Оставете портфейла, вземете GSM

https://www.24chasa.bg/Article/763618 www.24chasa.bg

Използването на мобилния телефон като средство за разплащане надали може да се нарече кой знае каква новост. Но за разлика от досегашните разработки, една технология е на път да бие всички. Става дума за NFC - near field communication. Тя се базира на възможността за безконтактно плащане, като само доближавате телефона до терминала.

Според анализаторите от iSuppli през тази година ще има рязък ръст в използването на технологията и бум в бизнеса с мобилни разплащания. От агенцията прогнозират, че до 2014 г. глобалните доставки на телефони с NFC ще достигнат 220,1 млн. броя при 52,6 млн. през 2010 г. Съответно делът на телефоните с NFC функции през 2014 г. ще е 13%, докато през 2010 г. бе 4,1 на сто.

А през последните месеци водещите производители на телефони започнаха да акцентират върху NFC. Nokia например ще вгражда технологията във всички смартфони, представени през 2011 г., а Google обяви, че Android 2.3 също ще я поддържа. Apple също се подготвя за NFC. Като се очаква iPad 2 и iPhone 5, които ще излязат през тази година, ще имат NFC чипове. Според информация от корейската преса LG се готви да представи смартфон с технологията по време на световния мобилен конгрес в Барселона през февруари.

Оставете портфейла, вземете GSM

Samsung пък има NFC чип с вградена флаш памет, като разработката можела да позволи връзката между различни устройства да стане мигновено.

Трите най-големи американски мобилни оператора AT&T Wireless, Verizon Wireless и T-Mobile вече са готови със съвместна инициатива за мобилни разплащания, която залага на NFC.