3 г. затвор за финансисти на Галеви, крили данъци

https://www.24chasa.bg/Article/762621 www.24chasa.bg
Пламен Галев и Ангел Христов (вляво), известни като Братя Галеви СНИМКА: "24 ЧАСА"

На 3 години затвор бяха осъдени счетоводителката Невена Станоева и Веселин Пейчев, управител на дружеството "Инфра асет мениджмънт", собственост на прочутите Братя Галеви.

Двамата бяха обвинени за 660 092 лв. неплатен корпоративен данък. Държавата не го получила, след като към годишна данъчна декларация за 2007 г. бил приложен документ с невярно съдържание.

Имуществото на подсъдимите да се конфискува, разпореди Кюстендилският окръжен съд. Пейчев обаче има само ауди и 3 лв. в банка, а Станоева - 122 лв. по разплащателна сметка. Двамата трябва да платят солидарно не само невнесения корпоративен данък, но и лихвите по него от 2007 г. насам. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Данъците са дължими по Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с продажба на "Инфрастрой 2001" на фирмата на бизнесмена Васил Божков "Латис" през април 2007 г. за 5,5 млн. евро.

Собственик на "Инфрастрой 2001", която се занимава с поддръжка на пътища и ремонти, по това време е "Инфра асет мениджмънт" на бизнесмена Феодор Феодоров. През юли 2007 г. той прехвърлил 2/3 от капитала на дружеството на Пламен Галев и Ангел Христов. Според обвинението подсъдимите изготвили документи за фиктивни сделки на "Инфра асет" с 2 офшорки на Сейшелите, за да се осчетоводят мними разходи - над 6,6 млн. лв., и така да се скрие данъкът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и