138 години от обесването на Апостола на свободата

https://www.24chasa.bg/Article/787163 www.24chasa.bg

Днес отбелязваме 138-та годишнина от обесването на Васил Левски. Възпоменателната церемония пред паметника на Апостола на свободата в столицата ще започне в 18:00 часа. Ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов.

Очаква се на честването да дойдат още кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на културата Митко Тодоров, ректорът на Софийския университет „Св.Климент Охридски" проф. Иван Илчев и други официални лица.
Те ще поднесат венци и цветя в памет на Апостола.

Архиерейска панихида за Васил Левски ще бъде отслужена в столичния храм "Света София" от 17:00 часа, след което с литийно шествие ще бъдат поднесени цветя на паметника на Васил Левски.

Организатори на възпоменателната церемония в София са Столична община, Софийска света митрополия и Общобългарски комитет и фондация „Васил Левски".
Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев, хорова формация „България" с диригент акад. Валентин Бобевски и Весела Минчева - ученичка от 11-ти клас на 35 СОУ.

Авторският текст на Весела Минчева, посветен на Апостола на свободата, който тя ще изпълни на церемонията, е отличен на общоградския конкурс за есе в столицата, организиран от Регионалния инспекторат по образованието - София.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,