Синът на Анастасия Ингилизова и Деян Донков е дете кристал

https://www.24chasa.bg/Article/769544 www.24chasa.bg

"Винаги съм му говорила, че трябва да пазим дърветата и цветята, че те са живи същества. Веднъж, както седя на пейка в градинката, докато той играе с други деца, чувам гласа му: "Не! Не хвърляй боклука на земята! Замърсяваш природата!" Поглеждам и виждам как Деян се кара на момиченце, което иска да хвърли някакви хартии на тревата: "Вземи си боклуците, защото Господ вижда! Иначе как ще дишаме, ако ги няма тези дървета!"

Дърпаше момиченцето за ръката, още малко и щеше да я удари. После трябваше да му обяснявам, че е хубаво да казва тези неща, но всеки от нас има избор и този, на когото ги казва, трябва да прецени как да постъпи.

Защото насила хубост не става!"

Момчето, за което говори Анастасия Ингилизова, се казва Деян Донков. Да, точно така - звездата на Народния театър Деян Донков е неговият татко. Когато се залюбва с него, Анастасия е на 17 г., а той на 30. Не говорят за брак, но тя се заклева, че ако имат дете момче, ще го кръсти Деян. Баща й се казва Стефан, хубаво име, но никога не е показал разочарование, че момчето не го носи . "Всичко, което представлявам, съм научила от родителите си!", благодарна е актрисата за разбирането от тяхна страна - Деян е хиперактивен и много чувствителен. Не може да се преправя, на челото му е изписано какво чувства. Раним и свенлив е. Случвало се е да разговарям с някого и той да си затананика песен на английски. Аз се обръщам ядосано към него и му нареждам: "Марш вкъщи". Той се изчервява и смотолевя: "Да, добре, добре!" И на мен ми става жал."

Актрисата и малкият Деян на море. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Тя смята, че е нормална свръхенергията на Деян. "Той е от поколението на децата кристал, които не са разрушители като децата индиго, а миротворци. Те са много чувствителни. Много са енергични и мислещи. Запаметяват това, което им се говори и го виждат, и после го прилагат в живота. Повтарях му, че не трябва да пилеем водата, говоря му за паметта на водата, за нейната смърт. Ако не сме ние, как ще променим този свят - това е нашата отговорност. Много важно е за мен какво вижда Деян - ще го объркам, ако говоря едно, а върша друго. И моята отговорност става голяма."

Ролите на Анастасия и татко Деян в театъра не са предмет на разговор у дома. Те работят като артисти, това им е професията и толкоз. Майка му не го води на репетициите си, както много други деца на артисти. Момчето е гледало детски представления, но не възприема театъра като нещо специално. Иска да стане изследовател и да пътува по загадъчни места като Индиана Джоунс. Затова и на Коледа получава от майка си лего с приключение на легендарния изследовател и авантюрист.

Анастасия вярва в теорията за ранния пубертет, която е сравнително нова в детската психология: „На два-три месеца се появява поведение, което не мога да контролирам. Отказва да прави нещата, които сме научили - дори най-елементарни и битови, които вече ги е правил. Виждам пред себе си стена и не мога да я пробия. Разбирам, че трябва да го оставя, да не му досаждам, докато изживее момента. Онзи ден, когато бяхме на гости на Карла Рахал, половин час крещя с пълен глас. Тъкмо понечих да му направя забележка и видях, че не е правилно. После цяла нощ го боля гърлото и на сутринта сам каза, че не е трябвало да крещи толкова силно. Явно, че някои неща сам трябва да преживее.

Играчките, любими за момченцата от неговото поколение - бакугани и гормити, са вече изживян етап.

Сега се увлича по индианци, Дарт Вейдър и космическите пътешествия.

Майка му купува книжки на тази тематика, но нищо не му натрапва, желанието е негово. След като са се наиграли и налудували, час и половина преди да заспи, тя му чете. А после разговарят върху прочетеното. "Голямата му енергия е изразходвана и може спокойно да разговаря за строежа на Земята, за нейното ядро и т.н. Това е, което го интересува сега."

Детето не е объркано, че най-често вижда майка си, отделно излиза с баща си, а в събота и неделя го вземат нейните родители. "Ние го възпитаваме в пълен синхрон, така че то не се обърква. Мислим еднакво, разбираме се, без да уточняваме как да се държим при различни обстоятелства. Благодарна съм, че синът ми има баща, който се грижи за него, и те двамата се разбират. Не претендирам за повече, защото самата аз не съм съвършена и правя грешки. Щастлива съм, че Деян е отговорен родител и помага, когато може. За мен е важно, че двамата имат силна връзка и ние го гледаме по един и същ начин. Всеки ден с детето ни носи нещо ново - забелязвам, че неща, които сме говорили преди време, са влезли в главичката му, в начина му на живот. Защото изведнъж при някаква ситуация той започва да говори за тези неща. Не мога да повярвам! В забавленията не иска друг да измисля игрите, а той самият да решава кой с каква роля ще участва."

По зодия е Стрелец, а нумерологичното число на живота му е 1 и означава характер на лидер.

Деян познава приятелите на майка си и вече настоява, че и той има приятели - Матю на Карла Рахал, Матей на Маргита и Иван Бърневи, Мила на Мариана Жикич и Роберт Янакиев, която е родена три дни след Деян, и Криси на Гергана Данданова от Военния театър. "Казва: "Мамо, ние сега сме приятели, защото още когато сте били бременни с нас, ние сме били приятели."

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 5 ГОДИНИ

1 Трябва да има любов и доверие между вас. Но също и то да изпитва респект към родителите си.

2 Накажете го с лишаване от нещо. Може да са анимациите по телевизията, поканата за гости у приятели и пр.

3 Учете го да обмисля реакциите си. Повтаряйте му:

"Каквото посееш, това ще пожънеш."

4 Не бил голям, за да му се говори? Глупости! Говорете му безспирно за важните неща в живота.

5 Не слуша предупрежденията ви? Оставете го сам да пробва . Нека да сгреши.

6 Детето е най-смисленото нещо в живота ни. Затова всичко между вас и него трябва да е истинско.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.