставя металната ограда, през която се виждат прозорците без пердета.

Комшиите са в шок, защото това са времена на разстрели и разправии между групировки. Михов обаче ги посреща с усмивка и ги кани на гости.

“Беше сложил някакво фолио за прозорците.

Чудихме се кой е. Казваха, че е бизнесмен, защото баща му бил счетоводител в ОК на БКП”, спомня си Иван Обретенов, собственик на съседно заведение.

Тръгнаха слухове, че е човек на СИК, защото бил съученик на Младен Михалев - Маджо, от родната им Силистра.

Михов обаче рано напуска града и завършва икономика на индустрията във варненския ВИНС. Тренира баскетбол и е един от талантите на “Черно море”. През 1989-а дори започва бизнеса си с друг баскетболист - Манол Манолов, но по-късно двамата се разделят.

Първата фирма на Михов “Рефлекс ММ” бе за търговия с бяла техника.

През 1996-а купи и винзавода “Димят”. Реорганизира производството, създаде нови марки вина. Заводът обаче се оказа притиснат от реституцията на лозовите масиви и от лошите реколти.

В крайна сметка Михов го затвори и започна планове за изграждане на бизнес парк.

След приватизацията на “Варненско пиво” Михов заложи на марка ММ. На нея бе кръстен и взетият под спонсорското крило на бизнесмена баскетболен “Черно море”, който стана “ММ биър”.

В продължение на 3 г. той бе най-силният български тим и участва в евротурнирите за купа“Сапорта”. Михов не жалеше пари за скъпи играчи, купи американеца Кийт Хюз и спорния Шон Фармър, който, вместо да вкарва тройки, взе, че стана рапър заедно с Мишо Шамара.

През 2003 г. Михов гордо заяви, че държи 32% от пазара на бира в страната и като собственик на “Леденика”. Отказа да дава повече пари за баскетболния тим, но бе обявен за почетен негов президент.

Докато беше спонсор, бизнесменът на 2 пъти се опита да стане собственик. Надделяваше обаче заместникът му Симеон Варчев, който смяташе, че баскетболните клубове у нас трябва да са обществени. Преди 2 г. Михаил Михов оглави федерацията по баскетбол по предложение на Варчев.

В същото време Михов купи завода за бира в Русе и местния хотел “Дунав плаза”.

Фабриката за пиво във Варна обаче бе спряна и превърната в складова база. Производството сега е в “Леденика” в Мездра и е под шапката на компанията “Булбрю”. Босът нае мениджърски екип от Белгия, но резултатите не го очароват, твърдят от екипа му.

Новата къща на семейство Михови е на ул. “Братя Шкорпил” в суперцентъра на Варна. Старинната сграда беше съветско консулство и отдел на Градската библиотека, после бе реституирана и продадена.

През 2008 г. с решение на правителството Михов бе определен за почетен консул на Бразилия в Югоизточна и Североизточна България. На 2 пъти организира фестивали на бразилската култура във Варна.

Президентът Георги Първанов и Михов са редовно един до друг в ложата по време на мачове от Световната лига по волейбол в Двореца на спорта във Варна.

Съпругата му Ева се зае с покровителство на поезията. Тя направи няколко литературни салона в старата винарска изба “Димят”. Михова имаше допреди 2 г. галерия, която затвори.

Тя обаче откри първия бар “Синатра” във Варна, а по-късно и в София. Точно в столичния “Синатра” президентът Георги Първанов покани руския премиер Владимир Путин при гостуването му за подписване на договора за “Южен поток”.