BG рози вместо мак в Афганистан

https://www.24chasa.bg/Article/753237 www.24chasa.bg

Български рози отглеждат в Афганистан вместо макови насаждения. На селскостопанското изложение "Зелена седмица" в Берлин държавата е представена с 16 щанда. На един от тях има рози, произведени в екологично чисти условия, предаде Франс прес.

Производството им е по проект на германската неправителствена организация "Борба срещу глада по света". Стартира благодарение на материал от България, пратен в южните планински райони на провинция Нангархар.

Сега там се произвеждало розово масло, което струва 4000-5000 евро килограма. През 2010 г. 30 килограма бяха дестилирани на място и продадени на клиенти.

Директорът на проекта Мохамед Акбар Мохманд казва, че розите се отглеждат по-лесно от маковите култури, които са основен източник на финансиране на талибаните. Афганистан произвеждал 90% от опиума в света. "В две от зоните за розите преди хората отглеждаха мак, но сега отглеждат новата култура, доволни са и дори го споделят с други", разказва Мохманд и допълва, че за момента нямало проблем с талибаните. (24часа)