Задава се лавина от измами с лични данни

https://www.24chasa.bg/Article/773548 www.24chasa.bg

Лавина от измами с ЕГН-та се очаква през тази година, сочат анализи на магистрати. Проблемът с кражби и злоупотреби на лични данни ще се изостри, предупреди вчера районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Тя призова хората по никакъв повод да не предоставят ЕГН, номер на лична карта или нейно копие на случайни хора. С личните данни може да се изтегли кредит, да се купи мобилен телефон, или да се извърши друга измама, напомниха магистратите.

Нов случай на кражба на самоличност разкри вчера Икономическа полиция. Финансов консултант и негова позната са теглили кредити от името на 10 души, след като откраднали личните им данни. Петър И. (23) и 21-годишната Генка М. успели да източат близо 10 000 лв. Той бил кредитен консултант и търговски пълномощник на "ИЗИ Асет мениджмънт" ("Easy Credit"). Преди време отпуснал заем на Генка М. Сред свои познати и приятели тя разтръбила, че набира персонал за студио за красота. Искала желаещите да й дадат копие от личната си карта, както и лични данни за родителите си. Обяснила, че й трябват, защото някои работнички я завличали с пари и по този начин можела да се свърже със семействата им. Генка занесла данните в "Easy Credit", където Петър И. оформил договорите за кредит. Заемите били по 600-800 лв. Имало клауза, че Петър лично ще занесе на ръка парите на хората по домовете. Двамата измамници са арестувани за 24 ч., каза говорителят на Районна прокуратура Галина Андреева.
През ноември м.г. учителката Виктория Славчева и 17-годишният й съучастник Мартин успяха да изтеглят около 13 000 лв. с чужди ЕГН-та. Личните данни били на родителите на децата от групата на 25-годишната педагожка. Тя кандидатствала за малки заеми от по 100-200 лева от фирмата "Фератум". Други над 170 пловдивчани бяха ужилени по новогодишните празници от трима измамници, дръпнали от тяхно име кредити в размер между 50 и 400 лева. Парите били усвоени от същата фирма "Фератум". Мошениците имали разкрити над 100 банкови сметки в пловдивски клон на банка. Данните на хората крадели от сметки за ток, вода и мобилни телефони, пуснати в пощенските кутии.
От прокуратурата ще предложат поправки в наредбите на БНБ за по-строг контрол при отпускането на бързи кредити.