До какво води повишената киселинност на урината?

https://www.24chasa.bg/Article/750320 www.24chasa.bg
Доц. д-р Режина Джераси

Доц. д-р Режина Джераси линика по нефрология към УМБАЛ "Александровска”.

Тя отговаря на въпроса на Яна Тодорова

При обикновен режим на хранене (смесена храна) отделената урина има неутрална реакция (рН 5 - 7). Правилното определяне на реакцията на урината (концентрация на водородните йони в нея, рН, е пресметнатият им десетичен логаритъм) е много важно, тъй като промените са свързани с множество бъбречни и метаболитни нарушения, а също се използва и за мониторинг на пациенти с диабет.

Изследването се извършва с тест лентички, с които се определя киселинността или алкалността на урината. Тестовата зона съдържа индикатор, променящ цвета си между рН 5 и рН 9 (от оранжево, през зелено, до тюркоазно). Оцветените полета съответстват на следните стойности: 5, 6, 7, 8, 9.

При употреба на растителна храна, алкализиращи средства, при възпаление на пикочните пътища, при повръщане отделената урина има алкална (основна) реакция. При престояла урина, някои интоксикации реакцията е кисела. Устойчиво високи нива на рН могат да бъдат индикация за уринарна инфекция, и то предимно за инфекция с разпадащи уреята бактерии, и се развива при реакция на урината 8-9.

Обичайно тази инфекция е придружена с определени оплаквания от болка и тежест, температура, бъбречни кризи, както и от появата на определен вид магнезиевофосфатни конкременти - магнезиевоамониев фосфат (струвит) и магнезиев хидрогенфосфат (нюберит). Хроничната инфекция благоприятстват тяхното образуване и бързо нарастване.

Алкална урина може да има макар и по-рядко и при някои генетично обусловени бъбречни заболявания, които протичат обикновено с отделяне на по-голямо количество урина за 24 часа, както и с промяна в ритъма на уриниране - отделяне на по-голямо количество урина през нощта.

Приемът на голямо количество алкална минерална вода и на аклкализиращи средства също може да доведе до високо pН на урината.

При склонност към алкално pН на урината яжте по-малко цитрусови плодове. Под тяхно влияние урината придобива алкална реакция, а това помага за увеличаване на растежа на урея разпадащите микроорганизми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина