Килърите 2 уговаряли убийство пред непознат

https://www.24chasa.bg/Article/779797 www.24chasa.bg
Заведението в Долни Дъбник, където бе убит бизнесменът Тани Танев.

Станчо Владов от Костинброд поръчал куршумите срещу ромския богаташ Тани Танев пред 3-ма души. За екзекуцията той вербувал 2-ма земляци - Ивайло Симеонов -Богьовеца и Вергил Славов.

Наговаря ги някъде в началото на януари 2008 г. На уж тайната завера в София обаче присъствал и друг мъж. Няма обяснения защо Владов е прегазил законите на конспирацията и е пуснал чужди очи и уши на срещата.

"Този свидетел на уговорката поръчителят и килърите го познават. Няма как да го защитим, притеснена съм за живота му", каза прокурор Искра Ганева, която води разследването. 50-годишният строителен предприемач Владов и по-възрастният Танев се познавали отдавна, работили са заедно, даже се падат братовчеди.

Тани Танев
Тани Танев

Покрай бизнеса Тани научава, че Владов върти в столицата имотни измами още от 2005 г., продължава аферите и през следващите 2 години.

Полицаи водят Христо Върбанов-Ицо Папата, арестуван за рекет над бившия шеф на ГЗ Никола Николов. 
СНИМКИ:
Полицаи водят Христо Върбанов-Ицо Папата, арестуван за рекет над бившия шеф на ГЗ Никола Николов. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"Ще те издам в полицията, ако не ми платиш", предупреждава дъбничанинът и почва да си иска парите.

Искра Ганева
Искра Ганева

Според разследването в началото Владов е давал различни суми в брой. Внасял се е на ръка и затова размерът на кеша не може да бъде установен с точност. По едно време Владов не издържа на изнудването и най-вече да опразва портфейла си и решава да разчисти докрай сметките си с рекетьора. За мократа поръчка притисканият плаща на Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца общо 50 хил. лева. Не подозира, че двамата я прехвърлят на Александър Йорданов, но намаляват тарифата, дават му само 10 бона.

На 12 февруари 2008 г. Ивайло, Вергил и Александър пристигат с тъмен хюндай в Долни Дъбник. Разузнали са, че Танев, който работи и живее в столицата, се е прибрал за кратко в родния град. Проучили са навиците му и знаят, че обичайно замръква в собствената си кръчма. 10 минути след 22 ч забулен мъж се стрелва от улицата през отворената врата на заведението, хвърля се към живата мишена и открива огън.

Тани получава 7 куршума в главата и в сърцето. След пукотевицата синът на Бинка, с която убитият живеел, поглежда през прозореца на къщата, залепена в заведението.

В тъмното едва различава отдалечаващ се в спринт силует. "Той направи първото, но изключително бегло описание на нападателя", признаха криминалистите.

Още тогава те приеха, че перфектно планираното покушение е изпълнено от наемници.

По-късно на съседна улица полицаите намериха пистолет "Макаров" със заличени номера. По оръжието не бяха открити отпечатъци, нито следи. Разследването прерови бизнеса на убития през годините - хидроизолация на сгради, производство на асфалт, търговия с мазут, строителство. Не попадна на нищо съмнително и се вторачи в досието му. В началото на 90-те години Танев е осъден за магистрален грабеж.

Негови врагове се търсят и заради взрива, с който бе предупреден през лятото на 2003 г. Самоделката гръмна в двора на фамилната му къща в Дъбник. Скоро полицията хвана атентатора Любомир от Костинброд. "Тани му е дължал 100 хил. лева, но ги е върнал. Сметките са изчистени", твърдят криминалисти. След експлозията Танев напуска Дъбник и изнася бизнеса си в столицата, където притежава жилище.

Прокуратурата в Плевен поиска постоянен арест за поръчителя Станчо Владов и организаторите на екзекуцията Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца. В петък следобед делото за мярката тръгна при закрити врати заради приложените от разследването сересета. Късно вечерта съдът пусна под домашен арест Владов, след като той представи медицинско. Магистратите отказаха свободата на Вергил и Ивайло. "Прибраха ги по косвени доказателства, въпреки че е имало доста експертизи", заяви адвокатът на Вергил Илия Павлов. Но призна, че според данните от разследването младите мъже са засичани от местни в деня на убийството.

"Двама анонимни свидетели от Долни Дъбник са видели Ивайло да се качва в кола. Като ги попитали за марката, двамата сякаш откопирали отговора си, казали хюндай. Че как така след 3 г. най-неочаквано се оказват с ясни спомени?", чуди се адвокатът на Ивайло Георги Дилков-Лорда.

Пред него клиентът му отрекъл някога да е шофирал хюндай. Роднините от Костинброд, скупчени пред съдебната зала, пък твърдяха че Станчо Владов бил натопен от Христо Върбанов-Ицо Папата. На делото никой от заподозрените не е признал за смъртоносните изстрели срещу заможния Танев.

БУРЯНА БОЖИНОВА

Не сме спирали да работим три години по случая

- Прокурор Ганева, как ще отговорите на адвокатите на задържаните? Твърдят, че доказателствата срещу клиентите им са косвени. Събрани били през последните 1-2 месеца, въпреки че покушението е станало преди 3 г.

- През тези 3 г. не сме спирали работа. Издигнали сме 6-7 версии. Въпреки че хората се страхуваха да говорят, обвинението има свидетели. Един сред тях е явен. Човекът е присъствал, докато мократа поръчка е възлагана на Вергил и Ивайло. Силно съм притеснена за живота на този свидетел. Няма как да го защитим, защото го знаят трима - поръчителят и 2-мата наети от него. Разчитаме на свидетели за имотните измами и за колата, с която са пристигнали в Дъбник в деня на убийството.

- Защитникът на Богьовеца Георги Дилков-Лорда каза, че е сериозно смутен заради двамата анонимни свидетели, които след 3 г. най-неочаквано се оказали с ясни спомени. Показанията им били като откопирани, все едно са наговорени какво да казват. Адвокат Дилков се учуди и за представените сересета на делото за мярката.

- Тези двама анонимни свидетели са видели непозната кола да се движи в Дъбник в деня на покушението. Описват я като хюндай, тъмен на цвят.

- Но Дилков е категоричен, че Йвайло Богьовеца никога не бил карал хюндай?

- Опровергава го справка от КАТ в София, според която Ивайло Симеонов има акт с шофиран от него хюндай. Документът бе приложен на делото за мярката.

- Знае ли се кога и къде е поръчано убийството на Танев?

- Владов е потърсил Ивайло и Вергил в началото на януари 2008 г. Мократа поръчка е направена в София. Владов не е знаел, че двамата организатори на екзекуцията са вербували за физически убиец по-младия Александър.

- Според роднините на Владов от Костинброд обвинението било скалъпено от Ицо Папата за отмъщение. Натопил го, защото навремето Владов свидетелствал срещу него за отвличане и рекет.

- Няма нищо вярно. Христо Върбанов-Ицо Папата въобще не е топил Владов. Съдът прие, че срещу тримата има достатъчно доказателства. Очакваме да излезе важна ДНК експертиза в подкрепа на обвинението.

БУРЯНА БОЖИНОВА

Папата въртял бизнес с кошаревски свидетели

Стара родова вражда между ромските фамилии Василеви и Владови е натопила като поръчител за убийството на Тани Станчо Владов, смятат негови роднини.

Според тях в основата на ареста на Станчо е ромският барон Христо Върбанов Василев-Ицо Папата.

Папата, който оцеля в 4 атентата, е подсъдим заедно с още 12 души за отвличането на брата на Станчо Симеон Владов.

Похищението става на 5 октомври 1998 г. Тогава Симеон и съпругата му са спрени от мними полицаи с униформи край с. Волуяк.

Жертвите са откарани в къща в с. Григорево. Там ги пребиват систематично няколко дни, за да кажат къде им е златото. Сред похитителите Владов разпознава Ицо Папата. Искат му 500 000 долара откуп и го водят да види как копаят гроба му с опрян на челото пистолет.

Станчо успява да избяга на петия ден от къщата.

Няколко дни по-късно похитителите са арестувани. Лежат в килии 10 месеца, а разследването продължава 3 години.

Делото тръгва чак след 11 години през 2009 г.

Няколко дни преди ареста на Станчо Владов е имало поредно заседание по него на Софийския окръжен съд.

Родата на Станчо смята, че задържането му е отмъщение от страна на Ицо Папата и знак да се откаже от делото.

Папата е стар авер с ромския бос Цветелин Кънчев, с когото бяха арестувани през декември 2009 г. за изнудването на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов.

"Христо Върбанов върти бизнес с т.нар. кошаревски свидетели.

Той намира хора, които да натопят някого пред полицията. След като го арестуват, родата му моли Върбанов за помощ. Той им казва: Давате 100 000 евро за момчетата да си оттеглят показанията", твърдят роми от Костинбродско.

Самият Върбанов се хвалил пред ромски барони, че това е основният му бизнес в момента.

Затова родата на Станчо се опасява, че и свидетелите срещу него може да са "подбрани" по същата линия.

Твърденията на ромския лидер Цветелин Кънчев, че името му фигурира в списък на "Килърите 2" за убиване не отговарят на истината, твърдят спецполицаи. До момента при разследването не са открити данни някой да е искал неговата смърт.

СТЕФАН ТАШЕВ