Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

https://www.24chasa.bg/Article/766513 www.24chasa.bg

Бившият ни консул в Битоля - Илиян Караманов, е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним Хрис, и е писал доноси за мен и колегите ми в студентските ни години. Това става ясно от разсекретеното досие на дипломата.

Документите доказват, че ДС и агентурният й апарат са продължили да действат активно най-малко през 1990 и 1991 г., с основна цел противодействие на демократичните промени. Те са работели не за сигурността на държавата, а пряко за БКП, преименувана на БСП, за което са получавали заплащане.

Освен това през 1991 г. (а вероятно и след това) агенти на ДС са подпомогнати да емигрират в Дания, Германия и други страни с цел да продължат да бъдат използвани. От документите обаче не става ясно къде са работили тези агенти и какво са свършили, в полза на "националната ни сигурност". Тази тема ще представлява интерес за бъдещи разследвания.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

По време на двете стачки през 1990 г. ние, студентите, окупирали Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", бяхме сигурни, че хора на Държавна сигурност слухтят около нас. Подозирахме се взаимно, за някои бяхме 100% сигурни. Но до момента не сме виждали документ, който да потвърди или отхвърли подозренията ни. За първи път такива документи излизат от досието на Илиян Караманов - агент Хрис.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

Помолихме пресслужбата на МВнР да ни помогне да се свържем с бившия консул. Малко преди редакционното приключване от Външно съобщиха, че Илиян Караманов все още е в косулството ни в Битоля, въпреки че е отзован. Причината е, че очаква там до няколко дни да пристигне дипломатът, който ще го замести, за да му предаде поста. Звъннахме и в консулството в Битоля, но там секретарка ни увери категорично, че г-н Караманов е в София. Тя не можа да ни помогне с негови телефони. Готови сме да публикуваме неговата позиция веднага, щом се обади.

Стачници до ректората във Велико Търново, снимани край дървения кръст в деня, в който бе обявен краят на лятната стачка.
Стачници до ректората във Велико Търново, снимани край дървения кръст в деня, в който бе обявен краят на лятната стачка.

И до момента нямам визуален спомен от студентските ми години за Караманов, агент Хрис, познат още с агентурен номер 84324. А от агентурното му досие се оказа, че имаме доста общи неща.

Стачници във фоайето на ректората през лятото на 1990 г.
Стачници във фоайето на ректората през лятото на 1990 г.

Родени сме в една и съща година, в Стара Загора, домовете ни са били на не повече от 500 метра разстояние. Много е вероятно да сме били в една и съща детска градина и едно начално училище.

Импровизации на дървен кръст
Импровизации на дървен кръст

Караманов е вербуван от Държавна сигурност на 11 август 1987 г. от оперативен работник капитан Митко Петров в старозагорското поделение 28 510, където Караманов отбива военната си служба. Той сам си избира агентурния псевдоним Хрис. По време на вербовката отбелязва, че вече е оказвал помощ на органите на МВР и ще продължи да оказва (виж в галерията документи и снимки).

Павлин Ботев, председателят на лятната стачка във Велико Търново.
Павлин Ботев, председателят на лятната стачка във Велико Търново.

Виж тук още документи

Людмил, по известен като Ханко, стана един от символите на лятната стачка през 1990 г. във Великотърновския университет. 

Снимки: Архив на Великотърновските студентски стачки
Людмил, по известен като Ханко, стана един от символите на лятната стачка през 1990 г. във Великотърновския университет. Снимки: Архив на Великотърновските студентски стачки

Още по време на вербовката на Караманов са поставени конкретни задачи и е регистриран в Отдел 03-ДС. Отбелязано е, че ще се ползва по линия на опазване на тайната, въоръжението и техниката, протурския национализъм и терора. На вербовката Илиян е написал собственоръчно обещание (виж факсимилето).

Стедентско протестно шествие по улиците на Велико Търново през 1990 г.
Стедентско протестно шествие по улиците на Велико Търново през 1990 г.

Към досието му е приложена справка-проучване за неговата надеждност. От нея става ясно, че е завършил Руската гимназия, владее добре говоримо английски и немски. "Връзки с граждани на капиталистически страни не е поддържал. Има отрицателно отношение към тях.", пише в справката.

Протестиращи великотърновци през 1990 г.
Протестиращи великотърновци през 1990 г.

Като ученик Караманов е спасил давещо се дете, за което е награден с орден за храброст и е вписан в книгата "Деца-герои". Освен това е участвал в състезанията на стрелкови клуб - Стара Загора, откъдето е получил 3 златни медала, 2 сребърни и 2 бронзови.

Юни 2010 г.: Бившите стачници отбелязват 20 години от паметните събития. Видео: Архив на Великотърновските студентски стачки

Има приложени справки и за родителите му, от които става ясно, че са дългогодишни работници в тецовете, както и активни сътрудници на ДС.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

В казармата агент Хрис е написал немалко донесения както за свои колеги войници, така и за командира на едно поделение. Не е зле хората, които са имали "късмета" да служат с него, да хвърлят едно око в архивите. Така може да си обяснят защо са имали неприятни срещи с ДС например.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

Едно от собственоръчно написаните донесения на Хрис в казармата представлява специален интерес - то е с дата 21 юни 1988 г. В него той цитира източник, който се е срещнал със съпругата на бивш курсант от ВНВУ "В.Левски" - Велико Търново. Курсантът бил изпратен във военното училище на издръжката на Организацията за освобождение на Палестина и към описвания момент работел в мотел край Велико Търново.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

В същия разговор приятелят на Хрис разбрал от ... (всички имена освен моето няма да бъдат цитирани, в съответствие със закона, б.а.) че на 17 юни 1988 г. в България пристигнал за три месеца друг гражданин на Палестина. Той се настанил в дома на бившия курсант, а най-интересното е, че имал същото име като него - споделя съпругата. Тя изразила съмнение, че гостът има друго име, което умишлено се укрива.
Съпругът й веднъж обяснил, че гостът е негов братовчед, а друг път - че му е брат, който работи в щаба на Ясер Арафат. Съпругата споделила още, че намира сходство между мъжа си и новопристигналия в това, че третият и четвъртият пръст на краката им са сраснали.

Агент Хрис от ДС (сега консул) писал доноси за студентските стачки

Всеки, който има памет за събитията от последните 20 години, би си помислил, че бившият курсант палестинец би могъл да има връзка с най-крупната банкова афера в Централна България. Но да оставим тезите на историците.

През 1989 г. агент Хрис е приет във Великотърновския университет в специалност "История и география" и е прехвърлен към ДС кадрите в старата столица. До студентските стачки Караманов е доносничил предимно за хора, търсещи да си купят оръжие или антикварни предмети. Когато започва студентската стачка във Великотърновския университет обаче бързо се е преквалифицирал.

Донесенията му за стачките са сравнително точни - в първото има списък на стачния комитет, в който съм посочен (макар и със сгрешено име) като говорител. В списъка на стачния комитет има и доста други грешки - включени са хора, които всъщност не бяха, а са пропуснати други, които реално участваха (по-късно от ДС са поискали от Хрис да установи точния състав на стачния комитет).

В този донос има и детайлно описание на "позициите" на стачниците в окупирания университет през юни 1990 г.: "Общо стачниците наброяват 30 души, като представляват нещо като комуна. Хранят се общо и спят около кафе-сладкарницата и Ректората. Приети са по опис всички кабинети, а тяхното главно пребиваване е около 5-та аудитория. Има данни, че е получавана храна от монахините от манастира "Св. Троица", пише агент Хрис. Така си беше.

"Обстановката във ВТУ е трудно предвидима като се има предвид състава на стачниците и това, че към нея постоянно се присъединяват или отпадат студенти. Съществува възможност да бъдат въвлечени и кандидат-студенти, след като положат изпитите си", пише още агент Хрис.

В други от доносите му има информация за създаването на Независимата студентска лига във Велико Търново, за това как активисти на Зелената партия разкриват масови гробове на избити от комунистите през 1945 г.

На 26.04.1990 г. водещият му офицер от ДС съобщава за проведена среща с агент 84324, който разказва следното: "Активистът на Зелената партия ...от Геопланпроект, заедно със свои съмишленици, обикаля местностите около Велико Търново с единствената цел да открие нови масови гробове. До момента има данни за такива гробове в местностите "Дълга лъка", "Бирена фабрика", "Ксилифор" и село Арбанаси. Всичко това е във връзка с разкрития масов гроб в село Козаревец, където активно участие взема и ...Предстои панахида и погребване на костите на убитите, като се цели да се докаже, в помощ на предизборната борба на СДС, че всичко е станало по зверски и мъчителен начин..."

"Агент 83686 е избран в националния съвет на Зелената партия, по личната препоръка на ..., председател на партията" - става ясно от същото донесение.

Донесение от 14 септември 1990 г.: "Др. Директор, проведох среща с агент 84324, по повод преките му впечатления от приключилия XIII Летен семинар за чуждестранни българисти и слависти във ВТУ. От разговора ни стана ясно, че два са случаите, направили му впечатление в контраразузнавателно отношение. При първият лицето ... от ФРГ, участник за втора година в семинара, открито е поставил въпроса дали съществува политическата полиция в България по подобие на източногерманската "Щази". Интересувал се е стоят ли непокътнати нейните структури, както и досиетата на нейните секретни сътрудници. Дал е пример с влизането на лумпенизирани елементи в сградата на вътрешното министерство в Берлин и изнасянето на архивата. В края на разговора е подчертал, че това е начина за разсекретяването на агентите, защото в противен случай те щели да се "скрият" още по-надълбоко. За втория случай агента казва, че се касае за ... от Великобритания, участник в семинара през 1989 г., а тази година в семинара в София...Наскоро е бил лансиран в предаването "Ку-ку", където е дал интервю за наскоро откритата фотоизложба за Борис III. Има лично познанство с бившия ...Търновски. Баща му е един от най-богатите хора в Англия. Голям поземлен собственик, член на управителния съвет на световноизвестната фирма за шоколадови изделия "Нестле". Явно на ...се гледа с переспектива за дипломатическа работа в страните от Източна Европа."

В края на това донесение на агент Хрис е поставена конкретна задача: "да установи точния състав на стачния комитет от месец юни, който се включва във форума "Млада демокрация".

На 25 октомври Илиян Караманов е направил донесение пред водещия си офицер, посветено лично на мен: "Поводът за срещата бе дали има подготовка от страна на стачния комитет във ВТУ за реализиране на социалните искания на студентите. Агентът сподели, че е разговарял със Станимир Въгленов - говорител на стачния комитет. Същият е подхвърлял идеята за подновяване на исканията от студентите за използване на част от легловата база от ВНВУ "В.Левски". По тяхна информация там имало 400 свободни легла в резултат на намаления прием на студенти. Около 500 били и неудовлетворените молби за общежитие на студентите. По тази причина една от точките, която стачният комитет на ВТУ ще постави на срещата на всички стачни комитети в София, била тази..."

В досието на агент Хрис има най-малко два доноса около организацията на втората студентска стачка през есента на 1990 г.:

"Проведена среща с агент 84324 на 20 септември 1990 г., за уточняване на допълнителни подробности около предстоящата студентска стачка. Според агента се очаква тя да започне около 8-10 октомври, когато се открива учебната година. В разговор с лицето ..., студент III курс от "Български и английски език", член на стачния комитет, агента е разбрал следното: Основното искане на студентите ще бъде: 1. Оставка на ректора на ВТУ ...; 2. Уволнение на инспектора на СП "Студентски общежития и столове" - ...; 3. Увеличение на сумата от 25 лева, която се дава на студентите, които не са на общежитие..." Това донесение завършва с поставяне на конкретна задача за агент Хрис: "Включване в стачката с цел предпозване на участниците в нея от екстремистки настроения, сблъсъци на различна основа".
"Проведена среща с агент 84324 на 6 ноември 1990 г., на която той съобщи следното: До вчера, 5 ноември, във ВТУ не е имало стачна готовност. Въпреки това са се водили разговори между студентите за подготовка на такава. Главни вдъхновители са членовете на КС на Независимата студентска лига - ..., ... и ...Тримата поддържат връзка с Националния стачен комитет, който ръководи стачката. Очаква се не по-малко от 100 души да я подкрепят, като по същество тя ще бъде окупационна - вероятно на Ректората и администрацията на студетските общежития. Според това какви указания ще даде Националния стачен комитет може да има и изместване на локалния конфликт, т.е. евентуално студентско шествие пред сградата на бившия Партиен дом за предаването му безвъзмездно на държавата. Освен чисто студентските искания (истинска автономия на ВУЗ, разширяване на легловата база чрез тази на ВНВУ, увеличаване на паричната помощ за наемите), ще има и други политически искания, които не са избистрени все още. Съществува вероятност за конфронтиране на реда и сигурността."

През 1991 г. рапортите на ДС за агенти Хрис и още двама други агенти студенти са посветени изцяло на техните социално-битови проблеми и възможностите им за имплантирането им като шпиони в Западна Европа, САЩ, Канада, Нова Зеландия и др.:
"Проведена среща с агент 84324 на 20 февруари 1991 г. По време на срещата агента ми съобщи, че продължава "дървената ваканция" във ВТУ поради липса на мазут. В разговора ни преобладаваха личните проблеми на агента и тяхното предстоящо решаване. Той е установил контакт с два датски университета, където се изучава специалността археология. По време на разговорите му е станало известно, че таксата за обучение е 800 долара за година... След тримесечен лагер в Дания им се предлага уреждане на формалностите за отпътуване до ЮАР или Нова Зеландия. След двегодишен престой в Дания се дава право и на датско гражданство. Поради това агентът желае да вземе и съпругата си в Дания...Досега не са му отазали виза, което означава, че пътуването е предстоящо. В тази връзка се уговорихме при получаване на визата да ме уведоми незабавно. Ще бъдат необходими допълнителни инструкции за поведението му там, за възможните "проверки" за връзка със специалните служби в България, както и поставени задачи във връзка с националната сигурност".
Последният рапорт на оперативният офицер от ДС кап. А. Иванов от 25 януари 1991 г.: "Др. Директор, в периода 10-20 януари проведох срещи с агенти номера 84324, 83686 и 72692. Целта ми бе да установя доколко проблемите в социалната сфера се отразяват на студентите като цяло. Как те се стремят да преодолеят рязкото намаляване на жизнения стандарт и др.:

Агент 83686 вече завърши висшето си образование по специалност "История". Съвсем наскоро е започнал работа като учител по география по чл. 68. Оженил се е, като жена му е също студентка. Живеят под наем в гарсониера, за която плаща 150 лева наем. Първоначалната политизация при него е преминала отдавна. Въпреки че е член на НС на Зелената партия и е в близки отношения с лидерите й, се забелязва известна апатия. Отдавна е подал документи за изселване в Канада, ЮАР и Австралия. Утвърдителен (но първоначален) отговор е получил само от адвокатска къща от Канада, докато ЮАР и Австралия не приемат вече дори и документи. Твърдо е решил да напусне България и да се установи да живее в друга държава - с изключение на бившия социалистически лагер.

Агент 84324 също е женен и съпругата му е специалност "Английска филология". Живее при родителите на съпругата си. Материално е зле. Нееднократно е стимулиран с парични награди за съвестна и ценна помощ на ДС. Подал е документи за пътуване до Дания, където мисли да остане да работи...".

Агент 72692 - въпреки, че материално е осигурен - живее в самостоятелна квартира, притежава лек автомобил "Пежо", пътува през лятото в чужбина - има желание да напусне България. Завършил е Английски колеж в Нигерия. Баща му е дългогодишен работник във "Фармахим", често е пътувал зад граница за продължително време. Това ще бъде използвано за осигуряване на работа зад граница - вероятно в Германия.
От проведените 3 срещи за горепосочения период, може да се очертаят рамките на бъдещите отношения с горепосочените агенти. На сегашния етап същите преценяват, че в България липсва переспектива за реализация и сносен цивилизован живот. И тримата владеят западен език, което им осигурава лесна комуникация при предварителни договорки за работа. Не е пресилена да се изведе като тенденция това явление, тъй като в други разговори същите идеи са споделяли и агенти 91132 и 29368. "Изтичането на мозъци" отдавна е предвидено и се знае от социологията. Тук става въпрос за изтичане на дълго и старателно подготвяни сътрудници с доказани оперативни възможности...", пише водещият офицер на агентите.