Идва ли Голямата регресия в Европа?

https://www.24chasa.bg/Article/772031 www.24chasa.bg
Мотористи се включиха в протест пред гръцкия парламент по време на стачката на служителите в обществения транспорт. СНИМКА: РОЙТЕРС

Дали след Голямата рецесия Европа не е изправена пред Голямата регресия - този въпрос анализира Ройтерс. Докато правителствата на европейските страни се стремят да намалят бюджетните си дефицити, социалните придобивки са на прицел.

И докато дълго време ЕС хвалеше социалния си модел, сега е на път да се раздели с тази своя гордост. За разлика от заплащането на банкерите европейският социален модел беше орязан - по-леко в скандинавските страни, но много силно в други държави. Понижаването на заплатите и социалните помощи е най-сериозно в Гърция, Ирландия, Румъния и Латвия, които са обвързани с условията по взетите заеми от МВФ и ЕС.

В името на фискалната устойчивост европейските правителства премахват придобивки от ерата на социалния прогрес, което води до увеличаване на неравенството. По време на Световния икономически форум в Давос германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "не може да споделя обща валута при напълно различни социални системи”.

Гръцкият премиер Папандреу предупреди в Давос, че кризата е ускорила снижаването на трудовите стандарти и социалната защита в развитите страни. Развиващите се страни като Китай и Индия пък успяха да станат конкурентоспособни чрез ниски заплати, липса на колективни трудови договори, малки или никакви осигуровки и нехайство по отношение на опазването на околната среда при експлоатацията на ресурси и производството.

Въпросът за Европа е: да подражаваме ли на този модел, попита Папандреу. Според него така се стига до рязко снижаване на стандарта на средната и работническата класа. Гърция, която беше спасена от банкрут през май м.г., въведе строги мерки за ограничаване на разходите си в замяна на заема от ЕС и МВФ. Условията включват промени на трудовото законодателство, които според синдикатите и министъра на труда ще унищожат правото на работниците на колективни договори и други социални привилегии.

В Ирландия, която също получи спасителен заем, минималната заплата беше намалена с 11% до 7,65 евро на час. В страните, където такива мерки не са директно наложени от МВФ и ЕС, правителствата ги въвеждат заради опасенията, че може да им се наложи да прибегнат до помощ (Испания и Португалия), или заради притеснения за понижаване на кредитния рейтинг - какъвто е случаят с Великобритания и Франция.

По думите на Ангела Меркел няма алтернатива за орязването на социалните програми, въпреки че всъщност Германия ще бъде пощадена от строгите мерки, налагани в други страни.

Според Джон Монкс точно примерът на Берлин показва, че алтернатива има. Растежът на Германия и възстановяването на Холандия и Австрия, чиито икономики са тясно свързани с германската, са базирани на дългосрочните инвестиции във висококачествено производство, посочва той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя