Борисов: Арабите правят бизнес у нас - на всеки ъгъл има дюнер

https://www.24chasa.bg/Article/755321 Борисов: Арабите правят бизнес у нас - на всеки ъгъл има дюнер Борисов: Арабите правят бизнес у нас - на всеки ъгъл има дюнер www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов разбива с чук буре със саке според древен обичай. До него са министър Трайчо Трайков и Котоошу. СНИМКА: МС

- Г-н Борисов, какво научихте в края на посещението ви в Япония - чухме ви, че говорите на японски по време на турнира по сумо. Нещо друго?

- Първо, знаете, че премиер-министър на Япония не е бил в България и аз се надявам, че тая година ще ми върне визитата, защото има санкция и от двете камари на парламента на Япония, и от престолонаследника, с когото разговаряхме, тъй като ще бъде много знаково за Европа като цяло и съответно за българския и японския бизнес. Добрите традиции, които имаше, се затвърдиха и Япония има голямо желание да инвестира в следващите години в България - и в енергийния бизнес, и в зелените енергии, и в земеделието, и в хранително-вкусовата промишленост, и в спорта, и в културата - имаме много добри традиции. При това добро отношение между всички власти, да ги нарека, сме длъжни да го материализираме в добрия смисъл на думата в следващите години.

- Атентатът на московското летище “Домодедово”...

- Като всеки нормален човек съм потресен от това, което се прави. Терорът е убийствен. С една дума - мъка за всички, недопустимо е в ХХI век така да се решават каквито и да са конфликти. За съжаление има и българин, който е австрийски гражданин. Съболезнования изпратихме на ръководството на Руската федерация.

Ники Младенов пие саке след разбиването на бурето.

Тези терористични актове не подминават нито една държава - дали е Русия, Швеция, Америка, Великобритания... В това отношение е непрогнозируемо на кого може да се случи.

- Коментирали ли сте с министъра на транспорта по-сериозни мерки за нашите входни точки като летищата например?

- В държави, където службите са в пъти по-силни от нашите, се случва това нещо и те не могат да предотвратят нищо. Така че ние разчитаме на балансираната си външна политика Че с арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер.

Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави. България води много добра, балансирана и партньорска политика.

- Този атентат повишава ли за нас активността за сигурността в метрото?

- Ако чакаме да стане атентат, че да повишаваме... Нима мислите, че руските или американските служби не са били в активен режим. Или Великобритания, или Швеция, знаете за какво става въпрос.

- Споменахте за пълна забрана на пушенето!

- Има две тези. Едната е, че дребният бизнес и дребните ресторанти в момента са инвестирали пари, по 20, 30, 40 хиляди лева за вентилации и ако сега влезе веднага забраната, това ще бъдат загубени пари, ще фалират много от тях. Затова в същото време ние даваме над 3 млрд. за здравеопазване. В цял свят е ясно, че тютюнопушенето категорично вреди на здравето на хората. От една страна, има печалби за бизнеса, които, естествено, се изчисляват, а от друга, ако направим тотална сметка, колко след това се харчи за здравето на хората, за да бъдат лекувани от тютюнопушенето, те ще бъдат в пъти повече.

2015 г. е препоръчителният срок да бъде забранено тютюнопушенето в ЕС. И това ще стане задължително. Затова ние предлагаме - това ще бъде след дебати в парламента, 2013 г., дали в средата, или в края, да отидем към тотална забрана за тютюнопушенето. За да може дотогава всички, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите и в същото време да се подготвят така, както е в цяла Европа и в Япония, и в Америка, да преминем към този режим, който трябва да бъде и за България.

- Т.е. смятате за своя грешка, че не въведохте пълната забрана?

- Мисля, че трябваше да го въведем направо. Но 2015 г. е крайният срок и 2013-а ще го въведем.

- Ще имат ли право на избор...

- Лятото е и времето, когато всеки може да пуши навън, не се задимяват заведенията. А моята вътрешна убеденост е, че трябва тотална забрана да има и в малките заведения. Миналата неделя минах по Витоша, по планината, в такива малки заведения, където хората са с децата, с жените, спират да пият чай или да обядват, лисичарник е вътре. Така че съм убеден, че трябва да отидем на тотална забрана.

- Какво научихте на японски. Знаете ли например какво означава Даники Бойко? (Бате Бойко - от японски - б.р.)

- Аз знам много повече думи на японски (изрежда думи на японски за напред, назад и т.н.).

- А “премиер” знаете ли как е на японски?

- Как е?

- Шушо.

- (Смее се.) Защо искате да дам материал за “Господари на ефира”?

(Използвани са въпроси и на други медии.)

МИЛА АВРАМОВА, ПРАТЕНИК НА "ТРУД" В ТОКИО ЗА "24 ЧАСА"

Премиерът: Край Котоошу се чувствам дребен, слаб и недохранен

Дори нестихващият шум от светските разговори на приема в българското посолство в Токио не може да заглуши стъпките на дървените налъми гета, когато огромният 203-сантиметров мъж влиза. Зад него, стегната до съвършенство в бялото си кимоно с нежни розови оттенъци, ситни 158-сантиметровата му съпруга.

Това е една от най-известните двойки в Токио - българският сумист Калоян Махлянов-Котоошу и половинката му Асако Андо.

Някъде на заден план изниква премиерът Бойко Борисов. Приемът е за него в последния ден от визитата му в Япония. За ужас на домакините той подминава сградата на посолството и се мушва в градината, където на маса е просната едричка риба тон, 108 кг.

"Я, това е истинска риба тон. Действително си мислех, че е играчка", възкликва премиерът. Светкавиците на фотоапаратите просветват, премиерът влиза в посолството и се оказва рамо до рамо с Котоошу.

"На всички срещи, на които отидем - с престолонаследника, с премиера, в парламента - всички започват с Котоошу. Понеже си бил и най-красивият тук, усмихва се Борисов. И се интересува:

- Колко килограма си?

- 155.

- 155? Знаеш ли, казват, че трябва да наддадеш още 30 кг и ще ги биеш всичките.

И японският министър-председател Наото Кан му казал: "Котоошу много е добър, но още малко да качи и ще ги бие всичките."

Борисов пита Калоян добре ли е и го кани да се прибере до България с правителствения самолет. Интересува се и от здравето му, има ли контузии. И му благодари за рекламата на България, която сумистът е направил.

"Няма ниво в Япония - от престолонаследника, премиера, политици и бизнесмени - да не зпочват с Котоошу и да свършват с киселото мляко и розовото масло. И всички казват - не само най-добрият, но и най-красивият", за трети път изказва възхищението си Борисов. И обяснява, че докато борецът е край него се чувства "дребен, слаб и недохранен".

Борисов обяснява още, че Котоошу е име, което ще остане завинаги в японската памет, а и в българската: "Гордеем се, че има такива момчета по света - като него, като Христо Стоичков, като Митко Бербатов, като Топалов. За радост са живи и здрави и продължават да разнасят славата на България".

Тук Котоошу вика другия българин, който е победител от турнирите по сумо в Япония - Даниел Иванов, който се състезава под името "Аойяма". "Всеки клуб в Япония има право само на един чужденец. И за радост нашите момчета са феноменални", намесва се Борисов.

Идва моментът на традиционната церемония за разчупване на буре със саке. Премиерът, Котоошу и министрите навличат прилични на сини халати дрехи, грабват по един дървен чук и щом посланикът ни в Токио Любомир Тодоров отброява три път "Хай", блъсват капака на бурето. И толкова мощно го пръсват, че си оплискват краката със саке. Традицията на разбиването е на 400 г. и символизира предстоящите успехи. С дървени черпаци сакето е налято в квадратни дървени сувенирни чашки, с изписано на тях името на премиера Бойко Борисов на български и с японски йероглифи. "Ааа, чашки раздаваме за спомен, отново се шегува той. - Ще взема по една за Цецо и Дянков". Последната церемония за вечерта е посветена на огромната риба тон в двора. Майстори с огромни ножове разфасоват "плячката" си. Щом отрязват шийната перка, Борисов казва: "Това май е най-мазното. Полях се със саке, сега и с риба тон, ако се оцапам и ще стана вмирисан". После се провиква към Котоошу:

- Жена ти готви ли такава риба?

- Само професионалисти могат да я нарежат - казва Калоян.

- Във вашето село прасета клали ли сте навремето? Помня дядо ми, като заколи прасето и за два часа с греяна ракия и го развасова ей така... на ивички, на ивички.

Рибата тон, сакето, бурето, чашите и целият прием са подарък от почетния консул на България във Фукуока Шиничи Мунемаса и няколко японски фирми.

ЕКСПОРТ

Птичият грип отново се върна в азиатския регион и България може по спешност да започне да изнася пилешко месо за Япония. Това обяви снощи в Токио министърът на земеделието Мирослав Найденов, който придружава премиера Борисов.
Националната ни ветеринарно-медицинска служба спешно е попълнила т. нар. досие във връзка с интереса от японска страна за разрешение за внос на пилешко месо, обясни Найденов. Според министъра до дни Япония ще финализира разглеждането на документите. „Ако изпълняваме всички критерии по отношение на безопасност и качество на месото, може да се каже, че пилешкото месо ще тръгне към Япония", каза Найденов. Конкретните договорености за цени и количества щели да бъдат извършени между самите търговци.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Антитерористична акция в Лондон, петима са арестувани

Петима арестувани в Лондон в рамките на продължително антитерористично разследване. Арестуваните са на възраст между 15 и 19 години. Според съобщение на полицията за борба с тероризма,

Мигрантски бунт в Стокхолм след опит на полицията да задържи издирвано лице

Масови безредици са станали снощи в предградието на Стокхолм Ринкебю, където живеят много имигранти, съобщи националната телевизия СВТ, цитирана от ТАСС и БТА.

Протести срещу Тръмп заляха улиците на няколко американски града (Снимки)

Хиляди демонстранти излязоха на протести в няколко американски града, за да изразят недоволството си от управлението на американския държавен глава Доналд Тръмп.

Победата на Путин на изборите през 2018 г. трябва да е убедителна, но и честна

Макар Кремъл още да не е потвърдил участието на настоящия държавен глава Владимир Путин в президентските избори през 2018 г., няма съмнения, че победата му е предопределена,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

УНИЦЕФ: Близо 1,4 млн. деца са заплашени от гладна смърт

Близо 1,4 млн. деца в Нигерия, Судан, Южен Судан и Йемен са изложени на риск от гладна смърт през настоящата година. Това предупреждават от УНИЦЕФ, предава австрийската медия ORF, цитирана от "Фокус".

НАСА ще съобщи утре големи открития за планети извън Слънчевата система

НАСА ще оповести утре на пресконференция нови сведения за планети извън Слънчевата система, съобщи американската космическа агенция, цитирана от ДПА и БТА.

Обиржджия и двама негови съучастници получиха присъди, ще трябва да платят над 100 млн. евро

Ловък обирджия с прякора човека-паяк, дилър на антики и експерт по произведенията на изкуството получиха присъди от 6 до 8 години затвор и ще трябва да платят 104 млн.

Четирима американци и австралиец загинаха в самолетна катастрофа в Мелбърн (Снимки+Видео)(Обновена)

Петима души загинаха, след като малък самолет се разби в търговски център в австралийския град Мелбърн. Двигателят претърпял авария и машината се разбила в мол,

Полиция в ски курортите във Франция пази от терористи

Антитерористи патрулират във френските алпийски ски курорти в страната заради страхове, че е възможно терористи да атакуват местата във Франция, популярни сред британските туристи, разкрива в.

Само 5 деца отишли понеделник в детската градина, където има съмнения за краста

Вчера само 5 деца бяха на детска градина в старозагорското с. Братя Даскалови, където бяха диагностицирани 3 случая на краста. Според родителите, ръководството е можело да спре опасната зараза преди

Краста се хваща и в хотел или градския транспорт

Ако има болен, дрехи и чаршафи се перат на висока температура с дезинфектант Крастата - скабиес, не е забравено заболяване, както сме склонни да мислим в хигиенния комфорт на ХХI век.

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

Засякоха радиоактивен изотоп на йод над Европа

Причината може да е ядрен инцидент Повишени нива на радиоактивния изотоп на йод-131 са засечени през януари над големи райони в Западна Европа, съобщи Лента. ру.

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболявания

Ако костите ви са податливи към травми и ви болят или не можете да се двиите свободно. Ако имате заболяване на опорно – двигателния апарат. Ако сте пробвали какво ли не но желаното облекчение не идва.

Капки свалят високо кръвно за 3-5 минути

„Спешни” капки по тибетска рецепта смъкват кръвното, пазят сърцето, унищожават сезонните вируси! Български учени нутриционисти създадоха по Тибетските рецепти ново поколение билкови капки,