Ангел Бончев каза колко е платил за откуп

https://www.24chasa.bg/Article/750266 www.24chasa.bg
Ангел Бончев

397 000 евро е бил откупът, който е платила Камелия Бончева, за да бъде освободен съпругът й Ангел Бончев. 157 000 евро пък е платил Ангел Бончев за освобождаване на съпругата му след нейното отвличане.

Това стана известно днес от разпита на Ангел Бончев по делото срещу групата на "Наглите", обвинени в извършване на 11 отвличания и един опит за отвличане.

Бончев разказа, че на 22 май 2008 година, прибирайки се от Казичене в посока "Дървеница", където живее, около 01:00 часа през нощта е нападнат от хора в тъмен микробус с надпис "Полиция". Похитителите са били четирима. Отвличането станало за минути. По думите на Ангел бусът тръгнал към Витоша, Бистрица и Железница и е спрял в местност, където имало „хладен, планински въздух". След това Бончев е преместен в друг автомобил и е затварян в тясно помещение с бетонен под.

Похитителите са искали телефона на бившия съдружник на Бончев - Гриша Ганчев, телефона на шофьора му и на жена му. Бончев е държан 50 дни в плен. На 17-ия ден от отвличането са решили, че ще отрежат малкия му пръст на лявата ръка. „Наглите" сторили това и след това отрязали фалангата на безименния пръст на Ангел. После му дали кислородна вода и аналгин. Искали са два милиона откуп. При освобождаването са му дали да пие водка и нови анцуг и джапанки. Съобщили му, че съпругата му е отвлечена.

Бончев е бил пет дни във ВМА за изследвания, отслабнал е от 117 кг на 95 кг. При пускането му той получил телефон със сим карта за комуникация заради отвличането на съпругата му. Той е превел 157 000 евро откуп в Първа инвестиционна банка по сметка на клиника за възстановяване след рак на гърдата. След това жената на Бончев е освободена.

Адвокатите близо половин час разпитваха днес Бончев за описанието на помещението, където е прекарал 50 дни. Той е разпознал място в Бистрица. Вътре е имало бетоново блокче с размери 20 х 20 или 30 х 30 см, голям резервоар с тръба, която влиза в него, тъй като най-вероятно е имало парно и стелаж. Резервоарът е бил ламаринен, кафеникав на цвят.

Записите, с които Бончев се е обръщал към жена си, са правени през нощта. По думите на свидетеля, тези, които са го пазили, са същите, които са му отрязали пръстите.

Ангел Бончев разказа още, че няколко дни преди отвличането е претърпял операция в "Пирогов" и е имал рана.

След като е приключила цялата история около отвличането им, съпругата Камелия се е разболяла от рак. Провели са скъпо лечение в Истанбул. Вследствие на похищението Ангел Бончев е останал без работа, каза той и спомена, че и в момента е безработен.

"За мен в съда са изпълнителите, а главата на „октопода" е на свобода", каза в съда свидетелят Ангел Бончев. "Имам предположения, но не искам да казвам. Надявам се тези хора да бъдат осъдени поне на 15-20 години и то тези, който са организирали нещата, защото без „мозък" не става". По думите му става дума за хора, които са "работещи" и "с имена в държавата".

"Адвокатите разчитат на това свидетелите да се объркат и да търсят слаби страни. Аз казах това, което съм преживял. Споменът е силен, когато се събуждам сутрин, се сещам за преживяното с моята съпруга", каза Бончев. По думите му с него са се държали най-жестоко в сравнение с другите отвличания.

"Нашият случай е прецедент - да отвлекат човек, който носи парите. Аз не съм разпознал нито едно лице, нито гласове, защото те шепнеха, както казах и в съдебната зала. Бяха с маски. Много жестоко се държаха, не го пожелавам на никой", заяви Бончев.

На въпроса на журналисти защо точно Ангел Бончев е отвлечен, той отговори, че е имало списък с набелязани жертви, с възможности и по думите му, ако групата не е била разбита и не са открити местата, на които са държани жертвите, отвличанията щели да продължат.

"Докато съпругата ми беше отвлечена, с мен имаше полицай и психолог. Те ми помагаха, за да не греша и да не убият жена ми. Похитителите са имали информация, че постоянно има хора с мен и затова поискаха парите да бъдат платени по този начин - чрез фондация", посочи той. Според Бончев, ако правителството не се е сменило, този бизнес е щял да продължи.

Камелия Бончева, свидетел по делото срещу групата на „Наглите", също даде показания в съда. Две седмици след като съпругът й Ангел Бончев е отвлечен, тя не е получила информация от похитителите. На 15-я ден при нея пристигнал SMS, в който се е искал телефонът на шофьора на Бончев и телефонът на Гриша Ганчев.

Камелия Бончева е държала връзка с Гриша Ганчев и той й предложил да й помогне с някаква сума, но след това телефонът му е давал заето и не се е стигнало до такава помощ. На 9 юли 2008 г. Бончева е събрала сумата от 395 200 евро и е получила указания как да я предаде. Трябвало е да тръгне по пътя за Костинброд, след това с SMS е получила информация да тръгне по пътя за Филиповци и на крайпътен знак, според указанията, е трябвало да има СИМ карта. След това й наредили да тръгне към Дупница и да спре в бензиностанция, за да си купи нещо.

Според указанията е трябвало да завие надясно, да си занули километража и да кара 5 км направо. Там я чакал голям джип с надпис „Полиция". От колата са излезли маскирани лица, които са я отвлекли. Оказало се, че в чантата си Камелия Бончева е имала GPS, който й е даден от полицията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,