Алекс Алексиев: Рейгън е третият най-велик!

https://www.24chasa.bg/Article/773864 www.24chasa.bg
Алекс Алексиев (вдясно) разговаря с писателя Васил Станилов на дискусията, посветена на 100 г. от рождението на Роналд Рейгън. Експертът по международна сигурност обясни пред пълната зала в културния дом “Красно село” защо Рейгън е третият велик президент след Вашингтон и Линкълн. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Роналд Рейгън е третият най-велик президент на Съединените американски щати, изпреварват го само Вашингтон и Линкълн. Този резултат от проучване на “Галъп” цитира вчера експертът по международна сигурност и радикален ислям Алекс Алексиев на честване на 100 години от рождението на 40-ия американски президент.

Изследователят в института “Хъдсън”, чиито анализи ползват Пентагонът и ЦРУ, в България е по-известен като съветник на първия демократичен премиер Филип Димитров. Живее в САЩот 1965 г. Той бе специален гост на дискусията “Свободният свят след Рейгън: проблеми и перспективи”. Идеята за нея е на гражданска инициатива “Справедливост”.

Друго не искам, освен държавата да си извади дългата ръка от моя джоб, държавата не е решението, държавата е проблемът, казал президентът, когато влиза в Белия дом през 1981 г. Когато това станало, след година растежът на Америка скочил с 4%, а следващите пет с по 7%, припомня Алексиев. Той е убеден, че години след Рейгън заради прагматичността и заразяващия му оптимизъм Америка е вървяла смело напред.

Експертът припомни и крилата фраза на Рейгън - “СССР е империя на злото”. На тези, които възприели това като обявяване на война, той обяснявал: “Ако някой вярва, че СССР е доброто бъдеще, значи твърди, че робството е по-добро от свободата”.

И никой до днес не го е оборил, продължи Алексиев.

Според него най-големите врагове на великия президент били Съветският съюз и западноевропейската левица.

Днес враговете на Америка са в самата Америка, казва експретът. Защото държавата пак става по-силна, а икономиката страда от това. Той цитира данни, силно опасни за държавата: здравеопазването - одържавено и слабо, образованието запада, Америка не произвежда достатъчно учени, тя не може да съществува без чужденци. А нелегалната имиграция става чудовищен проблем. Дефицитът е страшен, витае страх от банкрут на фирми и градове.

В тази криза Обама се превръща в ляв социалист от европейски тип, което пречи. Затова ще загуби катастрофално следващите избори. Американците се събуждат, ражда се чаената революция, убеден е Алексиев.

Според него проблемите на ЕС са не по-малки - демографска криза, експанзия на мюсюлманско население, което се радикализира, бързо разгръщане на криза особено в държави като Гърция и Ирландия.

Алексиев е убеден, че сега е дошъл звездният час за Източна Европа.

Тези страни знаят какво е социализъм и няма да се върнат към него. Властите там не могат да обещаят пищни пенсии, не дават и огромни заплати. Но заради доброто данъчно законодателство и заради евтината работна ръка тук ще дойдат инвестициите. Заради тази добра перспектива старите държави ще настиснат Брюксел и ще направят вашите данъци като техните. Кажете им ясно “Не” и ще спечелите, съветва Алексиев.