Камелия “пробила” с руска песен

https://www.24chasa.bg/Article/759309 www.24chasa.bg
Преди да стане певица, Камелия предпочитала класическата музика. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БУЛФОТО

Фолкдивата Камелия като дете мечтаела да стане лекар. Вместо микрофон държала слушалка, инжекции и апарат за мерене на кръвно налягане на "чичо доктор".

Това разкриват родителите й Йорданка и Владимир Вескови от Чипровци.

Кръстили я на баба й по бащина линия Петкана, на която всички на галено викали Кана - оттам и буквичката на Камелия.

Камелия след завършване на училище
Камелия след завършване на училище

"Знаех, че ще родя красавица. Както се казва, човек е толкова голям, колкото са мечтите му - разказва майка й Йорданка. - Бях сираче, немотията ме преследваше, затова исках дъщеря ми да е хубава и богата. Разбира се, не съм предполагала, че ще е певица, журналистка или тв водеща, а си я представях нещо като известен лекар или химик."

Камелия на 6 години
Камелия на 6 години

Малкото слънчево момиченце казало най-напред “тата”, чак след това “мама” и "баба". Родителите й искали нищо да не й липсва и я отрупвали с играчки и дрешки. Момичето обаче много ги пазело.

Камелия получава награда за отличен успех.
Камелия получава награда за отличен успех.

Първата песен, която Камелия изпяла, била "У дома часовник трака с лъскави стрелчици". На истинка сцена, макар и ученическа обаче, пробила с руска песен.

За 4-годишната Камелия пътят към музиката се отваря, когато Дядо Мраз, както в соца наричаха Дядо Коледа, й подарил детско пиано. Чернокоската със зелени очи тогава веднага изтръгнала от него приятна мелодия. Майка й и баща й веднага събрали пари и й купили истинско голямо пиано.

Тогава пред Дядо Мраз Камелия играла и балет, без да се притеснява, че й е паднало едно зъбче.

Мама Данче побързала да я запише на курс по пиано в Дома на културата в Чипровци. Камелия била очарована от инструмента и показала старание, затова я прехвърлили при преподавателката Светлана Иванова в школата по изкуствата в Монтана. Тогава още никой не предполагал, че от класиката ще направи завой към фолка.

Първите си импровизирани концерти Камелия правела пред братовчедите си Боряна, Венци, Валя и Миглена. Те са и първите слушатели на "пианистката".

По сто пъти на ден прегръщала гальовния и горд котарак Джоти. А в същото време не обичала излишни ласки. "Чужди хора да й се радват и да я прегръщат, да я пипат - не! Дърпа се, мръщи се, плюе, не даваше на никого да я целува!" казва майката.

Като започнела да се облича, предстоял цял ритуал. Кипрела се с нови рокли и полички, задължително слагала панделки.

Камелия си падала по булките. Вкъщи искала да се облича в бяла дълга рокля. Винаги когато имало сватба, я извеждали пременена да се хване на хорото. Чуела ли тъпанът да забие, в очите й припламвали искрици. Танцувала наравно с големите. По-късно пък пяла по сватби и кръщенета с чипровския състав. Нямали почивки, обикаляли околията като пътуващи музиканти.

"Камелия беше живо и обичливо дете, много емоционална, но заради огнения си темперамент някак странеше от момичетата в училище - играеше повече с момченцата. Разбира се, никога не ни е създавала неприятности, случваха се само дребни невинни лудории", разказват родителите й.

От малка я научили на ред и да напредва стъпка по стъпка. За радост на баба си Кана всичко си изяждала, но никога не била от закръглените деца. Пиленце печено, чушки с боб и чипровска баница с много кори, направени от ръцете на мама, са сред най-любимите й ястия.

Живеели в миньорските общежития в Чипровци. Бащата Владимир бил счетоводител в мините, а майката - контрольор в кожарската фабрика. Двамата вземали много пари, около 1000 лева на месец. Казват, че тогава, по времето на соца, с тях се живеело добре.

В първи клас в училището родителите на Камелия й подаряват първата книжка, след това вече можели да се похвалят с богата домашна библиотека.

"Всичките й желания съм изпълнявала. Бях я научила обаче, като поиска нещо, да знае, че не може веднага да стане като с магическа пръчка. Казвах й: "Като вземем пари, ще ти купя тази кукла", и тя чакаше. Разбира се, никога не съм я лъгала, винаги съм държала на дадената дума", спомня си майката на Камелия.

За първи път певческият й талант блясва на училищно тържество. Била солистка на хора, който изпълнявал руска песен.

"Останах смаяна. Все едно рускинче пее на сцената”, припомня си майка й Йорданка. Вкъщи обаче момичето нито пеело, нито тананикало.

И тетрадките й били чисти, изписани с ясен почерк като на отличник. В основното училище "Петър Парчевич" ученичката имала само петици и шестици, припомня и учителката й Дида Димитрова.

По-късно Камелия учила в обувния техникум в София. Срещала се с композитора Пламен Велинов. Лично майка й я завела в студиото на "Пайнер".