Отложиха делото на Ковачки, глобиха шефа на НАП

https://www.24chasa.bg/Article/771156 www.24chasa.bg
Христо Ковачки Снимка: архив, Йордан Симеонов

Съдът отложи за 10 март делото срещу бизнесмена Христо Ковачки и наложи глоба от 2000 лв. на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, съобщи БГНЕС. Причината е, че разплащателната агенция не е представила изисканите в продължение на месеци от съда справки.

Съдът и днес за пореден път изиска справките от НАП. Прокуратурата обвинява Ковачки за 16,7 милиона лева неправомерно приспаднат ДДС, фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според обвинението той използвал данъчен кредит с използвани неверни данни при покупко-продажбата.

На днешното заседание съдът прие графологична експертиза за справки, декларации и пълномощни, която установява, че няма нито един подпис, положен от подсъдимия. Изследваните 274 подписа са или на други хора, или имитират подписа на Ковачки. На предишното заседание, за да съдейства на тройната графологична експертиза, Христо Ковачки написа на бял лист трите си имена и се подписа.

За следващото заседание съдът призова нотариусите, които са заверили тези пълномощни, и поиска копия от нотариалните регистри на всички пълномощни, изследвани от експертизата.