Българските лекарства са доказано качествени

https://www.24chasa.bg/Article/785667 www.24chasa.bg
СНИМКА: АВТОРЪТ

С директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Александър Янков разговаря Илияна Димитрова

- Г-н Янков, доскоро в магазините свободно се продаваше “дизайнерска дрога”. Можете ли да ги санкционирате?

- Вече можем, след като депутатите приеха на второ четене допълненията към закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В забранителния списък бяха включени още 25 вещества, които са именно тези нови синтетични наркотици, известни като “дизайнерска дрога”.

- Основната ви задача е да проверявате аптеките. Откривате ли нарушения?

- Агенцията по лекарствата удвои проверките през 2010 г. Проверили сме 688 обекта. У нас има 4200-4300 аптеки, но никой не може да каже с абсолютна точност колко са те. Проверяваме 20% от обектите. Въпреки че това е една от най-регулираните дейности, намираме проблеми. 40% от нарушенията са продажби без документ на лекарства, за които се изисква рецепта. Без да е изписан от лекар, всеки продукт може да е опасен.

- Но джипитата често изписват лекарства по телефона...

- Така е. Несериозно е изписване на антибиотик по телефона. Към 250 акта са съставени на аптеки за продажба без рецепта.

- Какви лекарства най-често се дават в нарушение?

- Антибиотици и за сърдечно-съдовата система. Хората искат да си спестят ходенето при лекаря и чакането. Но това не значи, че аптеката работи като магазин. 30% от нарушителите пък не съхраняват правилно медикаментите.

Срокът на годност е изтекъл. В аптеките обаче са малки количества. Имат режим, по който трябва да се върнат и унищожат. Някои препарати пък трябва да се държат на хладно, но това не става. Носи риск от намаляване на ефективността им. Друг проблем е, че в аптеките масово работят помощник-фармацевти, които отпускат лекарства. Това е незаконно - такива са 20% от нарушенията.

Най-тежките са свързани с незаконните аптеки. Хванали сме 12 такива през 2010 г. Незаконна аптека означава, че тя е открита без абсолютно никакви документи. Избира се някой курорт като Слънчев бряг или Златни пясъци, понеже там продажбите са много силни. Няма ограничения и при цените, понеже обектът е незаконен. За три месеца правят годишния оборот на аптека в Стара Загора например. Актовете обаче са от 30 хил. лв. нагоре.

- Какви са рисковете за хората?

- Всякакви, понеже тези обекти са абсолютно неконтролируеми. Не знаем дали собственикът изобщо разбира от фармация. Една част от тези незаконни аптеки са във фоайета на хотели. Лекарствата са на едно място с козметиката за слънце. Първо се появяват хапчета, за които не се изисква рецепта, а после и други с рецепта.

Пазарът е апетитен, защото курортите през лятото надхвърлят 250-300 хиляди души. Две от 12-те аптеки бяха в Слънчев бряг. Имаме и 9 случая на търговия с лекарства с неразрешени продукти. Може да е регистриран някъде на територията на Европа, но ние не знаем. Тези препарати не са с български опаковки. Натъкваме се на тях най-вече в пограничните райони. Близо до Кулата намираме гръцки лекарства. Това си е куфарна търговия. Намират някаква разлика в цената и печелят от това.

Какво е тежкото? Липсата на опаковка и листовка на български език. Хората, които го пият, но и тези, които го продават, едва ли знаят гръцки, за да видят подробностите.

- Кой тогава ги купува?

- Фармацевтите ги препоръчват. Казват "това е същото като другия препарат, но съм го купил от Гърция, по-евтино е с 1 лв". Ясно е, че в кризата хората пестят, но това е тежко нарушение. Търговците на едро също ги проверяваме, но там не намираме нарушения.

- Надежден ли е контролът на производството?

- Най-тежкият контрол е там. Стандартите са еднакви в целия ЕС. Получаването на лиценз за производство, а също и редовното му подновяване е труден процес. От 2011 г. ще има смесени проверки - европейски инспектори ще гледат родното производство. Наши инспектори пък ще проверяват европейски предприятия. Това се прави, за да се гарантира качеството на производството. Графикът се уточнява. Знам, че българи са включени в европейска проверка на фармацевтични компании в САЩ.

- Как точно става контролът в производството?

- Проверяват се абсолютно всички условия на работа. Вземат се и проби от линиите и се изследват в лабораторията на агенцията. Ние сме част от европейската мрежа лаборатории и работим с техни тестове. Можем да изследваме включително и наркотици по молба на митниците.

Проверяваме и китайски препарати за отслабване, които се представят за хранителни добавки, но вътре имат и други съставки.

- Откривате ли, ако в едно лекарство има замърсяване от друг химикал или пък съотношението на съставките не е точно като указаното?

- Това е смисълът на контрола. При българските производители няма отклонения. През последната година имаше сериозни инвестиции в производствените капацитети. Но в България фармацевтичната промишленост има стари традиции.

- Значи да сме сигурни, че българските лекарства са качествени?

- Хората могат да бъдат спокойни, че когато купуват лекарства, произведени или регистрирани на територията на страната, са качествени. Опасността идва от куфарната търговия и доставките от интернет. Аптечната мрежа се контролира строго. Но хранителните добавки се регистрират по закона за храните и ние не ги контролираме. Потребителите трябва да знаят, че няма гаранция какво има в тях. В препарати за отслабване се откри забранена съставка сибутрамин, който е изтеглен от пазара в ЕС. Никой не знае каква е дозата. Учудващо е лековерието на хората, които купуват забранени добавки.

- Законна ли е продажбата не лекарства по интернет?

- Не, защото липсва намесата на фармацевта, която е основна според закона. Много трудно е да се осъществява контрол. Сайтовете са анонимни, а и извършената продажба трябва да се докаже с документ. Подобни проблеми има и в други страни на ЕС, но там повечето хора се въздържат да купуват медикаменти и добавки по интернет.

- Как работи европейската система за известяване, когато дадено лекарство се изтегля от пазара?

- Пращат се съобщения, че комисията по качество към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е взела мерки към даден продукт и препоръчват на нас подобни действия. Тогава блокираме партиди, докато не се изясни случаят, или пък направо ги изтегляме от пазара, ако се знае причината. Системата работи перфектно, имаме 24-часова връзка с ЕАЛ. Информацията се качва на сайта на нашата агенция, както беше наскоро с лекарство за диабет.

- Има ли фалшиви лекарства на пазара у нас?

- Често се злоупотребява с това определение. Фалшиво лекарство е, когато има разминаване върху написаното на опаковката и съдържанието му вътре. Тези с опаковки без превод може да са нерегистрирани, но не са фалшиви. Единственият начин да се хване фалшиво лекарство е чрез лабораторен анализ. За тази година нямаме хванати фалшиви лекарства, но преди 1-2 г. е имало 4 случая.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Умната с ремонта на правилата за избори

    Умната с ремонта на правилата за избори

    Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила. Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката