Чужденци вдигат болница “Проф. Ал. Чирков” във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/760067 www.24chasa.bg
Професорът с любимия си внук Феликс в Германия. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Чужденци ще увековечат българския лекар, направил първата сърдечна трансплантация не само у нас, а преди Испания, Португалия и целия Източен блок начело със СССР.

В края на март върху 7 декара зад общината в центъра на Варна започва строежът на супермодерната болница, носеща името на Александър Чирков. След като инвеститорът се отказа от идеята на кардиохирурга за клиника в Поморие, сега ще я осъществи германо-швейцарски фонд, чието условие е болницата да носи неговото име. Фирмата е регистрирана преди седмица, проектът за 1 млн. евро вече е готов, а цялата инвестиция ще надхвърли 40 млн. евро, съобщи от дома си във Фрайбург навръх рождения си ден проф. Александър Чирков в четвъртък. Там за 73-ата му годишнина от цяла Германия и от Брюксел се стече голямата му фамилия. За рождения ден Чирков и съпругата му Мариана посрещнаха децата му от двата брака - Татяна и Джема от първия, и Алесандро и Кармен от втория. Професорър призна, че голямата му радост е пристигането и на осемте му внуци - Ана-Мария на Татяна, Паул, Симеон и Александра на Джема, както и наследниците по германска линия - Феликс на дъщеря му Кармен и Никол и Сара на сина му Алесандро.

Дъщерите на професора от България са наследили лекарската професия. Джема е зъболекар в Кобленц, а Татяна е с две специалности - невролог и психиатър, и е главен лекар във Фрайбург. Кармен работи в Сената по образование в Хамбург, а Алесандро със съпругата си отговаря за вътрешния пазар в Еврокомисията в Брюксел.

Проф. Чирков е извел лекарите да чистят пред НДК с метлите.
Проф. Чирков е извел лекарите да чистят пред НДК с метлите.

За професора Фрайбург, който е на границата между Германия, Франция и Швейцария, е най-красивият немски град. "Къщата ни е голяма. Има място за всички", а и много приятели се обадиха да ми честитят", усмихва се рожденикът.

Проф. Александър Чирков и малкия му пациент Иван, на когото присади първото сърце у нас през 1986 г.
Проф. Александър Чирков и малкия му пациент Иван, на когото присади първото сърце у нас през 1986 г.

"От политиците нямам нужда". Дори ратува българите да могат да отстраняватизбраните политици, ако те не защитават интересите им. "Сега всички са фокусирани върху една личност, а това не е демокрация", смята хирургът. Не страда, че през последните 20 години политици, които иначе раздават на калпак държавните отличия, не са се сетили за него. Само Софиянски го направи почетен гражданин на София.

Проф. Чирков има най-високия наш орден - "Стара планина с лента". Връчен е от комунистическия лидер Тодор Живков за 50-годишнината му. От онова време хирургът има и орден "Кирил и Методий", а фондация "13 века България" го отличава като най-голям дарител, тъй като Чирков събира и дарява милиони за изграждането на болницата "Св. Екатерина". Малцина знаят, че за начинанието доц. Керешка превежда заради Чирков за бъдещата болница наследство от 5,5 млн. долара, което съпругът й - футболистът от ЦСКА Кирил Ракаров, получава от чичо си след смъртта му в западногерманския град Карлсруе. Западната фондация State The Partner превежда заради Чирков 3,5 млн. долара, а от Германия даряват около 1,5 млн. марки. Над милион дойче марки дава и самият Чирков. С тези пари професорът прави базата за съвременната кардиохирургия и първата сърдечна трансплантация.

До това се стига, след като чичото на хирурга подкупва с коли двама милиционери. Младият Александър отива в Германия през 1967 г. Как? Чичо му, който има клиника в Западна Германия, купува на шефовете на милицията в Лом и в София по една кола.

Първата съпруга на Александър Чирков е Веселина - студентска любов. Тя отива при него в Германия година по-късно, но се развеждат. Веселина работи като анестезиолог в Кьолн. Сегашната му съпруга Мариана е учителка, но се запознават още преди да завърши педагогика, когато е медсестра в клиниката на чичо му. През 1970 г. на чекпойнт "Чарли" арестуват Чирков като шпионин и го връщат в България със самолет. След дипломатически совалки го пускат след 2 месеца и половина. Въпросът стига чак до Москва. Германците пишат до руснаците: Пуснете го, д-р Чирков работи по проекти, които не можем да прекъснем. А после ще е полезен за цяла България."

Не лъжат - същата година Чирков вече е във Франкфурт, където след 2 години се рехабилитира, а през 1974 г. става доцент. После специализира 2 години детска кардиохирургия в САЩ. През 1978 г. става най-младият член на елитния европейски клуб на кардиохирурзите. Година по-късно във Фрайбург става професор.

Големият възходът започва, като се връща в България. Комунистическото правителство го кани да демонстрира уменията си в родината. Предната година при него отива да го вика Людмила Живкова. "Знам, че много българи идват да ги оперирате, защо не дойдете в България и да обучите екип от лекари", казала тя. През 1979 г. от ЦК на БКП го посрещат на летището с целия екип от Трета градска. Чирков на свой ред води екип от 16 немски лекари - анестезиолози, реаниматори, хирурзи и пр. След обучението се подписва договор между правителствата на България и ФРГ за изграждане на модерната кардиология в София.

Властта му предлага нечувана заплата от 40 хил. марки. Отказва я, защото му разрешават и частна практика, а от нея си докарвал по 60-70 хиляди марки. "Не ми трябваха толкова. От парите вземах само 20 хил. марки, половината от които оставях във фонд за обучението на младите лекари, за да пътуват по симпозиуми в чужбина. Викаха им Чиркови пари. И проф. Генчо Начев, и доц. Джоргова получаваха от тях да се учат." Но Държавна сигурност спира някои лекари. Чирков казва: "Ако те решават кой да замине, аз ще си ходя." Тогава Тодор Живков се намесва. Чирков мрази комунизма, но уважава Живков. "Той бе прозападно настроен. Веднъж в Германия каза: "В твоята страна от всяка къща блика социализъм, за който ние мечтаем." Поправих го: "Г-н Живков, България е моята страна, а Германия е избраната от мен страна."

Чистотата става идея-фикс у Чирков, като идва от лъснатата Германия в мръсна София. През 1984 г. сформира бригади от професори да чистят с метли и лопати около НДК и района на болницата. По-късно плаща от джоба си на симпатизанти от ВМРО да почистват всяка година преди летния сезон пътя Варна-Бургас. "Давах им по 50 лв. на км, за да не се излагаме пред чужденците." Същото прави всеки април за пътя от Златни пясъци до Бургас. Той и в това вижда вид патриотизъм.

След първата успешна сърдечна трансплантация през 1986 г. в Източна Европа професорът използва славата си, за да изгради днешния облик на кардиологичния център "Св. Екатерина". Открива го чак през 1998 г. За събитието идва от Тексас световнопризнатият кардиохирург проф. Майкъл Дебеки.

Чирков е дълбоко вярваш, родителите му са набожни и го възпитават в християнски добродетели. Десетилетия по-късно обяснява на Тодор Живков философията на християнството. Първият слушал 30 минути и тъжно рекъл: "Християнството учи на ценности и доброта, а нашата партия - на престъпници."

Отношението на соцвластта към Чирков поражда завист у колегите му. "Гайдарски не можеше да се примири как някакъв си дегенерат от Запад се среща с Тодор Живков и министрите. А самият Гайдарски е партиен секретар в Медицинска академия и не се е срещал с тях." След много години идва отговорът - проф. Гайдарски - също отличен хирург, става министър и едно от първите му дела е да уволни шефа на "Св. Екатерина".

Професията на проф. Чирков отнема семейството, а някои негови приятели се оказват предатели. В София живее сам от 27 години, дори не знае точно на кой адрес е домът му. Определя това като "шизофренията на една тъга и носталгия" или както казват немците - светска тъга. "Не съжалявам, че се върнах, имах шанса да работя за родината и създадох школа, а това осмисли живота ми. Исках непрекъснато учениците ми да бъдат на световно равнище и със самочувствие, но и да са хора със съчувствие към пациента и с морал в професията." Те пък казват за него, че цял живот следва правилото: "У всеки човек има нещо добро, открий го".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени