Борисов: Арабите правят бизнес у нас - на всеки ъгъл има дюнер

https://www.24chasa.bg/Article/755321 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов разбива с чук буре със саке според древен обичай. До него са министър Трайчо Трайков и Котоошу. СНИМКА: МС

- Г-н Борисов, какво научихте в края на посещението ви в Япония - чухме ви, че говорите на японски по време на турнира по сумо. Нещо друго?

- Първо, знаете, че премиер-министър на Япония не е бил в България и аз се надявам, че тая година ще ми върне визитата, защото има санкция и от двете камари на парламента на Япония, и от престолонаследника, с когото разговаряхме, тъй като ще бъде много знаково за Европа като цяло и съответно за българския и японския бизнес. Добрите традиции, които имаше, се затвърдиха и Япония има голямо желание да инвестира в следващите години в България - и в енергийния бизнес, и в зелените енергии, и в земеделието, и в хранително-вкусовата промишленост, и в спорта, и в културата - имаме много добри традиции. При това добро отношение между всички власти, да ги нарека, сме длъжни да го материализираме в добрия смисъл на думата в следващите години.

- Атентатът на московското летище “Домодедово”...

- Като всеки нормален човек съм потресен от това, което се прави. Терорът е убийствен. С една дума - мъка за всички, недопустимо е в ХХI век така да се решават каквито и да са конфликти. За съжаление има и българин, който е австрийски гражданин. Съболезнования изпратихме на ръководството на Руската федерация.

Ники Младенов пие саке след разбиването на бурето.

Тези терористични актове не подминават нито една държава - дали е Русия, Швеция, Америка, Великобритания... В това отношение е непрогнозируемо на кого може да се случи.

- Коментирали ли сте с министъра на транспорта по-сериозни мерки за нашите входни точки като летищата например?

- В държави, където службите са в пъти по-силни от нашите, се случва това нещо и те не могат да предотвратят нищо. Така че ние разчитаме на балансираната си външна политика Че с арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер.

Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави. България води много добра, балансирана и партньорска политика.

- Този атентат повишава ли за нас активността за сигурността в метрото?

- Ако чакаме да стане атентат, че да повишаваме... Нима мислите, че руските или американските служби не са били в активен режим. Или Великобритания, или Швеция, знаете за какво става въпрос.

- Споменахте за пълна забрана на пушенето!

- Има две тези. Едната е, че дребният бизнес и дребните ресторанти в момента са инвестирали пари, по 20, 30, 40 хиляди лева за вентилации и ако сега влезе веднага забраната, това ще бъдат загубени пари, ще фалират много от тях. Затова в същото време ние даваме над 3 млрд. за здравеопазване. В цял свят е ясно, че тютюнопушенето категорично вреди на здравето на хората. От една страна, има печалби за бизнеса, които, естествено, се изчисляват, а от друга, ако направим тотална сметка, колко след това се харчи за здравето на хората, за да бъдат лекувани от тютюнопушенето, те ще бъдат в пъти повече.

2015 г. е препоръчителният срок да бъде забранено тютюнопушенето в ЕС. И това ще стане задължително. Затова ние предлагаме - това ще бъде след дебати в парламента, 2013 г., дали в средата, или в края, да отидем към тотална забрана за тютюнопушенето. За да може дотогава всички, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите и в същото време да се подготвят така, както е в цяла Европа и в Япония, и в Америка, да преминем към този режим, който трябва да бъде и за България.

- Т.е. смятате за своя грешка, че не въведохте пълната забрана?

- Мисля, че трябваше да го въведем направо. Но 2015 г. е крайният срок и 2013-а ще го въведем.

- Ще имат ли право на избор...

- Лятото е и времето, когато всеки може да пуши навън, не се задимяват заведенията. А моята вътрешна убеденост е, че трябва тотална забрана да има и в малките заведения. Миналата неделя минах по Витоша, по планината, в такива малки заведения, където хората са с децата, с жените, спират да пият чай или да обядват, лисичарник е вътре. Така че съм убеден, че трябва да отидем на тотална забрана.

- Какво научихте на японски. Знаете ли например какво означава Даники Бойко? (Бате Бойко - от японски - б.р.)

- Аз знам много повече думи на японски (изрежда думи на японски за напред, назад и т.н.).

- А “премиер” знаете ли как е на японски?

- Как е?

- Шушо.

- (Смее се.) Защо искате да дам материал за “Господари на ефира”?

(Използвани са въпроси и на други медии.)

МИЛА АВРАМОВА, ПРАТЕНИК НА "ТРУД" В ТОКИО ЗА "24 ЧАСА"

Премиерът: Край Котоошу се чувствам дребен, слаб и недохранен

Дори нестихващият шум от светските разговори на приема в българското посолство в Токио не може да заглуши стъпките на дървените налъми гета, когато огромният 203-сантиметров мъж влиза. Зад него, стегната до съвършенство в бялото си кимоно с нежни розови оттенъци, ситни 158-сантиметровата му съпруга.

Това е една от най-известните двойки в Токио - българският сумист Калоян Махлянов-Котоошу и половинката му Асако Андо.

Някъде на заден план изниква премиерът Бойко Борисов. Приемът е за него в последния ден от визитата му в Япония. За ужас на домакините той подминава сградата на посолството и се мушва в градината, където на маса е просната едричка риба тон, 108 кг.

"Я, това е истинска риба тон. Действително си мислех, че е играчка", възкликва премиерът. Светкавиците на фотоапаратите просветват, премиерът влиза в посолството и се оказва рамо до рамо с Котоошу.

"На всички срещи, на които отидем - с престолонаследника, с премиера, в парламента - всички започват с Котоошу. Понеже си бил и най-красивият тук, усмихва се Борисов. И се интересува:

- Колко килограма си?

- 155.

- 155? Знаеш ли, казват, че трябва да наддадеш още 30 кг и ще ги биеш всичките.

И японският министър-председател Наото Кан му казал: "Котоошу много е добър, но още малко да качи и ще ги бие всичките."

Борисов пита Калоян добре ли е и го кани да се прибере до България с правителствения самолет. Интересува се и от здравето му, има ли контузии. И му благодари за рекламата на България, която сумистът е направил.

"Няма ниво в Япония - от престолонаследника, премиера, политици и бизнесмени - да не зпочват с Котоошу и да свършват с киселото мляко и розовото масло. И всички казват - не само най-добрият, но и най-красивият", за трети път изказва възхищението си Борисов. И обяснява, че докато борецът е край него се чувства "дребен, слаб и недохранен".

Борисов обяснява още, че Котоошу е име, което ще остане завинаги в японската памет, а и в българската: "Гордеем се, че има такива момчета по света - като него, като Христо Стоичков, като Митко Бербатов, като Топалов. За радост са живи и здрави и продължават да разнасят славата на България".

Тук Котоошу вика другия българин, който е победител от турнирите по сумо в Япония - Даниел Иванов, който се състезава под името "Аойяма". "Всеки клуб в Япония има право само на един чужденец. И за радост нашите момчета са феноменални", намесва се Борисов.

Идва моментът на традиционната церемония за разчупване на буре със саке. Премиерът, Котоошу и министрите навличат прилични на сини халати дрехи, грабват по един дървен чук и щом посланикът ни в Токио Любомир Тодоров отброява три път "Хай", блъсват капака на бурето. И толкова мощно го пръсват, че си оплискват краката със саке. Традицията на разбиването е на 400 г. и символизира предстоящите успехи. С дървени черпаци сакето е налято в квадратни дървени сувенирни чашки, с изписано на тях името на премиера Бойко Борисов на български и с японски йероглифи. "Ааа, чашки раздаваме за спомен, отново се шегува той. - Ще взема по една за Цецо и Дянков". Последната церемония за вечерта е посветена на огромната риба тон в двора. Майстори с огромни ножове разфасоват "плячката" си. Щом отрязват шийната перка, Борисов казва: "Това май е най-мазното. Полях се със саке, сега и с риба тон, ако се оцапам и ще стана вмирисан". После се провиква към Котоошу:

- Жена ти готви ли такава риба?

- Само професионалисти могат да я нарежат - казва Калоян.

- Във вашето село прасета клали ли сте навремето? Помня дядо ми, като заколи прасето и за два часа с греяна ракия и го развасова ей така... на ивички, на ивички.

Рибата тон, сакето, бурето, чашите и целият прием са подарък от почетния консул на България във Фукуока Шиничи Мунемаса и няколко японски фирми.

ЕКСПОРТ

Птичият грип отново се върна в азиатския регион и България може по спешност да започне да изнася пилешко месо за Япония. Това обяви снощи в Токио министърът на земеделието Мирослав Найденов, който придружава премиера Борисов.
Националната ни ветеринарно-медицинска служба спешно е попълнила т. нар. досие във връзка с интереса от японска страна за разрешение за внос на пилешко месо, обясни Найденов. Според министъра до дни Япония ще финализира разглеждането на документите. „Ако изпълняваме всички критерии по отношение на безопасност и качество на месото, може да се каже, че пилешкото месо ще тръгне към Япония", каза Найденов. Конкретните договорености за цени и количества щели да бъдат извършени между самите търговци.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Тото от "ВИП брадър" признава, че най-голяма опора в живота му е неговата половинка Яна Червенкова. Двамата са преминали през много трудности. Няколко пъти дори се разделяли за седмици, но пак се събирали. На четвъртата година от връзката им скъсали и той залитнал по друга жена, но след месец с подвита опашка се върнал при голямата си

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двамата полицаи с бомбичка на дербито Левски – ЦСКА (2:2), състояло се в сряда на "Васил Левски". Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер, информира БНР. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания, който е от агитката на Левски.

Поредна нова чалготека избухна с откриване в София! Онази вечер в Студентски град беше изключително горещо, след като Азис се раздаде на макс както винаги и разби от кеф купонджиите. Певецът вече е забравил периода на роклите и токчетата, сега е брадат и мускулест мачо. А на един мачо какво му трябва? Няколко женски задника, разбира се!