Иширковеца: Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/773361 www.24chasa.bg
Полицаи водят Лазар Колев в съда. СНИМКА: АРХИВ, АТАНАС КЪНЕВ

Задържаният Лазар Колев е извършил убийството на сестри Белнейски. Това заяви пред Окръжния съд в Пазарджик днес ключовият свидетел по делото Владимир Славов с прякор Иширковеца.

„Той се разкая пред мен в момент на депресия и призна за убийството. Едното момиче е било оставено в офис на вуйчото на Лазар - Паун Лазаров. Не лично при него, а при негов познат", разказа Иширковеца.

Той добави, че в началото смятал, че Лазар Колев е набеден и че няма доказателства в случая. Впоследствие при разходки на карето в ареста Лазар му казал, че всичко станало случайно - минавал покрай заведение и качил двете момичета на стоп. Разбрал че били „наши момичета", в смисъл, че ставали за любовна авантюра. Колев бързо установил контакт с тях, разбрал, че са сестри. По-малката оставил в офис или сграда на вуйчо му. Казал също, че е останал с по-голямата, имал сексуален контакт с нея, но тя не могла да издържи и затова станала белята. Той самият бил доста пийнал и стигнал до крайност. Росица скочила в движение и се пребила. Понеже бил пиян, Лазар Колев не могъл да я задържи. Той не разказал подробности за това какво се е случило после, но добавил, че се наложило по тази причина по-малката сестра да бъде умъртвена, когато Лазар се напивал, имал навика да контактува „нетрадиционно" с жените - и с двете имал анален и вагинален контакт. Колев казал също на Иширковеца, че нямало свидетели и никой не видял. Взел бил мерки, за да няма биологичен материал от него по двете деца. Казал още, че е почистил колата и я продал. Взел мерки и за телефона.

Иширковеца поясни също, че Лазар научил, че в килията има СРС-та и избягвал да говори там. Разказал, че когато се случило това, отишъл при приятелката си, за да има алиби. Платил 200 лева на семейството й, водил ги на ресторант. Всичко струвало 300 лева. Лазар Колев казал също, че като влязъл в затвора приятелката му и баща й започнали да злоупотребяват и да изнудват вуйчо му за пари. Те променили показанията си и започнали да твърдят, че бил у тях не в петък, а в четвъртък.

Според свидетеля Колев му казал също, че ако бил дал още пари, нямало да се откажат. Славов останал учуден и решил да сподели със следователя Красимир Николов, който му предложил да му бъде поставено специално разузнавателно устройство (СРС). Записващо устройство било монтирано в якето. Останало там четири дни. След като му сложили СРС, Славов разговарял пак с Колев. Той каза, че Колев говорил тихо, а някои от обстоятелствата обяснявал с жестове. Якето със записващото устройство след тези четири-пет дни предал на следователя, не знае какво е записано на устройството. Обясни също, че не е пуснат предсрочно от затвора, а си е излежал присъдата.

Славов беше категоричен, че не е поставено лице и по никакъв начин няма да се облагодетелства от показанията си. Самият Лазар Колев обаче смята, че Иширковеца е бил вкаран в килията му, именно за да измъкне необходимите на прокуратурата думи.

„Това е пълна лъжа, никога не съм казвал такова нещо пред него", заяви Лазар Колев. "Той ми задаваше странни въпроси, казах му, че съм обвинен, че лежа невинен и ме гласят. Водили сме разговори с него, като той ми казваше, че единственият вариант да се спася е да си осигуря алиби. Не сме разговаряли често. Той остана в килията 10-20 дни. Има СРС-та, там всичко е записано. Когато е проведен разпитът на Владимир Славов пред Окръжния съд в Пазарджик на 23 ноември 2010, следователят стоеше зад него, шепнеше му и се усмихваше".

Адвокатът на обвиняемият определи Владимир Славов като „дежурен свидетел по всички подобни дела".

Вуйчото: От прокуратурата ме заплашваха, Лазар е невинен

Вуйчото на Лазар Колев се оплака, че е бил изнудван от прокуратурата. „Притискали са ме прокурори. Заплашиха ме, че няма да мога да се развивам в бизнеса", каза той преди днешното заседание по делото.

„Категорично не вярвам, че е виновен", заяви още вуйчото, който е призован като свидетел. Той обясни, че прокурори са го заплашили, обаче нищо не се е случило. Паун Лазаров не каза нито какво са искали от него, нито за какво са го притискали. Не се оплакал никъде - не е подавал молба или жалба. „Защо, като при тях трябва да се оплача, при тия, които са ме заплашили", попита Лазаров.

Той категорично отрече да е осигурил алиби на Лазар Колев. „Нито стотинка, искали са ми пари, аз не съм дал за неговото алиби", каза още вуйчото. Започнал да го търси, защото майка му го е помолила. Открил го е в София пиян, в такова състояние го е докарал и в Пазарджик.

Паун Лазаров каза, че Лазар не бил агресивен по принцип, напротив, той дори го описа като мек. Не знае обаче защо е бил пиян. Това е бил и единственият път, когато вуйчото вижда своя племенник в такова състояние и каза, че пиян той е бил кротък.

Лазаров не познава сестрите Белнейски и никога не ги е виждал. Каза, че два пъти му е вземана ДНК проба. Лазар заявил пред вуйчо си, че няма връзка с тези убийства, заклел се и обяснил къде е бил в дните, когато отсъствал. Паун Лазаров каза още, че плаща хонорарите на адвокатите, тъй като сестра му няма пари за адвокати.

Свидетели с амнезия, отказват се от думите си

Съдът разпита и Валентина Димитрова, майка на Виолета Витекова, последната приятелка на обвинения за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев. По време на разпита Димитрова се отказа от част от предишните си показания. Тя заяви, че не си спомня защо са идвали у тях вуйчото на Лазар Колев и майка му, че са стояли малко и били притеснени за някаква призовка по делото „Белнейски". На въпроса питали ли са я конкретни неща, тя отговори, че не са. Попитана искали ли са от нея да твърди нещо определено, Валентина Димитрова отговори, че е минало много време и не може да се сети какво е говорила преди толкова години.

Съдът реши да бъдат прочетени показанията й по двата разпита - от досъдебното производство и от разпита пред съдия. В тях тя твърди, че е трябвало да кажат, че Лазар е бил у тях вечерта в петък в нощта на убийството и че той им е дал 200 лева. След като чу показанията си, свидетелката Валентина Димитрова заяви: „Вуйчото на Лазар и майка му не са ни молили да казваме такова нещо. Този ден той не беше у нас. Тогава се притесних, че ме викат на разпит. Не поддържам тази част от казаното по време на разпита. Аз съм се объркала, от паника съм го казала. Вярно е това, което говоря днес. Тогава съм се объркала. Не са ме молили, нито подкупи сме им давали".

След прочитането на разпита й пред полицията и въпроса, че тя се е подписала, че е истина, отговорът, който последва беше: „Не знам". След това свидетелката уточни, че не си спомня за кой ден става дума - четвъртък или петък, 26 или 27 януари 2006, в който Лазар Колев е бил у тях.

Съдебното заседание продължи с изясняване на обстоятелства в нощта на убийството и дните, непосредствено след него, за които обвиняемият Лазар Колев твърди, че е бил при познато семейство.

Разпитът на тогавашната приятелка на Колев - Виолета Витекова - премина при закрити врата. Според адвокат Димитър Марковски и тя се е отказала от предишните си показания, като е заявила, че са й били обещавани пари, за да лъже и че Колев е бил в четвъртък и петък у дома й.

Доведеният й баща Стефан Боев каза от своя страна, че Лазар не му е обещавал пари, а поводът, по който се е обадил и го е помолил да твърди, че е бил у тях, е, че проиграл колата си на комар и се страхува от дядо си и чичо си.

Свидетелят Стефан Боев също се отказа от част от показанията, дадени в полицията. На въпрос защо тогава не е казал истината, той рече, че не е бил питан за конкретна дата и не му е било казано за какво става дума точно. Затова е отговорил, че Лазар Колев е бил у тях. Със сигурност потвърди, че на 26 януари вечерта Лазар е нощувал у тях и в събота той го е закарал на работа.

Виж разследването на Слави Ангелов по темата