Защо Доган не дари хонорара на сираци

https://www.24chasa.bg/Article/782184 www.24chasa.bg
Невелин Ганчев

Сагата с хонорара на г-н Доган не е приключила и едва ли ще приключи някога. Поне докато съществува хилядолетната наука история. А в българската лидерът на ДПС вече има запазено място.

Не с участието си в партийни сбирки, писането на закони и дебатите в парламента (депутатът Доган рядко стъпва там), не само с това, че през годините качваше и сваляше правителства, избираше президенти, дърпаше конците в българската политика, разпределяше “порции" и свиваше “обръчи от фирми”.

В главата в историята, посветена на него, най-вероятно ще има и раздел "Хонорарите на Доган". Защото те са на път да се превърнат в символ на политическа арогантност.

КОЛАЖ: “24 ЧАСА”
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Никой здравомислещ не вярва на легендата за 2-та милиона. Не вярват хиляди мюсюлмани, убеден съм, че дори Камен Костадинов не вярва. Със сигурност не вярват и седмината съдии във ВАС, също и главният прокурор Борис Велчев, премиерът, президентът, въпреки че пасуват.

Вярата е едно, законите - друго, ще кажат юристите. Мотивите на съда, който онзиден обяви хонорарите за законни, звучат убедително, макар че така звучат и доводите на една от съдийките, която подписа с особено мнение първото решение. Правото все пак не е математика и допуска спекулации, но при две инстанции и 7 към 1 гласа трябва да приемем, че съдът е прав.

Съдебното решение обаче не е индулгенция. Вярно, хонорарите според него са законни, тъй като се отчита, че няма конфликт на интереси. Но дали всичко е наред според Наказателния кодекс, трябва да кажат и други органи.

Сагата с парите на г-н Доган не е приключила не само заради историята, но и заради прокуратурата. А тя някак срамежливо си трае. Никой досега официално не каза има ли проверка, досъдебно производство, кога е образувано, събрани ли са някакви доказателства, какви престъпления се разследват, кого са разпитали, използвани ли са модерните напоследък СРС и въобще какво става.

Витаят слухове, че лидерът на ДПС вече е давал показания в следствието, интересно какво е казал.

Действията са обвити в тайнственост, защото вероятно прокуратурата има някакъв респект към личността на Доган или смята, че няма “обществено напрежение”, както в случая с лекарите в Горна Оряховица. Напрежение чак няма, народът някак претръпна за магариите на родните политици. Но у данъкоплатците има напрегнато любопитство, което резонно може да породи недоверие към прокуратурата, ако продължи информационното затъмнение.

Г-н Велчев се сърди, че въвличат ведомството му в политическите борби, но понякога с действията си самата прокуратура подхранва съмненията, че това става доброволно. И тези съмнения черпят основания в информационната политика на прокуратурата по различните случаи.

За да няма съмнения, трябва да се прилага един простичък принцип. По всички казуси, по които има обществен интерес, да се подхожда еднакво. Пример - както се огласява експертизата за записите на Ваньо Танов и разговорите на горноряховските лекари, така прокурорите да разкажат какво са разбрали за парите на г-н Доган.

Единственото оправдание да не са го направили досега е, ако са подслушвали телефони и са се страхували да не изтече информация. Макар че съм сигурен, че СРС в този случай са били напълно безсмислени и ще минат в графата на онези 90 или 95 процента от всички, които няма да бъдат използвани в съда.

Не че г-н Доган ще бъде съден или осъден. Очаква се да прекратят разследването поради липса на доказателства. Трудно се доказват неща, станали на четири очи, ако едната страна няма интерес да ги сподели с магистратите. Всичко е оформено документално, има сключени договори, доходите са декларирани. И въпреки това прокуратурата е длъжна да опита, а и да осветли опита си.

Ако не друго, то поне ще осигури снимки за онзи раздел “Хонорарите на Доган” - на прокурора и следователя, които отчитат какво са свършили.

А историята се пише не само от професорите в университетите, но и от участниците в нея. Едва ли на г-н Доган му е безразлично как ще бъде описан в нея, но той би могъл да обърне хода й.

Никой няма да го вкара в затвора, няма да намерят за какво, не е и нужно, той вече е лежал достатъчно там. Не е необходимо и да признава нещо. Просто може да каже: Платиха ми много за хидроразработките, те не заслужават 2 млн. лв., а 50 хил. (примерно). Останалите пари са грешни, давам ги на приюти за сираци и за стипендии на талантливи студенти.

Звучи наивно? Предизвиква спонтанен смях? Да, така е, но на този свят понякога стават чудеса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност